Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:21, 25. 6. 2021.

| Društvo

Lekar uzbunjivač iz niške Hitne pomoći opet dobio upozorenje pred otkaz

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti
Miodrag Branković
Brankoviću opet upozorenje pred otkaz; foto: JV

Drugo upozorenje pred otkaz, šest meseci nakon što je dobio prvo, uručeno je opet doktoru Miodragu Brankoviću, uzbunjivaču iz niškog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Nadležni su mu meru izrekli bez vođenja disciplinskog postupka, ističe Branković, kome se na teret stavlja da je pacijenta uputio u drugu ustanovu za usluge koju pruža Hitna pomoć. Direktor Hitne pomoći Slavoljub Živanović kaže da ne želi da komentariše ovaj slučaj jer je postupak u toku.

Nakon što mu je prvo upozorenje pred otkaz preinačeno u tromesečno umanjenje plate za 20 odsto, doktoru Brankoviću, koji više od godinu dana svedoči o propustima u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je godinama zaposlen, nadležni su uputili još jedan "žuti karton" što on tumači kao vid mobinga.

Upozorenje je došlo nakon prijave pacijenta i to 5 meseci nakon što se sporna situacija dogodila. Naime, pre skoro godinu dana u Prekršajnom sudu Branković je pregledao pacijenta koji je bio priveden i izdao mu uput za bolnicu.

Prilikom intervencije pacijent je pretio, nakon što sam mu izmerio pritisak i uradio EKG i šećer pacijent nije hteo da sarađuje sa nama, da mi da podatke vezane za terapiju i ja sam mu ostavio uput za bolničko lečenje za endokrinologiju – navodi Branković.

Nezadovoljan lečenjem pacijent je podneo prijavu Lekarskoj komori, a zaključak poverenika za zaštitu prava pacijenata je da postoji osnov za prijavu.

Direktor, u ovom slučaju zamenica direktora Hitne pomoći Snežana Radivojević je bez vođenja disciplinskog postupka su mi izrekli disciplinsku meru, pri čemu mi na teret stavljaju da sam pacijenta uputio u drugu zdravstvenu uslugu za uslugu koju može da pruži Hitna pomoć – ističe Branković.

Hitna-JV Iz Hitne pomoći nema komentara dok se postupak ne okonča; foto: JVU Hitnoj pomoći nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj, ali ipak navode da odluka nije konačna.

Nemam komentar u vezi doktora Brankovića, imajući u vidu da je postupak u toku. To što bih Vam rekao, piše u odluci koja je doneta na osnovu opštih akata i zakonskih propisa u skladu sa predmetnim postupkom. Pritom odluka nije konačna, podložna je proveri, po pravnom leku, te je sve ostalo na nadležnim organima – odgovorio je direktor Hitne pomoći Slavoljub Živadinović.

Optuženi Branković smatra da je postupak kontradiktoran, jer ga je pacijent optužio što ga nije odvezao u bolnicu, a nadređeni što nije dao terapiju i dodaje da je pacijent potpisao lekarski izveštaj sa terena.

Lekar je po Zakonu o zaštiti prava pacijenata samostalan u radu. Ja sam pozvao na neke članove iz tog zakona da ako pacijent ne sarađuje pregleda što se u ovom slučaju desilo, jer nije želeo da mi odgovori na neka pitanja, nije mi rekao na koje lekove je alergičan, ja nemam prava po zakonu da mu da terapiju bez njegove saglasnosti – objašnjava Branković.

Branković navodi da će se žaliti na ovu odluku i da ističe u njoj vidi i elemente mobinga.

Podsetimo, nakon što je govorio o tome da je jedan Nišlija preminuo čekajući ekipu Hitne pomoći dobio je upozorenje o otkazu, ali nije otpušten već je dobio tromesečno smanjenje plate. Doktor Branković je dospeo u interesovanje javnosti i nadležnih nakon što je na fejsuk stranici Južnih vesti komentarisao tekst "Čovek pao u blizini Hitne, građani tvrde da su pomoć dugo čekali", kada je izneo svoje viđenje situacije u ovoj ustanovi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislijka

    23:33 // 26. 6. 2021.

    Ne znam o cemu se ovde radi i ne volim da polemisem ako nisam dobro informisana. Medjutim, cinjenica je da lekari, tehnicari i vozaci obavljaju svoj posao maksimalno dobro. Licno imam dobra iskustva sa njima. Reaguju brzo na svaki poziv, daju sve od sebe, jednako tretiraju sve pacijente. Bila sam prinudjena da ih kontaktiralam cesto, radi se o clanu porodice, uvek su reagovalia adekvatno.

  • Jovan

    07:12 // 26. 6. 2021.

    Sekta iz sns a da radi sta hoce a narod da cuti..Tako su mislili svi diktatori..I svi su isto zavrsili..

  • Mila

    06:06 // 26. 6. 2021.

    Mene su pre par godina ostavili na sred ulicu da dvostrukim prelomom rule I povredom kicne. Pregledali me na ulicu I dali uput zaa bolnicu I rekli snadjite se

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: