Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:03, 26. 9. 2017.

| Društvo

Kroz "Bogova vrata" do vodopada i pećina

Autor:M. B.Izvor:Južne vesti
bogova vrata
Zanimljiv prirodni fenomen; foto: Nebojša Ilić

"Bogova vrata" na planini Krstatac, vodopad, pećine i izvor Buk koji se nalaze nedaleko od Sokobanje u ataru sela Milušinac, mnoge će ostaviti bez daha i pravi su izbor za one koji vole nešto izazovnije izlete u prirodu.

Jedinstveni prozorac "Bogova vrata“ je retka prirodna pojava i interesantan speleološki fenomen, pa pored velikog broja turista privlači i naučnike iz ove oblasti, kažu iz Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja. bogova-vrata4-foto-nebojsa-ilic-(3) Mesto koje privlači planinare, ali i one koji veruju u njegovu moć; foto: Nebojša Ilić

Čitav ovaj predeo bi trebalo proglasiti predelom izuzetnih prirodnih odlika, prema potencijalu koje ima. Vodopad Ripaljka i Lepterija proglašeni za parkove izuzetnih prirodnih odlika, a i Bogova vrata potpuno zaslužuju da imaju makar ovakav status, zbog predela koji je fantastičan i ima izuzetne odlika kada su u pitanju flora, fauna i geomorfološki oblici - kaže Ljubinko Milenković iz Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja.

Osim speleolozima koji istražuju, ovaj predeo interesantan je i planinarima. Planinarski klub "Ozren" iz Sokobanje svake godine za njih organizuje izlet do planine Krstatac. Iz godine u godinu broj učesnika raste, pa ih je ove bilo preko 500, priča Nebojša Ilić iz ovog planinarskog kluba.

Polazna tačka za planinare u ovoj akciji je selo Milušinac, odakle se zemljanim putem ide do Urdeškog potoka i uzvodno, šumskom stazom duž potoka se nastavlja do "Bogovih vrata" koja su na 690 metara nadmorske visine. Nakon toga sa planine se pružaju prelepi pogledi sa nekoliko vidikovca.

I sama planina Krstatac predstavlja izuzetnu turističku atrakciju, jer se sa njenog vrha može videti Sokobanja, Bovansko jezero, Rtanj, Tupižnica, Babin zub, Knjaževac i sva okolna sela – kaže Ilić.

bogova-vrata4-foto-nebojsa-ilic-(1) Mesto udaljeno oko 15 kilometara od Sokobanje; foto: Nebojša IlićObilaze se i tri male pećine, kao i Milušinački vodopad, a na kraju se posećuje izletište Manastirište i izvor Buk.

Osim po divan pogled i nezaboravno iskustvo, do "Bogovih vrata" odlazi se i iz drugih razloga, sudeći po "moćima" koje ovo mesto po legendi ima.

Ako nego boluje od neke retke, ili možda teže bolesti, smatra se da, ako prođe kroz Bogova vrata, može da se izleči - objašnjava Nebojša Ilić iz PK "Ozren".


Kupalište za hrabre

izvor-buk-foto-milica-stamenkovic-(3) Kupalište koje je mnogima nepoznato; foto: Milica StamenkovićJovana Petković već više od 10 godina ne živi u Milušincu, ali se rado seća vremena provedenog na izvoru Buk, koji je za meštane ovog sela predstavlja omiljeno kupalište. Uvek kada dolazi u rodni kraj leti, ovo je mesto koje nikako ne zaobilazi.

Kao deca, jedva smo čekali da dođe leto, i to ne da bismo išli na letovanje, već na Buk. To je bilo naše more. Šteta što niko ništa nije uradio da sredi put do izvora, kao i samo kupalište, jer ima dosta potencijala i svakako bi to unapredilo turističku ponudu Sokobanje - kaže Petkovićeva.

Preko leta ovo može biti odlično mesto za osveženje, ali samo za najhrabrije, jer je voda na izvoru prilično hladna.

izvor-buk-foto-milica-stamenkovic-(4) Meštani kažu da je voda na izvoru Buk bogata selenom; foto: Milica Stamenković

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Sokobanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: