Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 26. 4. 2022.

| Društvo

Lapsus linguae gradonačelnice Niša - Nemam svoj autobus niti sam ga iznajmila za putovanje u Beč

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
dragana sotirovski, gradonačelnica Niša
Gradonačelnica kaže da je došlo do lapsusa; foto: JV / Vanja Keser

Tri nedelje od izjave gradonačelnice Niša da je za službeno putovanje u Beč odabrala autobus i da je njen suprug putovao sa delegacijom kao vozač i nakon dva odbijena zahteva za pristup informacijama, Sotirovski je u svojoj objavi na Fejsbuku navela da je napravila lapsus koji je neiskusnog novinara odveo na pogrešan put. Uz objašnjenje kako je putovala, gradonačelnica je još jednom iskoristila priliku da uputi kritike na rad novinarki Južnih vesti.

Odgovor gradonačelnice Niša na pitanje zbog čega je sa gradskom delegacijom u poseti Beču putovao i njen suprug, redakcija Južnih vesti objavila je u celosti, a kako bi dobili više informacija o samom putovanju, Gradu je poslat i Zahtev koji je odbijen zbog nepotpunosti. sužbeno putovanje beč Suprug gradonačelnice sa delegacijom; foto/ printscreen: Dragana Sotirovski zvanična stranica

Kako u Zakonu stoji da, ukoliko ne poseduju traženu informaciju, obaveste poverenika o tome i upute na nadležnu službu koja raspolaže dokumetima, od Grada je traženo da saopšte koja Uprava je nadležna, a ponovljeni Zahtev odbijen je istog dana kada je gradonačelnica Sotirovski rešila da situaciju objasni na Fejsbuku.

Citirajući Hegela i uz latinski izraz Lapsus linguae, navela je da je došlo do omaške u govoru koja je neiskusnog novinara odvela na “pogrešan put”.

Zato je tekst na jednim internet novinama nelogičan. Želela sam da kažem da sam se za taj put odrekla i aviona i autobusa. Rekla sam da sam se odrekla aviona, da sam birala autobus i da sam najbezbednija u svom ličnom vozilu. Koga vozilo asocira na autobus? Nemam svoj autobus, niti sam ga iznajmila. Privatni automobil vozio je suprug, jer o svom trošku, na poziv drugih, po protokolu u pratnji odlazim i kao Dragana Sotirovski i kao gradonačelnica velikog grada - stoji na stranici gradonačelnice.

Osim što je posle skoro mesec dana rešila da pojasni šta je htela da kaže, objasnila je gradonačelnica i kako u kojim situacijama novinari treba da postupaju.

"Šta mari da li je uopšte nešto istina, kada uspeva da me uveri“, celina nije važna. Ali, onog starog pravila da kada novinaru nije nešto jasno, to i odmah sa sagovornikom razjasni, novinar nije znao da primeni. Drugi su primetili lapsus. Nisu ga zloupotrebili. Bez prijatelja se ponekad mora, bez političkih neistomišljenika, vođenih interesima, se ne može - navela je Sotirovski.

Gradonačelnici je zasmetao i komentar Ostavite dete na miru, kao i niz drugih tekstova, a gostovanje na Niškoj televiziji iskoristila je da još jednom obavesti javnost o neiskustvu novinarki koje dolaze na njene terene.

Posle 25 godina mogu da kažem da neke stvari nisu onakve kakve one žele da ih predstave, to sam u svom komentaru na svojoj stranici napisala kako je jedan lapsus odveo novinara na pogrešan put, upravo zbog neiskustva novinara - rekla je gradonačelnica.

Kako iz Grada još nema zvaničnih dokumenata o službenom putovanju u Beč, ali ni obaveštenja o tome koja služba ih poseduje, zahtevi za dobijanje punih naloga i računa poslati su svim niškim gradskim upravama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    09:54 // 27. 4. 2022.

    Zaboravili ste ili niste znali da je pribavila i vikendicu u naselju Fazanerija gde je namenski zbog njenih ličnih interesa asfaltirana deonica koja nije bila u planu izgradnje.
    I time se ona bavi.

  • TbraLoco

    09:02 // 27. 4. 2022.

    Auuu sekoo pa ova se ukopava sama. Kakav debakl u izjavama jedne gospodjetine.

  • Neupućen

    02:46 // 27. 4. 2022.

    Šta nije jasno..ona nije ni bila u Beč.
    Htela avionom, razmisljala o autobusu, bilo najjeftinije kolima da je mužić vozi, ali nije ni isla.Šta je čudn

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: