Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 5. 8. 2022.

| Društvo

“Lastini” gradski autobusi u Nišu neredovni i kasne, iz Direkcije kažu da će ih sankcionisati

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
lasta autobus
Iz Direkcije utvrdili da "Lasta" ne poštuje red vožnje; foto: T. R.

Nišlije se od početka nedelje žale na neredovne polaske i kašnjenja kružne i drugih Lastinih gradskih autobuskih linija. Iz niške Direkcije za javni prevoz kažu da su utvrdili da taj prevoznik ne poštuje red vožnje i da će zato biti sankcionisan, kao i da su iz Laste rekli da imaju operativne poteškoće i obećali da će ih rešiti do kraja nedelje.

Gužve i nervozni građani koji kasne na posao - slika je onih stajališta u Nišu gde staju autobusi koje “drži” Lasta, a to su takozvani kružni, zatim Mokranjčeva - Branko Bjegović, Donji Komren - Njegoševa, Trg kralja Aleksandra - Bulevar Nemanjića - Delijski vis, kao i neki prigradski autobusi.

Čekam i po sat vremena. Evo, sada je 9 sati, a on je navodno trebalo da pođe sa Aerodroma u 7:55. Tako piše u redu vožnje. Ili su promenili red vožnje, a da nas nisu obavestili, ili ga ovi ne poštuju. Znam samo da cele nedelje kasnim na posao zbog prevoza, koji uredno plaćam - žali se Nišlijka.

Red vožnje nije promenjen, ali ga se Lasta ne pridržava, navode iz Direkcije za javni prevoz. Objašnjavaju da su to utvrdili praćenjem rada autobusa, kao i da se ove nedelje veliki broj građana žalio.

Neposrednim uvidom u sistem za praćenje rada vozila utvrđeno je da prevoznik Lasta a.d. od početka ove nedelje na gradskim linijama ne održava sve polaske prema planiranom redu vožnje, što je propraćeno većim brojem pristiglih pritužbi od strane putnika nego što je to inače slučaj - kažu iz Direkcije.

Tvrde da će prevoznik Lasta zato da bude sankcionisan, tako što mu oni polasci koje je “preskočio” neće biti plaćeni, uz dodatna umanjenja.

S obzirom na to da je utvrđeno da se prevoznik ne pridržava planiranog reda vožnje biće sankcionisan u skladu sa odredbama Ugovora o javno-privatnom partnerstvu i to tako što mu polasci koje nije održao neće biti plaćeni, a pored toga ima i dodatnih umanjenja - ističu iz preduzeća.

Ta dodatna umanjenja kretaće se od 2 do 12 odsto, u zavisnosti od toga koliko procenata planiranog prevoza su realizovali.

Za realizaciju prevoza na liniji 96-98 odsto umanjenje je 2 odsto, za realizaciju prevoza na liniji 94-96 odsto umanjenje je 4 odsto; za realizaciju prevoza na liniji 92-94 odsto umanjenje je 6 odsto; za realizaciju prevoza na liniji 90-92 odsto umanjenje je 8 odsto; za realizaciju prevoza na liniji 88-90 odsto umanjenje je 10 odsto; za realizaciju prevoza na liniji 85-88 odsto umanjenje je 12 odsto - navode iz Direkcije.

Dodaju da su od Laste dobili informaciju da imaju određenih operativnih poteškoća i da su im obećali da će problem da reše najkasnije do kraja nedelje.

O tome kakve tačno probleme imaju, odnosno zašto su polasci autobusa neredovni - iz Laste ne odgovaraju novinarima Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikolina

    10:27 // 3. 9. 2022.

    Lasta kasni i na severu. Linija Beograd - Subotica kasni i po sat vremena, ponekad i više a ima dana kada i ne dodje tj ne vozi tu liniju uopšte.

  • Nebojsa Markovic

    08:57 // 6. 8. 2022.

    Zivela lasta

  • Limunko

    22:16 // 5. 8. 2022.

    Lasta je izbacila puno polazaka na liniji koju koristim. Naročito je nezgodno kad posle posla umesto 10 minuta,mora da čekam pola sata. Obavestio sam i ja mejlom gradske službe o ovoj pojavi, što redovno činim za svaki javasluk čiji su pokrovitelj. Nije mi,međutim,prijatno kada putnici napadaju vozača i konduktera zbog loše poslovne politike prevoznika i namernog zatvaranja očiju nadležnih službi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: