Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:40, 8. 10. 2022.

| Društvo

Lažne vesti i nepoverenje građana - neke od posledica loše komunikacije medija i pravosuđa

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Kamere mediji
Saradnja pravosuđa i medija na lokalu nije na zavidnom nivou; ilustracija; foto: V. Milić

Čak četvrtina zaposlenih u lokalnim medijima u Srbiji ne znaju ko su uopšte portparoli sudova i tužilaštava o kojima izveštavaju, pokazuje istraživanje “Saradnja pravosuđa i medija na lokalu”. Autori kažu da problem nepoverenja i zatvorenosti moraju da rešavaju i pravosuđe i novinari - tako što će se unutar pravosudnih organa birati osobe za bavljenje medijima i tako što će se novinari edukovati za izveštavanje o sudskim procesima.

Viši sud Niš Nedostaje poverenje na obe strane; ilustracija; foto: JVIstraživanje su sproveli Partneri Srbija i Južne vesti. Kako je istaknuto, saradnja između medija i pravosuđa neophodna je zbog javnog interesa i prava javnosti da dobije istinitu i pravovremenu informaciju. Međutim, problemi na toj relaciji postoje i na lokalnom i na nacionalnom nivou.

Profesionalno i nepristrasno izveštavanje predstavlja više fiktivnu nego stvarnu kategoriju koja se naročito manifestuje u izveštavanju o sudskim i tužilačkim procesima. Iz tog razloga prioritet “ekskluzive” zauzima sve veći primat u svetu novinarstva i umanjuje legitimitet malog broja profesionalnih i kredibilnih medija - navode autori.

“Postupak je u toku” - jedan je od odgovora koje novinari najčešće dobijaju u vezi sa sudskim procesima, što je, prema mišljenju autora, nedovoljno. Takođe, sudovi i tužilaštva retko imaju osobe koje mogu stručno da pruže informacije.

Ključan problem je, kako je navedeno, zatvorenost pravosuđa za saradnju i selektivnost u davanju odgovora. Zato novinari često šalju zahteve za informacije od javnog značaja.

Iako po članu 16. Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja organ vlasti je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, odnosno uređenog zahteva, tražioca obavesti o posedovanju informacije, u praksi to uglavnom nije slučaj - ističu autori.

Dodaju da je novinarima često onemogućeno da prisustvuju suđenjima, kao i da portparoli uglavnom nemaju poverenje u njih. Problem koji izdvajaju je i to što novinari često ne razumeju specifičnosti rada pravosuđa.

Komunikacija se svodi na saopštenja i odsustvo ličnog kontakta, što dodatno negativno utiče i na novinare i na državne organe - poručuju autori istraživanja.

Kada je reč o komunikaciji lokalnih novinara i pravosudnih organa, istraživanje je obuhvatilo 12 medija iz Srbije i pokazuje da polovina ispitanih novinara smatra da pravosudni organi tek ponekad poštuju Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Čak 75 odsto ispitanika navelo je da ne dobija dovoljna i blagovremena obaveštenja o suđenjima i postupcima koji se vode pred nekim pravosudim organom, što dodatno otežava izveštavanje u javnom interesu građana - pišu autori.

sudija Mnogi novinari ne znaju ko su portparoli sudova i ružilaštava čiji rad prate; ilustracija; foto: A. K.Većina osnovnih sudova i tužilaštava ne objavljuje vesti i saopštenja na svojim sajtovima ili to čini veoma retko. Zato novinari pokušavaju da na druge načine dobiju informacije - slanjem zahteva, traženjem izjave mejlom ili telefonom ili putem ličnih kontakata.

75 odsto novinara kaže da odgovore na zahteve za informacije od javnog značaja dobijaju u najviše 25 odsto slučajeva, a ostali da ih dobijaju u 75-100 odsto situacija.

Autori istraživanja, kao potencijalna rešenja, predlažu obuke novinara za izveštavanje o suđenjima, kao i da se pravosudnim organima na svim nivoima daju ovlašćenja za saradnju s medijima.

Predlažu i blagovremeno slanje saopštenja medijima, objavljivanje informacija na sajtovima sudova i tužilaštava, imenovanje osobe koja bi komunicirala sa novinarima, redovne konferencije za medije i brifinge.

Zaključuju da se praksa mora promeniti i zato što građani delom stiču stavove o pravosuđu u Srbiji upravo preko medija, ali i kako bi se sprečilo curenje informacija iz istraga i lažne vesti.

disklejmer

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    06:55 // 9. 10. 2022.

    U ovoj zemlji sve institucije koje formalno postoje treba zatvoriti i ustedeti ogromne pare...svi putevi vode ka andricevom vencu kao i resenja...

  • Jovan

    19:57 // 8. 10. 2022.

    Niti ima lažnih vesti niti ima nepoverenja građana već rasulo pravpsudnog sistema koji je u raljama izvršne vlasti a sudije nesposobne i podobne.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: