Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 9. 3. 2024.

| Društvo

Krkobabić u Nišu: Da bi penzije porasle neophodan "privredni bum"

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
sajam 1
“Važan je svaki glas penzionera. Ne mislim na izbore, već na to da glas penzionera moja da se čuje”; foto: Aca Cvetković

“Važan je svaki glas penzionera. Ne mislim na izbore, već na to da glas penzionera moja da se čuje” - poruka je ministra za brigu o selu Milana Krkobabića na Sajmu za penzionere u Nišu. Dok neki od njih kažu da do penzije nekad jedva prežive, Krkobabić poručuje da je za rast penzija neophodan rast BDP-a.

Muzičkim i plesnim nastupima otvoren je Sajam za penzionere u Oficirskom domu, koji se održava deveti put u Srbiji, a četvrti u Nišu. Zainteresovani će moći da ga posete i sutra, od 11 do 18:15.

sajam 2 foto: JV / Tamara RadovanovićNa Sajmu su štandovi izlagača - osiguravajućih kuća, banja, gerontoloških centara, apoteka, bolnica, raznih prodavnica i organizacija. Penzionerima su pažnju privukli čajevi, sokovi, cveće i ručni radovi.

Najzanimljivije su mi bile oblande. Imam solidno aktivan društveni život. Bavim se rekreativno folklorom, imamo zabave, družili smo se sada za Osmi mart. Imamo sigurno bolji društveni život od nekih mladih. Oni nemaju vremena, a i više ih zanimaju telefoni - navodi Nišlijka.

Još jedna penzionerka iz Niša više je bila zainteresovana za preventivne preglede Doma zdravlja, ali kaže da je očekivala više različitog sadržaja, a ne toliko osiguravajućih kuća i drugih kompanija. Ona jedva preživljava mesec sa penzijom od 20.000 dinara.

Od toga plaćam lekove i hranu, do penzije stavim na stranu 500 dinara i jedva pregrmim. Sve je poskupelo. Svaki dinar više bi mi značio, ali slabo. Mnogo je teško. Stanujem sa suprugom, šetamo ponekad do Tvrđave. Problem je što se teško krećem, a suprug nema gde da se parkira i onda kad odem, na primer, do Doma zdravlja, moram dugo da pešačim do lekara - priča ona.

O tome ko koliku penziju ima i kako se snalazi razgovarali su međusobno stariji građani i ispred Oficirskog doma. Ministar kaže da je potreban “privredni bum” kako bi porastao BDP, a samim tim i penzije.

Penzioneri danas čine gotovo četvrtinu stanovništva. To je deo koji ne sme da se zanemari. Žele da budu aktivni, uvaženi i da se pitaju. Svi koji misle da penzioneri nemaju pravo na to, greše. Treba nam snažna privredna aktivnost, moramo da pokrenemo široku privrednu akciju da bismo uvećali BDP. To je jedini način da se otvori prostor da penzije rastu u ovoj godini. Ne bih stručno objašnjavao Zakon o budžetskom sistemu, ključno je da samo uvećani BDP otvara prostor za dalji rast penzija - ističe on.

sajam 3 foto: JV / Tamara RadovanovićDodaje da penzije treba da prate rast zarada i da to nije slučaj, ali da bi u ovoj godini trebalo da zaživi. Tako će se, kaže, penzionerima u Srbiji vratiti dostojanstvo.

Važno je da budete živahni, a bićemo živahni ako imamo ovakve ponude kakve nam nude osiguravajuće kuće. Tu su i bankari. Nije ništa depresivno, iz života se niko živ nije izvukao. Pošto znamo da se nećemo ni mi izvući, hajde da bar život učinimo prijatnijim - zaključuje Krkobabić.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović poručila je penzionerima: “Eto mene za nekoliko godina sa vama”.

Na programu Sajma u nedelju su nastupi kulturno-umetničkog društva, etno grupe i horova. Posetioci će moći i da plešu i vežbaju. Ulaz je besplatan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    12:02 // 11. 3. 2024.

    Привредни"бум" и"мотаонице"каблова не иду "руку под руку"...и још их субвенционишемо...а,хектари плодне земље у"парлогу"...

  • Topedo

    18:35 // 10. 3. 2024.

    Lepo
    kaze moj kum, nije problem sto su stari ili izlapeli, vec sto su ceo život zatucani.

  • gari

    17:05 // 10. 3. 2024.

    Gledaj kako se razkokodakali penzinerčići... Šta je, neodgovara vam blagostanje,ekonomski tigar u regionu a i šire ???
    Još bih vam oduzeo od penzija, barem 20%, pa uživajte.
    Eno vam ga AV, pa ponovo glasajte ua SNS BANDU, bće vam još lepše i bolje...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: