Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:39, 11. 8. 2020.

| Društvo

Krizni štab odlučio: Za najmlađe nastava u školi, stariji kombinovano

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC
Najmlađi u klupama, skraćeni časovi, nastavnici sa maskama; Ilustracija; foto: A. Kostić.

Nastava u školi biće organizovana od septembra za najmlađe razrede, u učionici će moći da bude 15 đaka, a časovi će trajati 30 minuta, dok će stariji učiti i od kuće, odlučio je Krizni štab. Prvi školski dan za sve biće posvećen prevenciji, a jedna od odluka je da će nastavnici tokom celog časa morati da nose masku, dok za učenike to neće biti obavezno tokom celog dana.

Nadležni su najavili nekoliko modela nastave u predstojećoj školskoj godini, a pre zvanične odluke u anketi Južnih vesti pitali smo čitaoce šta je najbolje - da deca krenu u školu, uče od kuće ili kombinovana nastava.

Najviše građana (301 ili 43,25 %) smatra da je najbolja škola, ali je i za onlajn učenje glasao približan broj anketiranih (246 što je 35,34 %), 113 je glasalo za kombinovani model, a neopredeljenih je 36.

Zvanična odluka Kriznog štaba, kako je saopštila zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević, jeste da najmlađi nastavu pohađaju u školi, dok će stariji imati kombinovan model.

Oni koji budu krenuli ili se vraćaju u školske klupe moraće da se pridržavaju mera zaštite, a u učionici će moći da bude do 15 đaka, koji će biti na minimalnoj udaljenosti od 1,5 m i časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Imamo situaciju kada mere prevencije daju efekte i imamo povoljniju epidemiološku situaciju. U skladu s tim donete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće školovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave - objasnila je Kisić-Tepavčević.

O detaljima će, kaže, danas u 15 sati na konferenciji govoriti ministar prosvete Mladen Šarčević.

Maska će biti jedna od osnovnih mera zaštite, a Kisić Tepavčević kaže da je obavezno da se nosi pravilno, tako da prekriva i nos i usta. Nastavnici će morati sve vreme da je nose, dodaje, dok će za decu biti definisano kada mogu da je skinu.

Đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati. Preporučuje se nošenje maske za sve vreme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sede u klupama, mada je i tada preporučeno nošenje maske, dodala je Kisić-Tepavčević.

Najavila je da će prvi školski dan biti posvećen prevenciji, govoriće o načinu sprovođenja mera i koliko su one značajne, te da to treba da bude novi oblik ponašanja kako bi boravak u školama bio bezbedan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    20:22 // 12. 8. 2020.

    " Zasto kupujete deci knjige, kada su diplome jeftinije"?

  • Stojko

    09:11 // 12. 8. 2020.

    Ministar Mladen Šarčević je, što se odluka pojedinih tiče /iracionalnih, neutemeljenih/, prevazišao i Stipe Šuvara.

  • Mara

    05:52 // 12. 8. 2020.

    @Smuk Može al da sedimo zajedno

    • Smuk

      09:57 // 12. 8. 2020.

      @Mara : Može ali da poštujemo odluke TiJodorovića a pogotovo na fizičko !
      I da mi ne tražiš da ti šapućem !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: