Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:18, 8. 10. 2015.

| Društvo

Kurs filigrana za očuvanje starog zanata

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Vilin-vez.jpg
Udruženje "Vilin vez" želi da spreči umiranje starih zanata; (foto: FB strana Udruženja Vilin vez)

U vreme kada je sve manje pravih filigrandžija, Udruženje umetničkih i starih zanata i domaće radinosti "Vilin vez" podučavaće zainteresovane skoro zaboravljenom zanatu izrade nakita i ukrasa od srebra i zlata.

Zahvaljujući projektu "Filigran - stari zanat za budućnost" koji sprovode "Vilin vez", Udruženje starih zanatlija i Narodni muzej, kandidati će završiti kurs filigrana od 6 nedelja.

Pokazaćemo da se na stare načine mogu izrađivati moderni i savremeni predmeti primereni našem vremenu. Stari zanati su veoma retki u našoj zemlji, tako da polaznici kursa imaju mogućnost učenja i zapošljavanja u oblasti u kojoj nema veliki broj zaposlenih, gde je to čime se bavite retkost, a ono šta izrađujete - unikat - kaže Irena Ulemek iz "Vilinog veza".

Ona dodaje da je cilj da obučeni kandidati ovaj zanat iskoriste kao svoj životni poziv, da obezbede sebi posao, egzistenciju i bolju budućnost.

Cilj nam je da “probudimo” marginalizovane grupe i pokrenemo ih. Značajno je to što ovaj stari zanat može da se obavlja u kućnim uslovima, ne iziskuje ni poseban prostor, ni velike i skupe mašine, jer se sve radi ručno - kaže Ulemek.

Kako naglašava, za bavljenje zanatstvom nema uobičajenih zahteva poslodavaca - formalno obrazovanje, znanje jezika ili poznavanje rada na računaru, tako da ohrabruje sve zainteresovane da se prijave.

Dok traje kurs, stručnjaci Narodnog muzeja će držati predavanja o filigranu za sve zainteresovane, a po završetku obuke biće organizovana izložba radova nastalih na njoj.

Polaznici kursa će polagati završni ispit pred stručnom ispitnom komisijom, a oni koji polože dobiće sertifikat, odnosno "majstorsko pismo" i biće učlanjeni u Udruženje. To znači da će imati obezbeđen prostor za rad i izlaganje u prostorijama udruženja, organizovano učestvovanje na izložbama i sajmovima i logističku podršku za plasman proizvoda na tržište. 

Kandidati se za mogu prijaviti i saznati više informacija telefonom na broj Irene Ulemek - 063/454348.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: