Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:39, 11. 8. 2017.

| Društvo

Lečenje kao nemoguća misija za radnike preduzeća koja su u blokadi

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
doktor
Ima li nade za srpske radnike?; foto: publicdomainpictures George Hodan (ilustracija)

Odlazak kod lekara onih koji su zaposleni u preduzećima čiji su računi blokirani je praktično nemoguć, jer im se ne uplaćuje zdravstveno osiguranje, a pošto ne primaju ni plate, ne mogu da priušte ni lečenje na privatnim klinikama. Predstavnici sindikata kažu da je to sistemski problem i da je jedino rešenje u ovakvim slučajevima štrajk i medijski pritisak.

Saša Vučić jedan je od sedamdesetak radnika fabrike Jastrebac iz Niša koji od septembra ne prima platu, ali ni doprinose, jer su ovoj fabrici blokirani računi. Nedavno se Vučić razboleo. Nije mogao da ode kod lekara jer nema zdravstvenu knjižicu, niti je mogao da se leči u privatnoj klinici, jer za to nije imao para, niti je rukovodstvo Jastrepca moglo da refundira troškove lečenja.

Vučić kaže da još nije rešio zdravstvene probleme, jer ne zna kako.

Ja sam se igrom slučaja razboleo, morao sam da se obratim nekoj klinici i ja sam otišao kod privatnika, jer nisam zdravstveno osiguran. Dijagnoza je pokazala da je potrebna hitna operacija. Međutim, kako nam oni ne uplaćuju ni platu ni doprinose od septembra, a i računi fabrike su blokirani, ja ne mogu da platim operaciju. Tako da to do danas nisam rešio - kazao je Vučić.

On dodaje i da je postojala opcija da nakon privatnog lečenja fabrika u kojoj je zaposlen refundira troškove, ali da za to “nije postojala ni volja, a ni pare”.


Sistemski problem bez rešenja?

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Jugoslav Ristić kaže da bi radnici trebalo da se obrate Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja ili da pokrenu sudski spor protiv poslodavca.

Teorijski za sve to je kriva Poreska uprava, jer oni imaju mehanizme da naplate doprinose od poslodavca. Kada ne plati jedan mesec oni bi trebalo da ga blokiraju i prodaju njegovu imovinu, ali se u praksi to ne događa. Mi smo preko medija vršili pritisak. Međutim, za radnike je možda najbolje rešenje da se obrate Ministarstvu za rad koje bi poslalo inspekciju da naloži poslodavcu da uplati doprinose - kaže Ristić.

Ristić dodaje da su sudovi ove godine počeli da presuđuju i u slučaju da radnici tuže poslodavca zbog doprinosa. Međutim, kaže, s obzirom na to da su računi firmi blokirani, postoji problem oko naplate.


Sindikat Sloga: “Štrajk je jedina opcija”

Predstavnik Udruženih Sindikata “Sloga” Bata Ilić kaže da je “jedino rešenje štrajk”, da bi se skrenula pažnja na obespravljene radnike.

Radnici bi trebalo da stupe u štrajk ili u spontanu obustavu rada. Na taj način da se izvrši pritisak na državu da da ljudima zdravstvene knjižice - rekao je Ilić.

On dodaje i da bi svi radnici koji se nađu u istoj ili sličnoj situaciji trebalo da se obrate Sindikatu.

Inače, novinari Južnih vesti ni nakon nekoliko dana otkako su mejlom poslali pitanja, nisu dobili komentar od Ministarstva rada o tome kakve mogućnosti imaju radnici koji se nađu u situaciji kao oni iz fabrike Jastrebac i na koji način da se leče.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mila

    14:04 // 12. 8. 2017.

    Sluzbenici i rukovodstvo Poreske ne moze da razume probleme jednog radnika neke od pominjanih fabrika, a kamoli da se zauzme i resi probleme i udostoji coveka bar lecenja, a sve iz razloga jer su to jedni razmazeni sluzbenici koji "rade" u kancelarijama zatrpani neresenim predmetima, a sa druge strane sa redovnim primanjima na nivou republickog proseka i uredno overenim zdravstvenim knjizicama!

  • zorana

    07:07 // 12. 8. 2017.

    Kada drzava takvog gazdu tretira kao pocinioca krivicnog dela za pokusaj ubistva jer to i jeste tako bice spreceno takvo nedelo i krsenje ustavnog prava na lecenje.

  • Nislija

    18:51 // 11. 8. 2017.

    Pet sest godina bez doprinosa,knjizica i plata u Bulevaru 12.februar u firmi staroj 95 godina a poreska cuti.
    Zasto to mogu da rade bojari?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: