Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:38, 27. 3. 2020.

| Društvo

Laboratorija za testiranje na koronu i u Nišu

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
laboratorija
Institut za javno zdravlje postao nacionalna referentna laboratorija tokom vanrednog stanja; foto: ilustracija/flickr - NTNU

Kako bi se omasovilo testiranje na virus korona, nacionalna referentna laboratorija od sutra neće biti samo beogradski "Torlak", već će to biti još nekoliko ustanova, a među njima i Institut za javno zdravlje Niš. Kako je rekla premijerka Srbije Ana Brnabić, u Nišu će moći da se analizira po 64 uzoraka dnevno.

Kako su naredne dve nedelje označene kao najkritičnije kada je reč o borbi sa koronom, Vlada Srbije opredelila se za tri načina bori protiv novog virusa. Prvi je upravo drastično uvećanje broja testiranih, drugi su privremene bolnice, a treći kažnjavanje onih koji krše izrečene mere.

Do sada je od 200 do 400 uzoraka dnevno moglo da se testira u celoj Srbiji. Sa većim brojem laboratorija i više obučenih ljudi za uzimanje brisova, Brnabićeva je najavila da će već sutra taj broj porasti na 2.500, za par dana da će biti 4.500, a 9. aprila 7.000 PCR testova dnevno.

Improvizovane bolnice, mahom sportske hale, uključujući i niški "Čair" su druga mera Vlade za borbu protiv širenja novog virusa, jer je plan da tamo budu smešteni oni sa lakšom kliničkom slikom. Treća mera je pooštravanje kaznenih mera - trenutno je 112 osoba u improvizovanim pritvorima. Jedan od njih je u Pirotu, a u Dimitrovgradu je danas završeno i prvo onlajn suđenje zbog kršenja mere izloacije i presuda kaže - 3 godine zatvora.

Ponosni smo na ove rezultate, mada oni moraju biti bolji. Za to je potrebna gvozdena disciplina, svi kontakti moraju biti svedeni na apsolutni minimum, to je jedini način da se borimo ovako kako smo se borili do sada, tj da svim zdravstvenim radnicima damo šansu da se bore za naše živote. To zavisi od svakog pojedinca u Srbiji. Nemamo nove mere, ali je pravac ofanziva, ulazimo u borbu - rekla je Brnabićeva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u nedelju izaći sa konkretnim planom za ekonomsko "ozdravljenje" Srbije posle virusa korona. Najavio je i novu medicinsku opremu, među kojom i 20 transportinih respiratora za niški Klinički centar.

Iako je njegova savetnica za medije najavila da će gradovi koji su najveća žarišta biti zatvoreni, Vučić je rekao da toga za sada neće biti. Uz opasku da "ćemo morati da gradimo nove bolnice", predsednik Srbije objavio je i tri dobre vesti.

U gerontološke centre nam nije ušla korona. Trudnica koja je zaražena korona virusom porodila je zdravu bebu, trudnica se dobro oseća. Mladića iz Valjeva smo uspeli da skinemo sa respiratora, po prvi put imamo nadu da će sa tim mladim čovekom sve biti u redu - ispričao je Vučić.

Premijerka Srbije rekla je i da je 22 % obolelih u Srbiji starije od 60 godina, što je drastično manje u odnosu na Italiju, koja se i dalje uzima kao najgori primer. Uz to, nešto više od 9 % je onih starijih od 70 godina, pa Brnabićeva smatra da je mera zabrane kretanja za penzionera zaslužna za to.

Sve o virusu korona možete pročitati - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Najdan Nikolic

    07:46 // 29. 3. 2020.

    Zasto se teski pacijenti na kiseoniku,ne testiraju na koronu, vec samo oni koji se stave na respirator? Po kojoj doktrini se to radi? Sad kad svi ce biti testirani i sa slabim simptomima?
    Gde su testovi i koliko je doslo do Nisa

  • Mrka

    12:20 // 28. 3. 2020.

    Nadam se da nece da traze da volontiraju majke sa malom decom, posto jedna firma kaze da ako vam muz ne radi vi morate da "volontirate"

  • S.z

    12:20 // 28. 3. 2020.

    Sta ste cekali do sada ? Da se virus maximalno rastrese ? Zar te laboratorije vec nisu trebale da budu spremne i pojacane maximalno? Zasto ne kazete kakva je situacija sa testovima ? Te koje i smestite po halama su vec razneli virus oko sebe znaci opet marketing da "kao" nesto preduzimate i "pobedjujemo".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: