Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 28. 3. 2014.

| Društvo

LAF: Preispitati odluku o Kalčićevom izboru

Autor:Jelena CanićIzvor:Južne vesti
vladimir-kalcic-1333709335-146576.jpg
Traži se i razrešenje Školskog odbora; Foto:kurir-info.rs

Niški Lokalni antikorupcijski forum je uputio predlog aktuelnom ministru prosvete da uskrati saglasnost na odluku o izboru Vladimira Kalčića za direktora OŠ “Sveti Sava”, a od Skupštine Niša traži da razreši članove Školskog odbora.

LAF je reagovao nakon pisanja Južnih vesti o spornom izboru, a najavio je da će od prosvetne inspekcije zatražiti da proveri zakonitost javnog konkursa i odluke Školskog odbora.

-  Smatramo nemoralnom odluku Školskog odbora Osnovne škole ”Sveti Sava” da izabere Vladimira Kaličića za direktora te ustanove uprkos nedavnoj preporuci Agencije za borbu protiv korupcije da bude razrešen sa funkcije zbog nepotizma - kažu u LAF-u.

Iz Lokalnog antikorupcijskog foruma napominju da je svaki direktor škole “obavezan da posao obavlja savesno i odgovorno, a da Školski odbor svojim odlukama ne sme da narušava ugled ustanove”.

Podsetimo, Školski odbor OŠ “Sveti Sava” odlučio je da Vladimir Kalčić ponovo bude na mestu direktora iako je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila njegovu smenu zbog sukoba interesa. Ovo će, ukoliko ministar da saglasnost na odluku Školskog odbora, biti četvrti mandat Kalčića kao direktora, pošto je na toj poziciji od 2002. godine.


Diskriminacija na konkursu?

zahtev Zahtev Kalčićevog protivkandidata

Jedan od kandidata na konkursu za direktora Ljubiša Dinić uputio je zahtev Ministarstvu prosvete, Školskoj upravi, nadležnoj gradskoj upravi i prosvetnoj inspekciji da “preuzmu mere zbog diskriminacije prilikom sprovođenja konkursa”.

On navodi da svim kandidatima nije data podjednaka šansa, obzirom da se njihov izbor razmatrao već u ponedeljak, 24. marta, iako je rok za prijavu bio petak, 21. mart što znači da su neke prijave poštom mogle da stignu i nakon samog izbora.

Dinić navodi da sednici Nastavničkog veća, na kojoj je dato mišljenje o izboru direktora, kao ni sednici Školskog odbora, nisu prisustvovali kandidati za mesto direktora koji nisu iz redova nastavnog osoblja ove škole. On kaže da oni nisu bili ni pozvani, što je, kako ističe, protivzakonito.

Ljubiša Dinić ukazuje da na mogući sukob interesa jer su dve članice konkursne komisije istovremeno i članice Školskog odbora, a ističe i da su u januaru 2014. izmenjeni delovi Statuta škole, koji se odnose na proceduru izbora direktora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nastavnik u penziji

    07:28 // 4. 4. 2014.

    Kalcic podneo ostavku!....

    • laf u srcu

      13:01 // 6. 4. 2014.

      Džaba je podneo ostavku! On mora da bude razrešen, a Školski odbor raspušten. Biće uvedena prinudna uprava, a akteri šegačenja sa Agencijom za borbu protiv korupcije pozvani na odgovornost!

  • Misha

    22:29 // 29. 3. 2014.

    I Perisic je protiv ovakvih svinjarija u skoli Sveti Sava http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:482961-Nis-Direktori-iznad-zakona
    ali zapravo se nista ne desava uprkos ociglednoj muljacini

  • Alekks

    22:22 // 29. 3. 2014.

    Sta zapravo treba da se desi da se oglasi i gradonacelnik? Pa ova prica vec mesecima mrcvari javnost, lokalna zajednica ima svoja 3 predstavnika, krsi se Zakon, drzava i LAF preporucuju, samo ON cuti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: