Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:59, 9. 4. 2013.

| Društvo

Kupili sirup bez uputstva na srpskom

Autor:S.JanačkovićIzvor:Južne vesti
Sirup.JPG
Sirup "Lunac" sa uputstvom na makedonskom i albanskom

Roditelji su u niškoj apoteci dvogodišnjem detetu kupili sirup belog sleza "Lunac" na kome, iako je to obavezno za sve lekove i pomoćna lekovita sredstva, nema uputstva za upotrebu na srpskom jeziku.

Miodrag Mitić i njegova supruga posumnjali su juče u kvalitet sirupa kada su primetili da se o njegovoj upotrebi leka mogu informisati samo na makedonskom i albanskom jeziku, iako su tekst na kutiji i deklaracija na boci napisani na srpskom.

Oni su slučaj jutros prijavili sanitarnoj inspekciji gde kažu da će inspektori utvrditi da li je reč o falsifikatu i kakav je "put kretanja trgovine" sirupa.

- Podaci koji se direktno tiču potrošača ne smeju biti napisani na jeziku koji je njima nepoznat. To su nužni podaci koji i na lekovima i na pomoćnim lekovitim sredstvima, ako se prodaju u Srbiji, moraju biti na srpskom - objašnjava inspektor Zoran Nikolić. Uputstvo Uputstvo za upotrebu na albanskom jeziku

Kako priča otac, ovaj sirup je ranije kupovao starijem detetu tako da dobro zna kako njegovi ambalaža i uputstvo treba da izgledaju.

- Za starije dete već znamo primenu, ali smo hteli da proverimo koju količinu sirupa smemo da damo mlađem. Kada smo shvatili da nema uputstva na srpskom, zabrinuli smo se. Posebno me čudi što se ovo desilo bez obzira na to što sam lek kupio u državnoj apoteci - priča Mitić.

U Društvu za proizvodnju dijetetskih suplemenata "Esensa", koje je proizvođač sirupa "Lunac", kažu da svaki njihov proizvod ima uredno uputstvo na srpskom jeziku, ali da je moguće da je došlo do greške prilikom pakovanja, jer se ovaj sirup i izvozi. Utvrdiće da li da je greška u celoj seriji ili u tom pojedinačnom pakovanju i zatim će, kažu, odmah preduzeti neophodne mere da je isprave.

Tanja Arsić, PR Zdravstvene ustanove Apoteka Niš, poziva sve potrošače da se jave apoteci čim posumnjaju u kvalitet nekog leka, bilo da se to desilo na osnovu spoljnog ili unutrašnjeg izgleda ambalaže ili samog proizvoda.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sneki

    08:17 // 10. 4. 2013.

    Lek Cefzil takodje nema uputsvo na srpskom. Lek sam kupovala bar desetak puta i nikada mije bilo uputstva na srpskom.

  • cica

    00:17 // 10. 4. 2013.

    samo se ti smej Milice....

  • Milica

    14:19 // 9. 4. 2013.

    Hahahahahahahah! Kakva vest! Ovo će biti naslovna vest u svetskim medijima! Hahahah, baš sam se lepo nasmejala.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: