Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 7. 12. 2020.

| Društvo

Lekar niške Hitne pomoći davao savete o lečenju na svom Fejsbuku profilu, reagovao Etički odbor ustanove

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Miodrag Branković
Savetovao terapiju pacijentima sa povišenom temperaturom; foto: JV

Doktor Miodrag Branković koji je zbog svedočenja o stanju u Hitnoj pomoći Niš dobio disciplinske prijave, ali i status uzbunjivača, pisao je na svom privatnom profilu na Fejsbuku savete građanima koji imaju povišenu temperaturu šta da uzimaju ili ne od lekova. Etički odbor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć je tim povodom tražio da se Branković izjasni, ali direktor Hitne pomoći tvrdi da se ne vodi nikakav postupak protiv lekara i da se Etički odbor proglasio nenadležnim u ovom slučaju.

Na društvenim mrežama sve više lekara i medicinara daje savete građanima kako da se zaštite od mnogih virusa, pa i kovida koji je trenutno aktuelan. Među njima je bio i doktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu Miodrag Branković, koji je pre desetak dana na svom privatnom profilu savetovao građanima terapiju ukoliko imaju povišenu temperaturu.

saveti dr Savetovao građane na društvenim mrežama da bi pomogao onima koji ne mogu da stignu kod lekara; foto: printskrin Još 21. novembra je pisao o tome, da bi desetak dana kasnije dobio zahtev Etičkog odbora Hitne pomoći da se izjasni povodom sadržaja koje je objavio na Fejsbuku.

Nemam nikakve "dilove" ni sa jednom farmaceutskom kućom, niti živim od toga, sve što sam napisao je bilo u cilju da pomognem ljudima, da znaju kako da postupaju ako ne stignu kod lekara. To su preporuke, nisam nikome to nametnuo i naredio. Smatram da kao lekar koji 13 godina radi u Hitnoj pomoći mogu da imam mišljenje o terapiji i kako ona treba da se sprovodi kod pacijenata pod sumnjom na koronu - kaže Branković.

Pojašnjava da je dobronamerno savetovao prijatelje na Fejbuku, uz napomenu da se njegova terapija ne odnosi na kovid 19, već kako je i napisao, na bolesti sa simptomima sličnim gripu odnosno "korona" virusom.

Oni su u zahtevu naveli da sam ja pisao o kovidu 19, ja to nigde nisam pomenuo, to je vrlo bitno. Stavio sam da je u pitanju korona, postoji veći broj virusa koji pripada njemu, pa i kovid 19, ali ja nisam naveo to - napominje.

Takođe kaže da nije savete nije delio zbog neke koristi, već zato što ga je više građana zvalo sa pitanjima o terapiji, pa je odlučio da ono što zna podeli javno na svom profilu.

Etički odbor hitna Etički odbor tražio da se izjasni; foto: M. B. Nije se izjasnio kao što je to traženo u zahtevu koji je dobio, već je tražio dodatne informacije, a među njima i odluku Etičkog odbora koja se pominje.

Uputio sam Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, da mi dostave tu odluku Etičkog odbora na koju se pozivaju. To telo je moralo da ima neku sednicu i da donesu neki zaključak na osnovu koga su onda uputili zahtev Pravnoj službi da oni meni to proslede. Tražio sam tu odluku, njihov Pravilnik o radu, da vidim da li su uopšte nadležni za pisanja po Fejsbuku van radnog vremena, jer sam ja to uradio van radnog vremena - ističe Branković.

U razgovoru sa novinarkom Južnih vesti direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu Slavoljub Živadinović je rekao da je bilo prijava nekih građana, odnosno pacijenata o pomenutom slučaju, pa je to prosleđeno i Etičkom odboru na postupanje. Međutim, kaže da oni za to nisu nadležni.

Etički odbor se proglasio nenadležnim za postupanje povodom privatnih objava na društvenim mrežama dr Miodraga Brankovića u vezi sa terapijom obolelih od covida19 - piše Živadinović.

Živadinović takođe tvrdi da se u Hitnoj pomoći ne vodi nikakav postupak protiv doktora Brankovića zbog savetovanja na Fejsbuku.


Lekar postao uzbunjivač

Ovo nije prvi put da doktor Branković dobija prijave i zahteve da se izjašnjava povodom svojih javnih objava na društvenim mrežama.

On i njegova supruga su prvi put dobili disciplinsku prijavu nakon komentara na Fejsbuku o situaciji u Hitnoj pomoći gde je zaposlen od 2007. godine, potom i drugu koja je bila nejasna i na osnovu koje je sumnjao da mu nameštaju otkaz, da bi u oktobru direktor potpisao i treću prijavu protiv lekara koji već nekoliko meseci javno govori o nedostatku lekara i opreme.

U međuvremenu je postao uzbunjivač, ali kaže da se osim tri disciplinske prijave protiv njega, za koje se ne zna epilog, kao i tri nova vozila koje je Hitna dobila od donacija, ništa nije promenilo.

Pa oni ne znaju kako da izađu na kraj sa mnom, jer za sve do sad što sam izneo javno se ispostavilo da sam u pravu, jer govorim o činjenicama. Ne iznosim laži, izmišljotine, sve ovo je samo moj vapaj da se pomogne ovom Zavodu. Sada nam i više lekara nedostaje, jer ima zaraženih koronom - kaže Branković.

Njegova procena je da 15 lekara nedostaje na terenu da bi niška Hitna pomoć normalno funkcionisala, da uslovno rečeno ima dovoljno vozača i sestara, ali da oni ne mogu da rade bez kompletne ekipe, odnosno doktora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mirjana

    05:11 // 8. 12. 2020.

    doktor za svaku pohvalu a ovi sto se ne bune protiv nadrilekara popova koji lece sve u manastir tumane i ostrog gde se pravi velika steta po zdravlje a ovaj doktor stvarno pomaze

  • Dr

    01:49 // 8. 12. 2020.

    Brankovica znam sa fakulteta, bili smo na godini u nekom trenutku,iako je malo stariji od mene. Podrzavam njegovu borbu i njega kao Davida protiv SNS Golijata.
    Ali bih voleo da mi objasni 3 stvari:
    1) razliku izmedju Hemomicina i Sumameda
    2) zasto je bolji vitamin po ceni od 1500, ako ga ima za 500 din od drugog proizvodjaca
    3) zasto Levoxa,antibiotik III linije odbrane za "simptome slicne gri

  • Mara

    20:04 // 7. 12. 2020.

    Covek je uradio sve kako treba nema potrebe bilo šta da da se komentarišite

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: