Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 3. 5. 2012.

| Društvo

Kuršumlija: česma sa rakijom i vodom

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
prokuplje, vucko toci rakiju

U dvorištu Vučka Savića (62) iz kuršumlijskog sela Mačkovac centralno mesto, na samom ulazu kraj kapije, rezervisano je za kamenu česmu koja ima tri slavine. 

Sa srednje teče voda, sa leve slavine ljuta rakija, sa desne meka.

Rakija sa česme je šljivovica, koju Vučko svake godine peče od šljiva na svom imanju. Ova neobična i u svetu jedinstvena česma delo je samog vlasnika domaćinstva.

Napravio ju je još 1975. godine, a s obzirom da je ponosno i ljubomorno čuva, deluje kao da je tek nedavno završena.

- Tek što smo napravili kuću i još nismo bili iskopali bunar, pa nismo imali vode, rešio sam da napravim česmu, dok čekamo vodu. Čisto da bih radio nešto. Počeo sam da je pravim, a komšije su se šalile da će ona biti suva česma, jer još nemam vodu. E da ne bih zloslutnicima dao povoda za još šala, setim se da uvek imam burad sa šljivovom rakijom u podrumu, pa mi dođe na pamet da crevo iz podruma sprovedem do česme - priča Vučko.

O svojoj nameri nikom nije rekao.

- Koliko se sećam, svi su zagleđivali šta činim. Nije im bilo jasno šta će mi čak tri slavine. Kada sam završio, svi su je sa oduševljenjem prihvatili. Rakijom moja česma je odmah i pre uvođenja vode bila živa i na njoj je mogla da se utoli žeđ. Doduše, s obzirom da puno vremena provodim napolju, a volim i da popijem po koju čašicu, ova česma mi je skratila muku stalnog silaska u podrum - rekao je Vučko.

Svako ko dođe kod njega u kuću mora da se "počasti" sa česme.

- Od tada do danas nikada nije suva i uvek svoje goste prvo počastim tečnošću sa bilo koje od tri slavine, pa ih pustim u kuću. "Ko kavu i rakiju ne pije, gost nije". To je postala tradicija, pa svi prvo ka česmi, a onda ka kući. Obraduju se i kada pođu, jer svrate i na izlasku iz kuće do česme i natoče po čašicu - priča Vučko kako je došao na ideju da napravi česmu. 

On dodaje da je ona za merak, a ne opijanje, jer sve što je preterano gubi draž.

- Nisam znao da će ona biti toliko popularna. Sada je ponos mog dvorišta i moram priznati da me je proslavila. Volim neobične i lepe stvari i uvek sam se trudio da oplemenim svoj dom. Sklon sam tako tim neobičnim planovima i izumima. Evo sada se pripremam da napravim letećeg zmaja i sa njim poletim iznad svog sela. Oduvek sam čvrsto stojao na zemlji, ali mi je želja da letim. Doduše, to je tek u ideji, ali kao i sve drugo, mislim da ću i to ostvariti - dodaje on.

Pored neobične česme, dvorište krasi i 100 metara duga loza grožđa sa manastira Ostrog, neobični stočići duž dvorišta, ljuljaška sa prirodnim frižiderom kom je cev u zemlji, sirena kao kućno zvonce, letnjikovac sa dve stolice na najvišoj jeli u dvorištu.

- Sa njega se vidi kad je lepo vreme Kopaonik. Nemam mogućnosti da odem na tu planinu, pa sedenjem na letnjikovcu, osećam kao da sam tamo - objašnjava on.

Posebno od kako ne radi, ima vremena za izume i pronalaske.

- Za nove ideje najviše inspiraciju dobijem kada sednem ispod božje loze. Pre toga uvek sa leve slavine na česmi natočim čašicu i razmišljam šta bih novo mogao da dodam u svom dvorištu. Imam šest zanata: bravar, varilac, kovač, vatrogasac, vozač, rukovalac građevinskim mašinama. Sve sam te zanate ostavio, ali ih nisam zaboravio. Postao sam seljak za merak - priča nam Vučko u stihovima.

On dodaje da je to još jedna njegova osobina.

- Svi se smeju što ja to tako, sve nekako u rimi govorim. Meni tako godi, a vidim da i onima oko mene ne smeta - priznaje on.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • spider94

    14:34 // 13. 5. 2012.

    dajte coveku nobelovu nagradu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: