Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:20, 19. 7. 2016.

| Društvo

Kukasti krst uklonjen - oštrije protiv jezika mržnje na ulicama

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
kukasti-JV
Kukasti krst uklonjen nakon pisanja "Južnih vesti"; foto: JV

Nekoliko sati nakon što je na "Južnim vestima" juče objavljena fotografija kukastog krsta na trafou nasred kružnog toka u Ulici Dimitrija Tucovića, koji je tu, prema rečima stanovnika ove ulice, stajao više od mesec dana, sporni natpis je uklonjen.

Kako kaže gradski većnik zadužen za komunalne delatnosti Igor Vojinović, u Nišu ne postoji problem u radu nadležnih za uklanjanje ovakvih grafita, već je sporno to što se često ispisuju, tako da, prema njegovom mišljenju, treba raditi na edukaciji mladih i na tome da se ovakva pojava u društvu suštinski smanji.

Taj grafit se nalazi na nekoliko stotina metara od Bubnja, a svi znamo šta se desilo tamo. Treba obrazovati mlade, raditi sa njima u školama - kaže Vojinović.

Većnik, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Skupštine Grada Rade Rajković dogovorili su da se uklanjanju ovakvih grafita posvete veće aktivnosti, a u vezi sa tim planiraju i izmenu i dopunu Odluke o komunalnom redu.

kukasti2-JV Nema više doborodošlice u Niš sa kukastim krstom; foto: JVKako Vojinović objašnjava, ona će biti usklađena sa beogradskom i novosadskom.

Svako ko je vlasnik nečega bio bi dužan da to i održava. Na taj način i kroz povećanje odgovorosti trebalo bi da dođe do poboljšanja u ovoj oblasti. Pošto je ovaj kukasti krst bio na trafou javne rasvete, uklonio ga je "Parking servis" - priča Vojinović.

Poziva građane, koji na ulicama Niša primete ovakav govor mržnje, da o tome obaveste komunalne službe. Ističe da se ovaj savet odnosi na sve komunalne probleme i kaže da su, ako građani neku spornu situaciju ne reše sa nadležnim komunalnim preduzećem ili upravom, njegova vrata za njih uvek otvorena.


Pokret socijalista: Oštrije kazne za počinioce

Kako je saopštio Gradski odbor Pokreta socijalista, "svedoci smo toga da se u Nišu, u mesecu kada se obeležavaju značajne godišnjice i jubileji antifašističke borbe, širi pojava ispisivanja pogrdnih i šovinističkih grafita, sa isticanjem neonacističkih i profašističkih simbola".

Po ko zna koji put se poziva na mržnju, diskriminaciju i, što je najgore, izvrgava se ruglu naš grad, grad istorijske tolerancije, koji pretenduje da postane nezaobilazna turistička destinacija jugoistočne Evrope - piše u tom saopštenju.

U njemu se navodi i da bi Odluka o komunalnom redu trebalo da bude usklađena sa Zakonom o prekršajima kako bi "sankcionisanje počinilaca bilo rigoroznije i uspešnije nego do sada".

Pokret socijalista najavljuje i da će se zalagati da se obezbede poseban prostor i fasade u gradu koji bi bili namenjeni za iscrtavanje umetničkih i afirmativnih grafita i murala.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jah

    11:25 // 20. 7. 2016.

    Možda su samo hteli da reklamiraju nalazište na medijani? http://www.juznevesti.com/uploads/assets/2016/07/13/63041/900x0_MEDIJANA-MOZAIK-VANJA-KESER-JV14.jpg

  • janicije

    08:25 // 20. 7. 2016.

    Ovog crtaca treba naterati da nam se javno obrati i kaze sta znaci ovaj simbol.NEMA TAJ POJMA STA JE NACRTAO,JEDINO JE BEZOBRAZAN,NEVASPITAN I NEOBRAZOVAN.Treba to naterati da obrise svaki grafit po gradu,pa ce se nauciti pameti.

  • ***

    06:42 // 20. 7. 2016.

    Idu klinci i crtaju,a da pojma nemaju sta to znaci.Mozda bi trebalo o tim zlim simbolima malo poraditi kod kuce,a i u skolama.Decu smo prepustili internetu,Grandu,Parovima,Farmi...Cak je i ulica bolja od svega ovoga.Pomozimo nasoj deci.Po mnogim zgradama ima zloslutnih i neprimerenih grafita. Potrebno bi bilo "umetnike" kaznjavati,a ne opravdavati potrebom za izrazavanjem.Neka crtaju kuci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: