Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:47, 25. 5. 2021.

| Društvo

"Kućice solidarnosti" postavljene u Vranju, Lebanu i Bujanovcu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
kućica
Vranje, Bujanovac i Lebane dobile "Kućice solidarnosti"; foto: Grad Vranje

Ko ima višak hrane ostavlja, kome je potrebna je uzima - princip je rada "Kućica solidarnosti" koje su postavljene u Vranju, Lebanu i Bujanovcu, a koje su, kako kažu u Udruženju Građanske inicijative, otvorene kako bi svakodnevno pomagale stanovnicima ovih opština koji nemaju hranu - jednu od najosnovnijih životnih potreba.

"Kućica solidarnosti" u Lebanu je postavljena ispred Centra za socijalni rad, u Bujanovcu u Gradskom parku, a u Vranju u dvorištu Doma učenika Srednjih škola.

Kućice funkcionišu, objašnjavaju u Građanskim inicijativama, tako što u njih svako ko ima i želi, tokom celog dana može da stavi hranu, a svako kome je potrebna, može iz kućice da je uzme.

Važno je naglasiti da u kućicu može da se stavi samo pakovana hrana sa tačno naznačenim datumom isteka roka, jer se samo na taj način mogu sačuvati bezbednost i zdravlje onih koji će hranu koristiti - saopštavaju iz Udruženja.

Na ovu ideju su došli, objašnjavaju, po ugledu na neke zemlje koje su tokom prošle godine, kada je čitav svet zadesila pandemija, pa samim tim i nezaposlenost uz koju ide i siromaštvo, na ovaj način pomagale svojim građanima koji su gladni. kućice Od svakog prema sposobnostima, svakome prema potrebama: foto: Grad Vranje

Građani sva 3 mesta odlično su reagovali na postavljene kućice i već na otvaranju su doneli mnogo hrane koja negde nije ni mogla da stane u kućice. Interesantno je da je ova akcija inspirisala neke rukovodioce da dalje razrade ovu ideju, pa će u Lebanu pored ove, napraviti još jednu kućicu u koju će ljudi ostavljati odeću, kućnu hemiju i igračke, koje su donosili i na dan otvaranja - kažu u Građanskim inicijativama.

Kućice su izradili stolari iz radionice Kutak art iz Vranja, farbali su ih mladi iz sva 3 mesta, a podršku su pružila i rukovodstva opština, odnosno Grada Vranja, od kojih su dobili dozvole i predloge lokacija koje su najpogodnije i najbezbednije.

Kućice se mogu prepoznati po žutoj boji, hrani koju čuvaju za gladne i mogućnosti koju pružaju stanovnicima ovih mesta da svakodnevno budu humani.

Osim Lebana, Vranja i Bujanovca koji su već dobili "Kućice solidarnosti", još jedna će u narednom periodu biti postavljena u Preševu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: