Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 15. 12. 2020.

| Društvo

Kuršumličani sa blažim simptomima terapiju primaju i kod kuće, nadležni očekuju otvaranje kovid bolnice

Autor:M. MaljevićIzvor:Južne vesti
Terapjiu, koja se inače daje u bolničkim uslovima, Kuršumličani primaju u Domu zdravlja ili kod kuće. dok se u Prokuplju zbrinjavaju samo teži pacijenti; foto: JV/M. Maljević

Samo teži pacijenti sa simptomima ili potvrđenim virusom korona smeštaju se u prokupačku Opštu bolnicu koja pokriva ceo Toplički okrug. Iako skoro polovina dnevno testiranih u Kuršumliji bude pozitivna, oni bolničku terapiju primaju kod kuće ili u Domu zdravlja koji čeka nalog Ministarstva za otvaranje kovid bolnice, kako bi lečenje bilo olakšano građanima, ali i zdravstvenim radnicima koji dosta vremena gube na terenu.

Svakog dana u kuršumlijskom Domu zdravlja na korona virus bude testirana trećina pacijenata koji dođu na pregled, od kojih polovina pacijenata bude pozitivna na kovid-19, navodi direktorka te ustanove Uranija Petrović.

Trenutno imamo pacijenate koji primaju terapiju koja se prima u bolnici, ali pošto je Bolnica Prokuplje prenatrpana i nema dovoljnih kapaciteta za dodatne kovid pacijente, snalazimo se i pacijentima dajemo terapiju kroz dnevnu bolnicu. Takođe dajemo tu istu terapju i u kućnim uslovima - kaže direktorka.

Kuršumlija ima Dom zdravlja sa stacionarom opšteg tipa i ne sme da otvori kovid bolnicu bez odobrenja Ministarstva zdravlja, a zaposleni se nadaju da će im Ministarstvo naložiti otvaranje kovid bolnice, kao što je bio slučaj u prvom talasu virusa korona virusa.

Trenutno imamo preko 30 kovid pacijenta koji se leče kod svojih kuća i koji dolaze da prime terapiju u kovid ambulanti gde imamo 3 kreveta, a pojedinima se terapija uključuje u kućnim uslovima. Mi nemamo uslova da stacionarno smestimo sve te ljude, a prokupačka Bolnica nam vraća lakše pacijente koje mi ipak moramo da lečimo i da se snalazimo na različite načine - kaže direktorka Petrović.

Ističe da je stanje u Kuršumliji loše i da trenutno ima preko 400 Kuršumličana zaraženih virusom korona.

Ako Ministarstvo zdravlja bude nama naložilo i dalo nam odobrenje, mi ćemo otvoriti kovid bolnicu, jer bi nam takav rad bio mnogo lakši nego trenutno što radimo – kaže Petrovićeva.

U kuršumlijskom Domu zdravlja je samo tokom vikenda pregledano 186 pacijenata, od kojih je 68 testirano zbog sumnje da imaju virus korona, a testiranjem je potvrđeno da su 22 pozitivna.

Da su kapaciteti prokupačke Opšte bolnice pod pritiskom, potvrđuje i direktorka te ustanove Snježana Arsić. Postojeća odeljenja se po potrebi pretvaraju u kovid odeljenja, a ona ističe da se nijedan pacijent ne ostavlja nezbrinut, kao i da se oni sa najtežom kliničkom slikom šalju na dalje lečenje u niški Klinički centar.

Mi za kovid pacijente koristimo tri odeljenja. Pored Infektivnog, u sistem smo uključili Interno i Odeljenje za produženo lečenje i zbrinjavanje. Prima se svako ko je za bolničko lečenje na osnovu pregleda, kliničke slike i laboratorijskih nalaza, radimo 24 sata i samo tokom vikenda smo imali 20 novih prijema - kaže Arsićeva.

U prokupačkoj Opštoj bolnici koja pokriva sve 4 opštine u Toplici, do juče je hospitalizovano 60 pacijenata, a 44 su na kiseoničkoj potpori.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    15:12 // 15. 12. 2020.

    Čekaju da im Beograd odredi šta i kako?
    Kuršumlija ima svoj stacionar,a Kuršumlija inače treba da ima i opštu bolnicu,a ne da se svako,malo pali sanitet i dovoze pacijenti u Prokulje za svaku bolest i za hitno i za obične stari,sve to mnogo košta.....ali koga briga!
    "Vi Kuršumličani možda bolje i ne zaslužuje"? Verovatno će vam tako reći iz Beograda,iako vas tamo ima više nego u Kuršumliji

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: