Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:01, 25. 3. 2020.

| Društvo

Lek za malariju i "hemomicin" deficitarni u Nišu, građani ih traže jer veruju da leče koronu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
korona
foto: Ivan Radić

Iako stručnjaci apeluju da građani ne uzimaju lekove preventivno i na svoju ruku zbog korone, jer to može biti opasno, veliki broj farmaceuta u Nišu kaže da su im ovih dana najtraženiji "hlorokin fosfat" kojim se leči malarija i "hemomicin", a veruju da je to zato što su građani na internetu pročitali da su to lekovi koji ubijaju virus. Kažu da je sreća da leka za malariju nema u prodaji, a da "hemomicin" uglavnom daju samo onima koji imaju prepisan recept od lekara.

Građani su pretragom na internetu mogli da pročitaju da se lek za malariju i u srpkim bolnicama koristi u borbi protiv korone.

I pored apela stručnjaka da se građani ne leče sami od ovog opasnog virusa, utisak farmaceuta sa kojima su novinari razgovarali je da ovih dana, pored "paracetamola", Nišlije najčešće u apotekama traže "hlorokin fosfat" - lek koji se koristi za malariju. maske apoteka ilustracija Kažu da u apotekama leka za malariju više nema; Foto: Aleksandar Kostić

Lek je za malariju, a daje se i kod reumatidnog artritisa. Sada je deficitaran, nema ga kod dobavljača, kao mnogih paralela za "paracetamol" ("febricet", "panadol")."Hlorokin" inače ne može da se kupi bez recepta. Kako su nama preneli, navodno kombinacija "hlorokin" + "azitromicin" rešava koronu za 6 dana - iskustvo je jednog farmaceuta.

Takođe kažu da se često uz njega traži i "hemomicin", jer ljudi veruju da će ova dva leka u kombinaciji pobediti koronu. I dok "hlorokin" nemaju više u prodaji, "hemomicin" najčešće ne prodaju bez recepta, kako se ne bi napravio veštački deficit, jer onda leka neće biti za one kojima je stvarno neophodan.

Farmaceuti pojašnjavaju da je lek "hlorokin" u Srbiji registrovan kao D lista - to znači da se zbog potreba pacijenata nabavlja iz inostranstva. Kada je do građana došla informacija da on leči koronu - više ne može da se nabavi.

Ko je našao kupio je, ko nije nema ga, više se ne nabavlja, nema uvoza, te količine koje su bile na lageru su sigurno predate bolnicama i mi to ne možemo da nabavimo. Što se tiče "hemomicina", odnosno "azitromicina" pošto kažu da njega daju u kombinaciji, taj lek se pojavio, tako da to i može da se nađe - dodaju farmaceuti.

Da ovog "leka protiv korone" nema ni u državnim apotekama u Nišu kaže direktor "Apoteka Niš" Radojko Matić, ali tvrdi da nije prodat, već da ga dugo nije ni bilo u prodaji. Prema njegovim informacijama ovaj lek se može naći na Infektivnoj klinici u Nišu gde se leče oboleli od virusa korona.

Od pojave korone na jugu farmaceuti kažu da je velika tražnja i za "paracetamolom", te su mnogi ograničili prodaju na jednu do dve kutije po osobi.

I farmaceuti upozoravaju da građani koji imaju simptome virusa ili su u kućnoj izolaciji nikako ne treba sami da se leče, već da treba da poštuju savete lekara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • aaaa

    23:23 // 6. 9. 2021.

    mene zanima kako se najopasniji virus na svetu leci vitaminima, vocem, i dosta tecnosti, i posalju te kuci

  • Ivan

    22:10 // 3. 8. 2020.

    Hemomicyn je nagrdjen antibiotik jer ima grdilo nuspojava , ne treba pit ta govna a za koronu. On vam nece pomoc sigurno, jer jednostavno nece.A zasto ga doktori prepisuju skoro svakom ko ima koronu to je zlocin.Porcitajte nuspojave koje su i dodajte jos tolko kolko pise jer nisu napisali pola.

  • Naissus

    11:51 // 26. 3. 2020.

    Cekajte bre ljudi, nesto mi nije jasno …

    "kombinacija "hlorokin" + "azitromicin" rešava koronu za 6 dana - iskustvo je jednog farmaceuta"

    Ako taj farmaceut zna formulu za resavanje korone, zasto ne predlozi taj recept bakteriolozima nego ide okolo kroz narod i prenosi formulu??

    Nekim ljudima izgleda bas nije dosadno ….

    • Victor Belicoff

      15:01 // 26. 3. 2020.

      Kinezi su sami testirali ovu kombinaciju i dokazali da leči u 100% slučajeva(da tačno ste pročitali)međutim taj lek je redak a i sam preCednik je izjavio da mi tu terapiju imamo samo za 1.000 ljudi!Pogledajte i sami snimke KZN na YouTube'u pa se lično uverite da su to rekli i naši lekari.Sa druge strane ta kombinacija je opasna i nije za svakoga jer postoje nuspojave i ne smete je uzimati sami!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: