Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:05, 15. 6. 2023.

| Društvo

Kružni tok “ispod spavaće sobe” - nove žalbe u Vojvode Putnika, niškoj ulici o kojoj nadležni ćute

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Vojvode Putnika, Nis, foto tamara radovanovic 1
Stanari brinu da će i izgradnja kružnog toka potrajati; foto: Tamara Radovanović

Stanari vojnih zgrada u Nišu već danima se pojačavanjem televizora bore protiv buke, koju prave mašine prilikom izgradnje novog kružnog toka u Ulici vojvode Putnika, kod nekadašnjih semafora. Pošto ni sama ulica još nije završena, stanari brinu da će i izgradnja kružnog toka potrajati. Žale se i drugi žitelji - na to da su pešački prelazi u blizini radova nebezbedni i da autobusi sve teže prolaze tim delom ulice. U međuvremenu, nadležni se ne oglašavaju i ne daju nikakve zvanične informacije.

Vojvode Putnika, Nis, foto tamara radovanovic 3 Stanari brinu da će i izgradnja kružnog toka potrajati; foto: Tamara Radovanović “Ne smemo da otvaramo prozore zbog prašine, a kao zaštitu od buke koristimo pojačavanje televizora” - počinje priču jedan od stanara, čiji je stan odmah iznad mesta gde mašine Međarca uveliko kopaju.

Kaže da trudnu suprugu svakodnevno, pre nego što pođe na posao, odveze kod tasta i tašte, kako ne bi slušala buku, kao i da se nekad radi i subotom, pa je nedelja jedini dan koji im preostaje za odmor, a tada padne kiša, napravi blato, podigne prašinu i opet nastanu muke.

Zamislite kako umorni od posla jedva dočekate vikend da odmorite, naspavate se i popijete prvu jutarnju kafu na miru, a onda vas probude mašine u subotu. Meni padne mrak na oči kad treba da se vratim kući, mi kad ja ne radim zajedno bežimo iz stana što pre i gledamo da se vratimo što kasnije - žali se stanar.

Vojvode Putnika, Nis, foto tamara radovanovic 4 Stanari brinu da će i izgradnja kružnog toka potrajati; foto: Tamara Radovanović Prema njegovim rečima, radovi kreću oko 7 ujutru, a radnici nekad ostanu da rade i do 18 sati, kako opisuje, po principu - dvojica rade, petorica gledaju. Međutim, tvrdi da svakako probijaju sve satnice predviđene za odmor. Nema više ni izlaza za automobile u Vojvode Putnika, već je on improvizovan sa druge strane, ka Zmaja od Noćaja, a nekoliko parking mesta koja pripadaju zgradi je raskopano i više ne postoji.

Imali smo asfaltiran izlaz na Vojvode Putnika. Sad su tu bageri, a nama su privremeno uklonili deo ograde i improvizovali izlaz da bismo mogli da izlazimo kolima. Izlaz će verovatno i kad sve bude gotovo biti ka Zmaja od noćaja jer ne možemo pravo na kružni tok da izađemo - priča čitalac.

Vojvode Putnika, Nis, foto tamara radovanovic 5 Stanari brinu da će i izgradnja kružnog toka potrajati; foto: Tamara Radovanović Glavno pitanje koje postavljaju stanari je - koliko će sve to da traje, povučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada je rekonstrukcija same ulice trajala pet meseci. Pritom, ona još nije gotova jer čeka završni sloj asfalta, najavljen za proleće ove godine, koje se završava za nedelju dana.

Zabrinut je čitalac koji se javio i zbog toga kako će tu živeti kada kružni tok bude završen, pre svega, zbog buke i zagađenja jer je kaže, u nedostatku zvaničnih informacija, načuo da će kružna raskrsnica biti na samo tri metra od stanova.

Onda ćemo morati negde da se odselimo da budemo opet podstanari, pošto i ovde i dalje plaćamo kiriju Vojsci, još nismo dobili mogućnost da krenemo u otplatu stanova. Naš stan je 950 evra po kvadratu. Mom ocu se preko 30 godina odbijala ta rata, taj odbitak je razlog zato što mi sada plaćamo jeftinije kvadrat. Ljudi često misle da smo mi sve ovo dobili za džabe i da ništa ne plaćamo - zaključuje stanar.


Žale se i drugi žitelji

Vojvode Putnika, Nis, foto tamara radovanovic 6 Stanari brinu da će i izgradnja kružnog toka potrajati; foto: Tamara Radovanović"Mislim da ni oni ne znaju više šta rade tu i da zato ne odgovaraju medijima, a žitelje ništa ne obaveštavaju" - kaže o nadležnima drugi stanovnik Vojvode Putnika.

Znam da se i komšije iz vojnih zgrada bune jer imaju velike probleme. Bilo je reči da će ulica biti zatvorena kako bi se postavio drugi sloj asfalta, ali ipak neće. Ulica će funkcionisati takva kakva je i to je za sada na neki način tako rešeno - navodi on.

Mesto gde se trenutno pravi kružni tok opisuje kao opasno za pešake, ali i sve neprohodnije za autobuse i sva veća vozila.

Postavljena je ona ograda tamo gde se izvode radovi i od nje vozači ne vide pešake, a pešaci ne mogu da priđu lepo pešačkom. Autobusi sve teže prolaze tu jer kopaju i onde na uglu gde se postavili pešačko ostrvo, isto kod bivšeg semafora. Putnici se snalaze, silaze, prelaze, autobusi čekaju da se mašina pomeri da mogu da prođu, vozači autobusa psuju - priča Nišlija.

Vojvode Putnika, Nis, foto tamara radovanovic 7 Stanari brinu da će i izgradnja kružnog toka potrajati; foto: Tamara Radovanović Na pitanja o kružnom toku i završnom sloju asfalta, odnosno završetku rekonstrukcije, Južnim vestima ne odgovaraju ni iz Grada ni iz Direkcije za izgradnju.

Podsetimo, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izbegla je pre oko mesec dana da odgovori na pitanje Južnih vesti o tome kada će ulica dobiti završni sloj jer se približava kraj proleća i poručila: “Biće, ne bojte se”.

Za kružni tok je tada rekla novinarima da će znati da je njegova izgradnja počela onda kada im stanari jave da se izmešta trafo-stanica.

Inače, nije prošlo ni mesec dana od otvaranja ulice za saobraćaj kada je tamo bilo neophodno prvo “krpljenje”, pošto je zbog kiše ispala šahta i ulegao asfalt.

Rekonstrukcija je počela 30. maja 2022. i ispratili su je višenedeljni zastoji u radovima zbog izmeštanja trafo-stanice, optužbe gradonačelnice da žitelji kradu građevinsku tablu i gorivo iz mašina, preopterećenost Ulice Dimitrija Tucovića, gde su bili preusmereni i autobusi, kao i protesti stanara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pop

    15:21 // 20. 6. 2023.

    Glasali ste, izvolite

  • radivoje milenković

    11:40 // 20. 6. 2023.

    Ma, za sve su krivi žuti - prodali su kasarnu, stolariju je već neko skinuo, ostale su samo ruine, drveće /kesteni/ je već posečeno, a sada se na toj lokaciji samo delimično grade stanovi! Postoji žuta vizija. Na ogromnom panou. Stanovi će se deliti iz šešira! Veći deo bivše kasarne, polako, ali sigurno , prekriva korov i šaš. Ili tako nekako!

  • mile

    19:09 // 16. 6. 2023.

    ko hoće mir ide u selo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: