Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:27, 24. 12. 2010.

| Društvo

Kružni tok u Vranju rađen bez dozvole

Autor:J.S. i P.B.Izvor:Južne vesti
Kružni tok kod Vatrogasnog doma u Vranju

VRANJE - Protiv Dragana Stojkovića,  direktora Direkcije za izgradnju u Vranju, podneta je policijska prijava.

On se tereti da je kao odgovorno lice u ovom javnom preduzeću, tokom avgusta i septembra 2010. godine naložio rekonstrukciju Beogradske ulice i izgradnju kružnog toka kod Vatrogasnog doma u Vranju bez prethodno pribavljene građevinske dozvole.

Ovo krivično delo se kažnjava zatvorskom kaznom od 6 meseci do 5 godina. 

Nadležni organi pokušavaju da dokažu da je povrede zakona bilo u smislu prekoračenja granice službenog položaja iako prvi čovek Direkcija tvrdi da je sve rađeno „u javnom interesu“ i objašnjava da je sve počelo 24. avgusta kada je „skinut“ asfalt u Beogradskoj ulici kako bi se sanirala atmosferska kanalizacija koja potiče još iz doba Turaka.

- Počeli smo radove na ostvarivanju prvobitnog plana a to je asvaltiranje Beogradske ulice koja je važna gradska saobraćajnica. U produžetku ove ulice je raskrsnica i kada se sa asvaltiranjem došlo do nje odlučili smo da detaljno sredimo taj potez koji je u samom centru grada i napravimo kružni tok. Za prvobitne radove smo dobili dozvolu još u julu mesecu, a za ove ostale smo podneli zahtev i nadali se da će dozvola stići u međuvremenu - kaže Stojković

Dozvola za izvođenje radova koju je Direkcija imala važila je samo do raskrsnice i sve što je rađeno preko toga preko toga bilo je kršenje zakona, kažu iz policija.

- Direkcija je podnela zahtev za izdavanje građevinske dozvole i za radove na kružnom toku. Plan generalne regulacije, koji je uslovljavao dozvolu, usvojen je umesto na sednici Skupštine u septembru kako je planirano, tek 10. novembra. Da ne bi smo gubili kontinuitet u radu nastavili smo sa radovima. Kružni tok koji je napravljen umesto raskrsnice sa semaforima mnogo je bezbedniji za saobraćaj. Osim toga, godišnje ćemo uštedeti i 150.000 dinara za održavanje semafora. Moj jedini greh je taj što sam radio za javno dobro i javni interes - kaže Stojković.

Ne želeći da gubi vreme, Stojković je smatrao da je bolje da se radovi privode kraju misleći da će dozvola ionako stići, međutim dozvola je stigla tek 6.decembra a već sutradan i krivična prijava.

- U moju kancelariju su banula dva saobraćajna policajca i tražila od mene pomenute dozvole. Smatram da je ovo presedan da se policija bavi ovakvim stvarima. Onda me je posetio i inspektor za privredni kriminal kome sam takođe izneo celu priču i predočio da bi mesecima centralna gradska saobraćajnica stajala raskopana da smo čekali dozvolu koja je po meni bila samo formalnost - objašnjava Stojković.

Na kraju Dragan Stojković kaže da će angažovati advokata iako se ne oseća krivim. Sada je Tužilaštvo na potezu.


Zvaničnici bez komentara

- Ne bih komentarisao ništa dok traje pretkrivični postupak - kaže Nebojša Ljubić, načelnik gradske uprave. Isto kažu i u Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove.

Pored Dragana Stojkovića, policija je podnela krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja i protiv Snežane Mihajlović, građevinske inspektorke i protiv Srđana Filipovića, direktora Preduzeća za puteve, koje je izvodilo radove u Beogradskoj ulici i na spornom kružnom toku.


Divlja gradnja u Nišu - u interesu građana

Sličan slučaj dogodio se i nedavno u Nišu, ali je Opštinsko tužilaštvo povuklo krivične prijave protiv direktora Direkcije za izgradnju zbog divlje gradnje više desetina ulica.

Kako su Južne vesti pisale, za nepune tri godine izgrađeno je i rekonstruisano više od 70 ulica u Nišu.

Iako je divlja gradnja krivično delo, Tužilaštvo je zaključilo da gradnja bez dozvole "ni u jednom slučaju nije izazvala štetu po grad ili državu, već da je izgradnjom tih ulica učinjena korist svim građanima".

Iako su iz Ministarstva za prostorno planiranje bili "začuđeni" reakcijom Tužilaštva, u Ministarstvu pravde nije bilo komentara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dragan pesic

    18:14 // 24. 12. 2010.

    iako je kruzxni tok nepropisno izgradjen umnogome je pomagao nama vranjancima ! na semoforu se cekalo po 5 minuta , kruzni tok je spas za sve , a i raskrsnica je sigurnija. tuzilastvo bi trebalo da juri kriminalce i ostalu bagru a ne ljude dobre volje , a te pare za dozvolu bi trebale da se daju u humanitarne svrhe ili da se uradi nesto njima , okreci. drzava bi samo da prikuplja novac od poreza i kojekakvih gluposti , ja nemam nista s tim covekom , niti ga licno poznajem , ali znam da sam amortizere na mojim kolima menjao na 2 godine ! sada kje mnogo bolje , vranje je dobilo ulice kakve mu dolikuju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: