Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 30. 4. 2013.

| Društvo

Lekari: čuvajte se krpelja i insekata!

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
490x370-kamenicki-vis.jpg
Kamenički Vis

Pre prvomajskog uranka, iz niške Hitne pomoći skreću pažnju da treba voditi računa o ujedima krpelja i drugih insekata i čuvati hranu od vrućine i biti umeren u jelu i piću.


Dr Slađana Milenković savetuje izletnicima da po povratku kućama obavezno dobro pregledaju da li ih je ujeo krpelj i da se, ako se to dogodilo, obavezno jave Hitnoj pomoći. Nije dozvoljeno njihovo samostalno uklanjanje pomoću "domaćih lekova", kao što su, na primer, benzin, aceton ili sapun.

- Krpelja mora da ukloni stručno lice, može i medicinska sestra, ne nužno lekar, ali to nikako ne treba raditi kod kuće, jer se lako može desiti da pod kožom ostane glava krpelja što može dovesti do komplikacija - kaže dr Milenković.

Samo u nedelju, jedan hirurg Hitne pomoći primio je 96 pacijenata od kojih se najviše javilo upravo zbog ujeda krpelja, ali i zbog povreda koje su sada učestalije zbog sportskih aktivnosti i početka poljoprivrednih radova.

U prirodi posebnu pažnju treba obratiti na ujede insekata i moguće alergije. Zato se preporučuje da se na izlet obavezno ponesu antihistamini, lekovi protiv alergija. Mesto ujeda treba ohladiti vodom, zatim popiti lek, i ako se otok i dalje povećava ili dođe do povišene temperature, tada se treba javiti lekaru.

Ako se desi da nekog ujede zmija, treba doći do najbliže amblante, ali dr Milenković kaže da nema razloga za strah jer na našim prostorima nema jakih otrovnica, a vakcina ima dovoljno. 

Ona skreće pažnju da ovih dana vladaju vrućine na kojima je teško očuvati bakteriološku ispravnost hrane i da zato treba posebno paziti kako se ona čuva, pri čemu je od toplote najvažnije dobro zaštititi meso i lako kvarljive namirnice.

Iz Hitne pomoći apeluju na građane da u ovakvim vremenskim uslovima ne preteruju sa jelom i da izbegavaju alkoholne i gazirane napitke. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: