Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:52, 8. 7. 2022.

| Društvo

Kurban-bajram i poslanica pročitana iz Niša: Biti pravedan je obaveza

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
dzam
Reisu-l-ulema preneo poslanicu iz Niša; foto: T. T.

Povodom Kurban-bajrama, drugog najvećeg praznika koji proslavljaju muslimani širom sveta, Reisu-l-ulema Sead Nasufović pročitao je poslanicu iz niške Islam-agine džamije. To je jedna od tri džamije koje se nalaze u Nišu koji je, prema rečima muftije, glavni grad Islamske zajednice Srbije jer je ona nastala na tom prostoru.

Najvažnije poruke za praznik, koji muslimani obeležavaju od 9. jula, Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije je uputio iz Niša. U poslanici je naveo da čovek tokom Bajrama posebnu pažnju obraća na pravdu. dz islamska zajednica Srbije je nastala u Nišu; foto: T. T.

U islamskoj teologiji pravda nema kategoriju dobrovoljnosti već obaveznosti. Biti pravedan je obaveza i ta se naša pravednost ogleda upravo u ovim danima da čovek u danima sreće i zadovoljstva ne bude samo sebi posvećen i svojoj porodici, već da se zadovoljstvo podeli i sa svojim komšijama, prijateljima, poznanicima, sa čitavim okruženjem sa kojima deli zivot - naveo je Reisa-l-ulema.

U Nišu živi oko 10.000 građana islamske veroispovesti, a muftija niški i braničevsko-timočki Eldin Ašćerić kaže i da je to grad u kome je i nastala Islamska zajednica Srbije 18. maja 1868. godine.

dzamija Muftija niški; foto: T. T. Utemeljena je sporazumom između Kneževine Srbije i osmanske Turske i donošenjem državnog ukaza na čelu sa knezom Mihailom Obrenovićem, pa zato ovaj grad opisuje kao "glavni grad" zajednice.

Jedan od retkih gradova u užoj Srbiji koji poseduje čak 3 džamije iz osmanskog perioda. Osim toga, grad Niš je za Islamsku zajednicu važan s obzirom na to da je on i temelj Islamske zajednice Srbije. Naime, nakon povlačenja Osmanlija sa naših prostora, uspostavljena je Islamska zajednica čije je prvo sedište bilo u Nišu, odnosno dugo vremena je i srbijanski muftija, odnosno muftija Srbije i Crne Gore, stolovao u Nišu. Nakon toga, njegovo sedište je preneseno u Beograd, a zatim u Skoplje - ističe muftija niški.


"Velika posećenost niške džamije"

Islam-agina džamija je ranijih godina često bila skrnavljena, pa je uveden i policijski nadzor.

Ovaj objekat sada posećuje veliki broj muslimana, a niški muftija ističe da često bude i tesan za sve. dzzz Muftija kaže da je džamija dosta posećena; foto: T. T.

Niška džamija je jako dosta posećena. Što se tiče redovnih molitivi kojih ima 5 u toku dana, ona oscilira, s obizrom na mogućnosti samih ljudi, odnosno njihove dnevne obaveze sa poslom. Danas je petak, saborna molitva ili saborni dan, džamija često zna da bude tesna za sve vernike koji dolaze u nju - navodi on.

Sutra za vernike islamske religije sledi praznik Kurban-bajram, pa ističe da se neretko ta molitva obavlja i napolju ispred džamije.

Podsetimo, ova džamija je sagrađena 1720. godine. Njen krov je bio zapaljen marta 2004. godine, a kasnije je obnavljana i obnovljen je i minaret koji je bio uništen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    16:14 // 8. 7. 2022.

    Dva dzipa sive boje mislim uleteli su pod pun gas sa bradama ponasali se kao kabadahije parkirali na trotoar ispred dzamije glume ludlilo nisu svesni gde su...

  • brana

    15:32 // 8. 7. 2022.

    Srecan vam Kurban-bajram dragi sugradjani!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: