Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:27, 18. 6. 2020.

| Društvo

Lekari Infektivne klinike u Nišu pisali Vučiću - traže bolje uslove i ukazuju na porast broja obolelih od korone

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
infektivna klinika medjunarodni dan medicinskih sestara i tehničara
Lekari koji su bili heroji razočarani uslovima rada, traže pomoć predsednika; foto: KCN

Da je korona cunami sprečen, ali nas epidemija virusa korona i dalje zapljuskuje, kažu lekari Klinike za infektivne bolesti u Nišu, čiji kapaciteti su konstantno puni, a ukazuju i da je poslednjih nedelju dana primećen porast broja obolelih i respiratorno ugroženih. Zato su pisali predsedniku Aleksandru Vučiću, opisujući teške uslove u kojima rade, a njihova molba iz pisma jeste da im se vrati dostojanstvo, za njihovo, ali i opšte dobro.

Infektivna klinika u Nišu od početka epidemije korone je na najvećem udaru, ali se zaposleni do sada nisu oglašavali.

To i sami priznaju u pismu koje su prošle nedelje uputili predsedniku Srbije, u kome priču počinju rečima da su nazvani herojima, aplaudiralo im se kada je bilo najteže, a iako su se, kažu, tokom marta i aprila osećali dostojnim poziva, sada su razočarani aktuelnom organizacijom posla i materijalnim vrednovanjem truda i rada. Infektivna klinika cela zgrada; foto: Vanja Keser Lekari progovorili o lošim uslovima na Infektivnoj klinici; foto: Vanja Keser

Uprkos činjenici da je "korona cunami" sprečen, epidemija virusom korone nas i dalje zapljuskuje. Kako se KC Niš vratio na uobičajenu formu rada, tako se pojavila prevelika opterećenost Infektivne klinike, uz znatno ograničen manevarski prostor - pišu lekari.

Pojašnjavaju šta su najveći problemi na Klinici - ima 46 kreveta, sa samo 4 takozvanih "respirator kreveta" u jedinici intezivnog lečenja i 3 u improvizovanoj prostoriji.

Infektivna je stalno popunjena 100 %, navode lekari, pa se postavlja pitanje šta sa pacijentima koji su "višak".

Na žalost, ne postoji centralni razvod gasova u celoj Klinici, pa pojedini, "prekobrojni", a respiratorno insuficijentni pacijenti, leže u običnim bolesničkim sobama, a aparati su priključeni na boce sa kiseonikom, što je nedopustivo za ustanovu kalibra Kliničkog centra. Uz to, u konstantnom smo nedostatku prateće opreme (monitora, pulsnih oksimetara, kapnografa, tenzіometra, aspiratora, itd), a i to što imamo iskamčimo sa mukom i polovmo. Kao da naša klinika nije deo kliničkog centra, nego neki surogat - pojašnjavaju.

Infektivna klinika; foto: Vanja Keser Ukazuju i na porast broja obolelih poslednjih nedelju dana; foto: Vanja Keser Takođe, napominju da su medicinske sestre i tehničari prinuđeni da po ceo dan i noć "kotrljaju" boce po Klinici, pa im malo vremena ostaje za terapiju i negu, a još manje za lekovitu lepu reč.

Opisuju da su time otežanі uslovi rada, pod zaštitinim odelima i maskama, nepotrebno još mukotrpniji za sve njih.

Objašnjavaju da je 11 lekara specijalista, od početka epidemije, obavilo više od 4.500 ambulantnih pregleda, hospitalizovali su sve teške upale pluća, lečili respiratorno ugrožene na respiratorima, ali da se nijednom nisu ni žalili, ni hvalili, već uvek ćutke i bez pogovora prihvatali svaki zadatak.

Sada imamo praktično 10 lekara specijalista (jedan od 01.07.2020. odlazi u penziju), i sa postojećim kadrom nismo mogli i ne možemo da organizujemo rad, a da to ne bude više od 40 sati dežurstva mesečno, bez, ili, uz pripravnost lekara. Ali, za razliku od meseca aprila, kada smo u potpunosti isplaćeni, KC Niš sada nema novca da nam taj prekovremeni rad isplati, pa umesto da volonteri budu zapošljavani, od zapošljenih specijalista pravimo volontere - napominju.


Lekari ukazuju da se povećava broj obolelih od korone u Nišu

Lekari Infektivne klinike u pismu su delimično potvrdili sumnje i strahove Nišlija koji smatraju da nadležni time što ne objavljuju zvanične podatke o broju obolelih po gradovima nešto kriju. Pišu da posle više od 3 meseca od izbijanja epidemije i dalje svakodnevno vode borbu sa koronom, iako se u jednom trenutku činilo da jenjava.

Ukazuju i na porast broja obolelih i to u periodu u kome nije bilo informacija o novoobolelima u Nišu.

Pogotovu poslednjih 7 dana imamo ponovni porast ukupnog broja obolelih (sa ili bez PCR dokaza), pa samim tim i onih respiratorno ugroženih. Svesni smo da je relaksiranje mera bitno za ekonomiju države, pa time, indirektno, za položaj zdravstevnih ustanova i zapošljenih u njima, ali treba obazrivo naći ravnotežu, da nam se ne bi sve, još više i jače obilo o glavu - ističu.

Na kraju pisma koji su uputili Vučiću mole ga da učini sve što je u njegovoj moći da im se vrati dostojanstvo, kako kažu, u svakom smislu te reči, za njihovo i opšte dobro.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nena

    13:50 // 19. 6. 2020.

    Pa da i vi imate Dariju, sve bi bilo drugacije.Nisu bitni ljudski zivoti,ni vasi uslovi,bitni su izbori.Al mi ce mo ipak poslusati struku i ostati kod kuce

  • ČEDO MIRA

    11:37 // 19. 6. 2020.

    Na sav glas su za K.C. NIŠ, reklamirajući se, političari ponavljali svakog dana"uloženo 50.000.000 evra" kao da je izgrađen svemirski brod. A taj K.C. opslužuje preko 2,5 moliona ljudi. Za Bolnicu i Dom zdravlja u Prokuplju moćni političari ulažu 35 miliona evra!?? Za Toplički okrug koji ima manje od 100.000 stanovnika, koji će i dalje dolaziti u K.C. Niš. Eto zašto Infektivna nema uslove za rad.

  • Električar

    08:27 // 19. 6. 2020.

    Znajuci direktora klinike iz licnih negativnih iskustava ne čudi me da je situacija ovakva..Višegodišnji javašluk i spavanje sada je izašlo na videlo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: