Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 3. 4. 2015.

| Društvo

Kurirske službe protiv svoje volje “služe” kriminalcima

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
duvan-aut-put-2
Dubinske kontrole Uprave carina "love" švercere po dubini teritorije (foto: carina.rs)

Vozačima kurirskih službi klijenti često podmeću rezani duvan i drugu švercovanu robu, što otkriju tek carinici u dubinskim kontrolama. Zbog ove zloupotrebe, štetu trpe i vozači i službe, jer se prekršajne prijave u takvim situacijama podnose upravo protiv njih.

Gotovo svake nedelje, naročito kod naplatne rampe “Nais” na auto-putu Beograd-Niš, carinici u vozilima kurirskih službi pronalaze robu bez potrebne dokumentacije. Tu ima i garderobe, ali i čokolade i kafe uvezene iz Mađarske bez dokaza o carinjenju, ali, među spornim pošiljkama, u kesama i kutijama najčešće nađu rezani duvan.

490x370-naplatna-rampa-ntv Najčešće se kurirske službe zaustavljaju na naplatnoj rampi "Nais" (foto: ntv.rs)Samo u jednoj nedavnoj akciji carinici su pronašli oko pola tone duvana koje je neko na ovaj način nameravao da prošvercuje. Od početka godine nađeno je preko 1.200 kilograma ove robe, a duplo više u toku cele prethodne. 

Moguće je da se šverceri odlučuju za ovaj način transporta robe, jer im je najjeftiniji i najlakši. Kuriri im pokupe paket, odnesu na određenu adresu i to im je lakše i “bezbednije” nego da sami voze duvan - kažu u Upravi carina.

Kada carinici uhvate vozilo sa krijumčarenom robom, nju zaplene, a prekršajne prijave podnesu protiv vozača i firme.

U jednoj kurirskoj službi, koja se najčešće pojavljuje u izveštajima dubinskih kontrola, kažu da na ovaj način "ni krivi, ni dužni ispaštaju zbog švercera", a sami ne mogu ništa protiv toga. S druge strane, dodaju, ne smeju da otvaraju pošiljke, niti da znaju šta prevoze jer bi se time kršili zakon i privatnost klijenta.

Kada vozač krene na put ka svom odredištu, on ne zna šta mu se nalazi u prtljažniku. Jedino što ima od podataka jeste ono što je klijent usmeno ili pismeno naveo u fakturi ili otpremnici.

Sve što možemo jeste da damo pismeno obaveštenje klijentu koji sadržaj pošiljke je zabranjen - droga, žive životinje, kvarljiva roba, plemeniti metali, novac, oružje, eksploziv i druga roba. Dakle, za sve što ste upakovali, Vi ste odgovorni - kažu u kurirskoj službi.

tovar800kgduvanamagacin Jedna zaplena tovara kurirske službe u kojoj je nađeno 816kg rezanog duvana (foto: carina.rs)Kako kažu, sa carinicima imaju odličnu saradnju i usmeni dogovor da kad god posumnjaju zaustave njihovo vozilo, da ga pod pratnjom isprate do magacina firme i da se kamion istovari u prisustvu svih.

Međutim, i pored dobre saradnje, svako zaustavljanje vozila, kažu u kurirskim firmama, prouzrokuje kašnjenje preko 1.500 pošiljki na dnevnom nivou.

Za svako kašnjenje plaćamo penale. Najgore od svega je što sve ovo prouzrokuje nezadovoljstvo klijenata koji razmišljaju o prelasku u konkurentske firme. Tona oduzetog duvana za kurirsku službu iznosi dvadesetak paketa. Zar iko misli da bismo zbog dvadeset paketa ugrozili isporuku ostalih 20.000 paketa koje imamo na svakodnevnom nivou? - pitaju u kurirskoj službi.

Njima, kako objašnjavaju, negativna reklama nije potrebna. Od kriminalaca, kažu, ne mogu da zaštite ni sebe, ni svoje zaposlene ukoliko ih država ne zaštiti, umesto što “podiže prekršajne prijave protiv onih koji poštenim radom zarađuju svoju platu”.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti problemima sive ekonomije i ilegalne trgovine.

Kolika šteta se nanosi građanima Srbije i državi? Koliku štetu trpe proizvođači? Kako je suzbiti? Kakva je praksa država EU u ovim oblastima?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, predstavnici institucija, kompanija...

Pokušaćemo da kroz seriju različitih priča prikažemo stavove građana sa juga o ovim temama, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dejan

    10:37 // 6. 4. 2015.

    kurirske sluzbe svakodnevno voze,ogromnu kolicinu robe,za koju niko nedaje racune,a o placenju pdv da i nepricamo,izolite proverite,naplatite,uvedite ih u legalne tokove trgovine !!!

  • boza

    17:57 // 4. 4. 2015.

    Ako postoji posiljalac i primalac policija treba da radi svoj posao sta im je kriva posta,ljudi rade svoj posao a 0,1% posiljki je uvek sporan,drzavu boli duvan zabranice da se sadi jos malo

  • Jova

    12:36 // 3. 4. 2015.

    "Lepo odradjen tekst" ! Samo bez odgovora zašto se za krijumčarenje koristi u preko 90 % slučajeva baš ta jedna kurirska služba, a ne ostale, a na primer od Poštine beže kao "djavo od krsta" ... ?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: