Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:37, 16. 2. 2024.

| Društvo

Lavirint (ne)odgovornosti - vršnjačko nasilje u Nišu i zašto se svi od njega ograđuju

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
policija deca škola KOSTA 23
O problemu se govori samo onda kada se uznemiri javnost i snimci se pojave na mrežama; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Dogodilo se van škole, preduzeli smo sve mere, obaveštena je policija, pružićemo podršku u prevazilaženju problema - najčešći su odgovori nadležnih kada se vršnjačko nasilje dogodi. Tako je bilo i u poslednja dva slučaja koja su se dogodila u Nišu, a Bojan Janković, otac nastradalog Alekse iz Niša, ističe da zakon jasno kaže ko je odgovoran, te da nema potrebe da se ograđuju.

osnovna škola car konstantin niš Učenica škole pretrpela vršnjačko nasilje; foto: JV Nakon što je učenica Osnovne škole “Car Konstantin” doživela vršnjačko nasilje, škola i Ministarstvo prosvete su isticali da se incident dogodio van škole. Par dana kasnije dogodio se još jedan slučaj vršnjačkog nasilja u Nišu, takođe, van škole.

Otac dečaka Alekse Jankovića iz Niša, koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja zbog čega je 2011. godine izvršio samoubistvo, Bojan Janković kaže da je očekivao takvo “opravdanje” nadležnih, ali da u Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Nema veze gde se dogodilo, tamo jasno piše - ustanova je dužna da interveniše uvek kada postoji sumnja ili saznanje da dete i učenik trpi nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, bez obzira na to gde se ono dogodilo, gde se događa ili gde se priprema. Nema potrebe da ističu da se to desilo van škole, takvo reagovanje nadležnih pokazuje da oni ne poznaju zakon, ali i da nas ubeđuju da ga mi ne znamo - kaže Janković.

Policija i deca KOSTA 23 "Epohalno otkriće" - prebaciti dete u drugu školu; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić Takođe, iz Ministarstva su rekli da imaju saznanja da je učenica koja je trpela nasilje, odlukom roditelja prebačena u drugu školu.

To je epohalno otkriće koje podržavaju i škole i Ministarstvo. Nedopustivo je da dete koje je doživelo traumu i ozbiljan stres, prebacuješ u drugu školu da prolazi kroz novu traumu. To dete je doživelo i socijalno nasilje, zbog garderobe, psihološko nasilje, torturu u školi i fizičko nasilje. Rane zacele, ali neke traume ne - smatra Bojan Janković.

deca roditelji KOSTA 23 "Roditelji prepušteni sami sebi."; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić Janković godinama upozorava da na "prosvetni lavirint", ističe da je evidentno da se u školama zataškava nasilje i upozorava da treba biti obazriv.

Roditelji nemaju kome da se obrate, prepušteni su sami sebi. Poverenje u institucije je sve manje, odgovorni u školama to znaju i zloupotrebljavaju, čast izuzecima. Zato, ako pogledate komentare ili oslušnete, sve više je onih koji su za “uzimanje pravde u svoje ruke” - protivnici smo toga jer može da napravi neuporedivo veći problem - naglašava Janković.

Ponovo podseća da je vršnjačko nasilje prevazišlo je set zakona koji je predviđao strože kažnjavanje vršnjačkog nasilja i onih koji ga zataškavaju, poznatiji kao “Aleksin zakon”, da izostanak reakcije dovodi do novih i sve težih slučajeva nasilja i da treba pooštriti disciplinske mere. Bojan Janković ističe da u rešavanje problema treba da budu uključeni ljudi iz “neposredne proizvodnje” - prosvetni radnici, vaspitači, stručnjaci, koji pošteno rade svoj posao, umesto “demagoga”.


Gradonačelnica: Nema potrebe da reaguje Savet za bezbednost

gradsko veće O problemu i na sednici Gradskog veća; foto: JV / Tamara Todorović O vršnjačkom nasilju govorilo se i na poslednjoj sednici Gradskog veća. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i većnica za obrazovanje Marija Ranđelović složile su se da lokalna samouprava nije odgovorna.

U okviru samog protokola najveću ulogu nosi škola, bez obzira da li se desilo van škole, ako se radi o vršnjacima, u prepoznavanju te vrste nasilja, pravni sistem i pravosudni sistem. Lokalna uprava se ne bavi nastavnim procesom, ja kao resorno zadužena za obrazovanje ne mogu da se bavim nastavnim procesom nego onime što prostiče iz toga. Kao lokalna samouprava mi možemo da delujemo kao koordinirajući faktor u smislu prevencije, što mi i činimo pre svega donošenjem niza odluka koje se tiču zdravog odrastanja dece - rekla je Ranđelović.

Grad Niš je početkom maja formirao Savet za bezbednost i posebno telo unutar njega za smanjenje nasilja u osnovnim i srednjim školama, ali su i gradonačelnica i većnica na sednici istakle da je “to nešto drugo” i da on ne može da reaguje u slučaju vršnjačkog nasilja.

Mnogi su pitali zašto Savet nije reagovao - nema potrebe, Savet nema ovlašćenja i mehanizme - napomenula je Sotirovski.

Većnica Marija Ranđelović se nadovezala da Savet za bezbednost “nema tu vrstu stručnih kadrova” i da je konkretan slučaj opasna tema te da se ne sme baviti nečim za šta nije nadležan.

Inače, na čelu Saveta za bezbednost je Dragana Sotirovski, a sa njom u timu je još 21 član - nekoliko gradskih funkcionera, zaštitnica građana, policijski službenici, predstavnici socijalnih ustanova, prosvetari i roditelji.

Njihov zadatak je da razmatraju i proučavaju pitanja vezana za prevenciju bezbednosti na teritoriji Grada, pripremaju i predlažu mere za poboljšanje zaštite i sigurnosti građana Niša, sa, kako su govorili, posebnom pažnjom na mlade - naročito na školsku omladinu, roditelje i zaposlene u prosveti.

Iako su rekli da će o svojim inicijativama, stavovima i preporukama obaveštavati javnost održavanjem konferencija za novinare i izdavanjem saopštenja, za sada, nije poznato kakve su odluke donosili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Anina koleginica

    22:46 // 17. 2. 2024.

    (@Ana)
    Dostojanstvo smo izgubili sami, najvećim delom.
    A zakon ne znate ili ga niste čitali uopšte, jer da jeste shvatili biste da bar taj deo zakona Vas/nas ne ponižava, već samo podrazumeva reakciju, ako ćemo pošteno,
    makar onu ljudsku, moralnu, da na bilo koje nasilje reagujemo, naročito na decu iz naše škole!

  • Suzana

    22:33 // 17. 2. 2024.

    Svakako da roditelji imaju veliki deo odgovornosti, verovatno najveću.
    Međutim, rekla bih da ste promašili smisao, jer ovde se radi o zataškavanju ako niste primetili.
    Ništa jednostavnije, uočiš nasilje u školi, reaguješ po zakonu, sprovedeš postupak po istom, kazniš počinioca po istom i gotova stvar !
    Ali mnogo je lakše okrenuti glavu, ne zameriti se direktoru i spinovati na mrežama !

  • Nikola Jovanovic

    19:27 // 17. 2. 2024.

    Kao neko ko je od osnovne skole trpeo ogromno nasilje, a onda gledao i scene nasilja (modrice ispod oka, razbijeni zubi itd) drugih ucenika, srednja skola nije uopste drugacija. Nosenje hladnog oruzija, grupisanje, mobing, maltretiranje ucenika koji nemaju prijatelje ili prolaze kroz nesto privatno se cesto desava. Dete moze da zavrsi vanredno skolovanje, jer nadlezni organi nece preduzeti nista.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: