Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:31, 4. 5. 2016.

| Društvo

LAF traži raspuštanje "medijske komisije"

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
mediji
Traži se raspuštanje komisije koja odlučuje o raspodeli novca na gradskom konkursu za javno informisanje; foto: Flickr.com/RenéeJohnson

Nakon što je komisija za ocenjivanje projekata na gradskom konkursu za finansiranje javnog informisanja i zvanično odbila da u svoj rad uvrsti građanskog posmatrača, gradsko antikorupcijsko telo traži od Uprave za kulturu da raspusti postojeću komisiju i formira novu, ali uz javni izbor članova.

U dopisu kojim Komisija odbija građanskog posmatrača i pored toga što njegovo prisustvo propisuje Lokalni plan za borbu protiv korupcije, koji je usvojila Skupština Grada, piše da "pozicija građanskog posmatrača nijednom normom nije predviđena".

U obrazloženju se pozivaju na "Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja" koji je Ministarstvo informisanja donelo 2014. godine i koji, prema njihovom tumačenju, propisuje da "zasedanju može prisustovati samo sekretar".

Ishod bi, prema tome, bilo apsolutno kršenje zakonitosti rada komisije i pokušaj narušavanja njene nezavisnosti i samostalnosti - piše u dopisu Komisije.


Nadzor ili cenzura?

Pored pravnog tumačenja mogućnosti da javnost nadgleda njihov rad, članovi stručne komisije su prisustvo građanskog posmatrača povezali sa cenzurom.

Prisustvo samo jednog čoveka, a bez odgovarajućeg pravnog osnova, antipod je javnosti rada komisije i više podseća na pokušaj cenzure koju ne mora sprovoditi samo vlast, već to mogu činiti i neki drugi, neformalni centri moći - piše u zaključku dopisa Komisije.


LAF: Nas je Grad ovlastio da nadgledamo

U Lokalnom antikorupcijskom forumu (LAF) oštro reaguju na ovakva obrazloženja, uz konstataciju da Komisija van snage stavlja Lokalni plan za borbu protiv korupcije Grada Niša koji je još 2011. godine donela Skupština Grada.

U njemu je „građansko posmatranje javnih ustanova na nivou lokalne samouprave“ definisana kao obaveza tog tela, odnosno kao „obezbeđivanje prisustva predstavnika građana, građanskih posmatrača na sednicama upravnih i nadzornih odbora/tela/ustanova koji se finansiraju iz sredstava lokalnog budžeta".

Da li je je Komisija, kao telo Uprave za kulturu grada Niša, ovlašćena da stavlja van snage akte koje usvaja Skupština Grada Niša? Kada i kako je Komisija ovlašćena da stavi van snage Lokalni plan za borbu protiv korupcije Grada Niša? - pitaju u LAF-u.

Članovi ovog zvaničnog antikorupcijskog gradskog tela povezivanje prisustva građanskog posmatrača komisiji koja odlučuje o raspodeli 68 miliona dinara novca poreskih obveznika sa cenzurom smatraju "zamenom teza".

Dakle, Komisija tvrdi da prisustvo stručne javnosti, personifikovane u građanskom posmatraču, predstavlja “cenzuru”, a odlučivanje iza zatvorenih vrata o javnim sredstvima proglašava “samostalnošću i nezavisnošću” u radu.

Ovakva zamena teza, kažu u LAF, predstavlja opasnost za pravni poredak, načelo transparentnosti pri odlučivanju o javnim sredstvima, javni interes u oblasti javnog informisanja, kao i samo javno informisanje.

Podsetimo, tročlana komisija koju su imenovale gradske vlasti je krajem marta odbila je predlog LAF-a da se u njen rad, kao građanski posmatrač, uvrsti novinar Milorad Doderović koji bi imao pravo uvida u rasprave, ali ne i pravo glasa.

Nakon što je bio preglasan, jedan od trojice članova Petar Jeremić, predstavnik Medijske koalicije, je u znak protesta podneo ostavku. Umesto njega je u komisiju izabrana Maja Raković, predsenica RAB-a, asocijacije radio stanica Srbije.

Preostala dva člana stručne komisije su profesor Vladeta Radović, šef Departmana za novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu, i medijski radnik Dragoljub Gajević.

Reč je o konkursu gradskih vlasti za sufinansiranje medijskih priloga, tačnije "javnog interesa u oblasti informisanja", koji je ove godine sproveden drugi put, u skladu sa novim Zakonom o informisanju. 

I prošle godine je ovaj konkurs izazvao reakcije javnosti jer su tada dve trećine od 50 miliona dinara su dobili mediji u vlasništvu porodice RadomirovićKomisija ni tada nije prihvatila prisustvo građanskog posmatrača

Formiranje nove komisije krajem marta zatražili su i Medijska koaliciija i Biro za društvena istraživanja (BIRODI), koji je prethodno sa LAF-om utvrdio da su mediji sa najvećom novčanom podrškom izveštavali u korist vlasti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr.Pravdić

    13:29 // 4. 5. 2016.

    Laf u srcu!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: