Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:14, 24. 8. 2022.

| Društvo

Kuršumlijski radnici ponovo najavljuju štrajk glađu nezadovoljni razgovorom u Ministarstvu privrede

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
štrajk
Radnici prošlog meseca poverovali obećanjima ministarke i prekinuli štrajk; Foto: Lj. M.

Nezadovoljni ishodom razgovora koji su u utorak, 23. avgusta imali u Ministarstvu privrede, predstavnici radnika propalih kuršumlijskih firmi koji potražuju zaostale zarade najavljuju nova okupljanja i proteste, radikalizaciju i nastavak štrajka glađu koji su prekinuli pre više od mesec dana, a nakon posete ministarke privrede Anđelke Atanacković i obećanja da će njihov problem biti rešen.

Kuršumlijske radnike su u ministarstvu primili pomoćnik ministarke Atanacković - Dragan Ugričić i državni sekretar Dragan Stevanović, ali sem, kako oni tvrde, “prazne priče i zamajavanja”, nisu dobili ništa. Atanacković Anđelka Atanacković pre mesec dana posetila Kuršumliju; Foto: Lj. M.

Oni su nam praktično ponudili da prihvatimo ništa, sve kontradiktorno od onoga što je obećala Atanacković kada je pre više od mesec dana došla da razgovara sa nama u Kuršumliji. Dali su nam predlog, u stvari ponudili nam da se radnicima sa izvršnim sudskim presudama i dugovanjima od pre 10-ak godina da nešto. Na naše pitanje koliko je to “nešto”, rekli su "Videćemo sa predsednikom" - kaže jedan od predstavnika radnika koji je bio u ministarstvu.

Dodaje da im je sugerisano da prihvate ponudu i da je ona korektna, da sudske presude ne može da isplati Ministarstvo i da ne zatvaraju vrata i prihvate dogovor jer mogu ostati i bez toga. radnici Radnici će ponovo započeti štrajk glađu u sali Opštine; Foto: Lj. M.

Radnici su nezadovoljni i ne prihvataju ucene i ono što su nam ponudili iz Ministarstva. Za sutra je zakazan sastanak obespravljenih radnika i očekujem da se nastavi ranije prekinuti štrajk glađu, koji će verovatno biti i radikalizovan, jer su ljudi siromašni i gladni, na ivici egzistencije i tenzija se oseća u vazduhu - kažu radnici.

Dodaju da su razočarani ministarkom Atanacković koju su aplauzom i cvećem dočekali u Kuršumliji pre mesec dana, verovali u ono što im je obećala i, kažu, sve ih slagala.


Radnici 5 propalih firmi traže zaostala dugovanja

Oko 920 kuršumlijskih bivših radnika propalih firmi po sadašnjim spiskovima traži da im se isplati oko 250 miliona dinara za koja imaju izvršna sudska rešenja, a datiraju iz 2004. godine.

Radi se o nekadašnjim radnicima firme "ŠIK Kopaonika", Konfekcije "7. juli", Zadruge "Budućnost" i "Metalca" koji su do 17. jula nekoliko dana štrajkovali glađu, kada ih je posetila ministarka privrede Anđelka Atanacković i obećala da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pronaći rešenje, nakon čega su se radnici razišli svojim kućama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • roki

    10:46 // 25. 8. 2022.

    Nemojte ovaj problem da vezujete za politiku. Ova dugovanja radnicima datiraju unazad 30 godina. Sada kada se najveći broj njih penzionisao shvatili su da nemaju uplate. Kopaonik, 7 juli, Metalac...više ne postoje,nema imovine i oni nemaju iz čega da naplate svoja potraživanja. Država nije ovlašćena da im to plati našim novcem iz budžeta i tačka. Fabrike su trebali da čuvaju 1990, sada je kasno.

  • Ivan

    16:41 // 24. 8. 2022.

    A bilo dobro kad peva Gaga?

  • Koliko je prevarenih

    16:20 // 24. 8. 2022.

    Tužna sudbina radnika u tužnoj državi. Ministarka obećala, državni sekretar zamajavao a onaj kod koga je ključ od državne kase ima preča posla. Obećanje ludom radovanje.

    • Torpedo

      19:19 // 24. 8. 2022.

      Sve ovo, je jos jedan dokaz, koliki je nivo pismenosti naroda na Jugu, koliko su podlegli zamajavanjima i sns televizijama i da beda nije samo u dzepovima ! Za svoje potomke ne brinu, trce od ranog jutra, kad su izbori, da izglasaju one koji ih osiromasuju i zivot tako prodje ! Narode, bas ih briga za vas strajk gladju, reci ce - pa ko ih je terao! Vazno da vam je pevala Dragana Mirkovic !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: