Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:11, 21. 5. 2020.

| Društvo

Krizni štab u Vranju: Pojačati nadzor u kolektivima i zatvorenim prostorima

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
dom-zdravlja2-korona-nis-foto-vkeser
Tiodorović ocenio situaciju u Vranju nestailnom, ali pod kontrolom; ilustracija; foto: V. Keser

Deo članova republičkog Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona sastao se u Vranju, obeleženom kao novo žarište, i kako prenose na sajtu grada, odredio smernice kako bi se suzbila zaraza. Jedina mera koja se pominje na sajtu je "pojačani nadzor u kolektivima i svim zatvorenim prostorima".

Na sednici su bili ministar zdravlja Zlatibor Lončar, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog Branislav Tiodorović i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Novinari Južnih vesti nisu dobili poziv za ovaj događaj, a u obaveštenju na sajtu grada nema pojašnjenja kako će se tačno rigoroznija kontrola sprovoditi, niti ostalih zaključaka sa sastanka.

Na sednici Kriznog štaba donete su određene smernice od strane ministra u cilju sprečavanja daljeg širenja zaraze u našem gradu. Jedna od njih je pojačani nadzor u kolektivima i svim zatvorenim prostorima, koji ćemo sprovoditi preko lokalnog Kriznog štaba. Svi radnici izolovanog žarišta u fabrici nameštaja su uzorkovani i pod opservacijom. Nadam se da ćemo u narednom periodu širenje virusa staviti pod kontrolu - kaže Milenković.

Tiodorović je istakao da sve zaražene osobe imaju lakšu kliničku sliku, a situaciju u Vranju i Leskovcu ocenio nesigurnom, ali pod kontrolom.

Najvažnije, u ovom trenutku, je obratiti pažnju na velike radne organizacije, uz povećanu kontrolu. Ovi krajevi su poznati po tome što u velikim sistemima radi veliki broj ljudi iz okolnih sela i to je važan podatak jer može dovesti do zaražavanja seoskih porodica sa više generacija, a onda može doći i do ugrožavanja starijeg stanovništva. Apelujemo još jednom na primenu svih mera, jer iako je ukinuto vanredno stanje nisu ukinute mere - kaže Tiodorović.

I zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batutu Darija Kisić Tepačević istakla je da je i u Vranju i u Leskovcu širenje zaraze isključivo vezano za radne kolektive i porodične kontakte. Ona je rekla, kako prenose na sajtu Vranja, da se "adekvatno reagovalo i da je obustavljen rad u fabrikama", iako to važi za vranjsku fabriku Dodić, ali ne i leskovačku Juru, koja je samo smanjila kapacitet rada.

Podsetimo, Vranje i Leskovac su poslednjih dana među gradovima sa najvećim brojem obolelih. Po poslednjem preseku, Leskovac je bio drugi grad u Srbiji po broju novozaraženih, sa 20 novih slučajeva, a Vranje treće, sa 10. Juče je u Vranju bilo više novih slučajeva nego prekjuče u celoj Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: