Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 25. 1. 2022.

| Društvo

Lekari i Istorijski arhiv dobitnici svetosavskih priznanja koje daje Toplički upravni okrug

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Toplički okrug zgrada
Komisija saopštila dobitnike; foto: Lj. M.

Direktor Klinike za kardiologiju Kliničkog centra u Nišu Tomislav Kostić, Srpsko lekarsko društvo iz Prokuplja, Istorijski arhiv Toplice u Prokuplju i načelnica kovid odeljenja u Kuršumliji Svetlana Mladenović Pešaković, dobitnici su ovogodišnje Svetosavske povelje koje tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug.

Kostić je, saopštavaju na sajtu Grada Prokuplja, poneo Svetosavsku povelju na predlog načelnika Internog odeljenja Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju, a u obrazloženju se navodi da je najzaslužniji za spašavanje života velikog broja pacijenata iz topličkog kraja, posebno kada je reč o sanaciji infarkta miokarda na Klinici za kardiologiju u Nišu.

Rodom iz Toplice, doktorirao je i magistrirao na Medicinskom fakultetu u Nišu. U svojoj generaciji bio je jedan od najboljih studenata sa prosečnom ocenom 9,5, a tokom svog rada na klnici u Nišu ugradio je preko 4.000 pejsmejkera i preko 2.500 intervencija ugradnje stentova. Dobitnik je mnogih priznanja koje mu je dodelio Medicinski fakultet u Nišu, a poznat je i kao veliki humanista - saopštavaju na sajtu Grada.

Druga Svetosavska povelja dodeljena je Srpskom lekarskom društvu u Prokuplju koje ove godine obeležava 75 godina postojanja. Nagradu su zaslužili zbog, kako je obrazloženo, brojnih edukacija lekara i medicinskih radnika, stručnog usavršavanja, pokretanja stručnog i naučnog časopisa i pokretanje inicijative za oživljavanje sećanja na dr Aleksu Savića.

Treći dobitnik Svetosavske povelje je Svetlana Mladenović Pešaković, načelnica kovid odeljenja u Kuršumliji, a povelju je dobio i Istorijski arhiv Toplice u Prokuplju, na predlog ustanova kulture Grada Prokuplja.

Svetosavske zahvalnice ove godine dodeljene su profesoru u penziji i književniku iz Prokuplja Sibinu Šoviću, direktorki Doma za smeštaj i negu starih lica u Prokuplju Ani Radojević i učiteljici Ljiljani Sokolović.

Svetosavska priznanja biće uručena dobitnicima u sredu, 26. januara u Svečanoj sali Grada Prokuplja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gvozdeni puk

    10:50 // 25. 1. 2022.

    Skandal nad skandalima. Jedino dr Tomica Kostić zaslužuje povelju.
    Ta direktorka Ana Grgure je radnik doma zdravlja u Prokuplju na privremenom radu u domu starih nema ni godinu dana.
    Svi u Prokuplju znaju da je tamo neki Zlatan Beloljinac privatizovao i što je još gore skrnavi ovu nagradu.
    Počev od akademika Vojina Šulovića znani i priznati topličani laureti se okreću u grobu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: