Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 13. 3. 2017.

| Društvo

LAF traži smenu direktorke niške Narodne biblioteke

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
knjige
Da li će direktorka biti smenjena?; foto: pixabay

Zbog toga što direktorka biblioteke “Stevan Sremac” iz Niša Sonja Šuković ne ispunjava uslove za tu funkciju, Lokalni antikorupcijski forum (LAF) zahteva od ministra kulture i informisanja da je razreši sa mesta direktora.

Iako Zakon o kulturi i Statut biblioteke predviđaju da direktor može biti kandidat koji “ima visoko obrazovanje i najmanje 5 godina radnog iskustva u struci”, kada je Šukovićeva sela u direktorsku fotelju, imala je samo godinu i po dana neophodnog iskustva sa potrebnom diplomom.

Prema dostupnim podacima, direktorka Šuković ne ispunjava uslove za obavljanje te funkcije koji su predviđeni Zakonom o kulturi, Statutom Narodne biblioteke “Stevan Sremac” i javnim konkursom za izbor direktora te ustanove. Ona te uslove nije ispunjavala ni u trenutku imenovanja, a ne ispunjava ih ni danas - rekli su u LAF-u.

Zbog toga su, kažu u LAF-u, pored dopisa ministru kulture, uputili dopise i inspekciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i skupštinskoj Komisiji za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave, kako bi u “okviru svojih nadležnosti mogli da razmotre slučaj izbora Šukovićeve na funkciju direktorke, te predizmu odgovarajuće mere”.

Činjenica da je neko kandidat određene političke stranke ne sme biti važnija od zakona, a stranački koalicioni sporazumi o podeli vlasti ne smeju biti iznad pravne države - kazali su u LAF-u.

Podsetimo, još jedan funkcioner koji u pogledu radnog iskustva u kulturi, nije ispunjavao uslove za funkciju koju je obavljao je i doskorašnji upravnik Narodnog pozorišta u Nišu Ivan Vuković. Svega nekoliko meseci pre isteka njegovog mandata, Apelacioni sud doneo je pravosnažno rešenje o poništenju odluke Skupštine grada Niša o njegovom imenovanju.


LAF gradskim institucijama dostavio set preporuka za imenovanje direktora

LAF je krajem februara, kažu, dostavio nadležnim gradskim institucijama, kao i javnim preduzećima i ustanovama, set preporuka koje bi trebalo da doprinesu da izbor direktora takvih preduzeća i bude zakonit i pravičan.


U preporukama je kao jedna od novina predviđeno prisustvo građanskog posmatrača u komisijama i UO koje sprovode konkurs, a koji bi imao pravo diskusije i uvida u dokumentaciju, bez prava glasa u odlučivanju, kao i obavezu da o zloupotrebama obavesti nadležne organe i javnost - rekli su u LAF-u.

Između ostalog, LAF preporučuje i antikorupcijski uptinik, koji bi kandidat za direktora morao da popuni pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću, a kojim se meri njegov koruptivni rizik, odnosno lični i profesionalni integritet.

Nakon što se institucije i funkcioneri upoznaju sa preporukama, LAF će uputiti poziv da ih usvoje, a o spremnosti ili odbijanju institucija i funkcionera da to učine, obavestiće javnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gavrilo

    14:32 // 14. 3. 2017.

    Поштовани, данас када су све дипломе деградиране, када се све купује, када су "стручњаци" све упропастили водите хајку против особе која је својим радом и способношћу унапредила Библиотеку. Наглашавам радом, способношћу и посвећеношћу послу. То је лако проверити за разлику од професионалних стручњака који су упропастили Ниш. Сигурно је да Соња Шуковић ретко способна особа. О томе углед библиотеке

  • Džaba Džaba

    07:59 // 14. 3. 2017.

    Dok politika pastirima dodeljuje diplome vizionara, šta drugo i očekivati. A ovaca u Srbiji, kolko oćeš.

  • Beli Preletačević

    20:25 // 13. 3. 2017.

    Neka direktorica Biblioteke dokaže kako je došla do diplome i do funkcije direktora?!

    • Меда

      00:29 // 14. 3. 2017.

      Нажалост ово питање као да долази из филма Чудо Невиђено у доба хистерије Совјетима:
      Докажи ти да ниси издајица народа и ми нећемо да те стрељамо.

      Без двоумљења, политичка запошљавања су рак у метастази друштва али и запошљавања по стручном кључу су меланом који очас постане метастаза.
      Јер способност, знање и образовање нису искључиво производ званичног школовања.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: