Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:11, 17. 12. 2020.

| Društvo

Lekari i sestre nezadovoljni organizacijom rada pirotske kovid bolnice

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
bolnica pirot
Zaposleni: Nezadovoljni smo i zabrinuti; foto: Lj. F.

Neplanski i neorganizovano je pirotska Opšta bolnica ušla u kovid sistem, stav je više lekara ove zdravstvene ustanove, a glavne zamerke upućuju ka direktoru Goranu Petroviću, koji na primedbe ne odgovara. Na više poziva i poruka novinara Južnih vesti nije se javio, a zaposleni kažu da je sve više lekara i medicinskih radnika koji su zaraženi kovidom.

Da je ova zdravstvena ustanova nespremno dočekala pandemiju virusa korona, govorili su zaposleni krajem marta. Da je situacija još gora od kako je Opšta bolnica Pirot postala deo kovid sistema, sada tvrdi više lekara i zaposlenih koji su se javili Južnim vestima.

Loša organizacija rada, nejasna podela na crvenu i zelenu zonu, povećan broj zaraženih lekara i sestara, glavni su problemi koji muče njih, a samim tim i građane, tvrde lekari.

Hiruški sektor je na odeljenju ortopedije, internistički u delu hirurgije, sada je tu nagurana i psihijatrija, neurologija, bez ikakvog razloga. Pola drugog sprata je prazno, umesto da se razvuku odeljenja, da se pacijenti razvuku, uradili su suprotno, pa je i u zelenoj zoni buknula zaraza - kaže jedan od lekara.

Na odeljenju ortopedije ostao je samo jedan nezaraženi lekar, tvrde zaposleni, puno je zaraženih sestara, pa je na ovo odeljenje "stavljen katanac". Zaraženih ima i na drugim odeljenjima.

Ima pozitivnih i na hirurgiji, a 7 tehničara na rentgenu je zaraženo. Čisti i prljavi su ukršteni, to je glavni problem. Ne znam koliko direktor kaže da ima, ali vrlo je moguće da se neki prikrivaju, da se ne testiraju, već ih vode kao da su na godišnjim odmorima ili na bolovanju iz drugih razloga. Bolnički računarski sistem je zatvoren, ne može da se vidi koliko pacijenata ima u celoj bolnici - kaže lekar.

Ukazuju da je problem i komunikacija sa direktorom Petrovićem koji ne obilazi odeljenja i sa zaposlenima komunicira isključivo preko saopštenja i naredbi, kao i to što su zaposleni nepripremljeni gurnuti u crvenu - kovid zonu.

Njegovu smenu tražili su krajem 2019. godine

Rade fizioterapeuti, sestre iz ambulanti koje nisu nikad radile taj posao. Svakog dana neko se zarazi. Preoptereći smo, fizički iscrpljeni, na lekovima za smirenje. Često nedostaju lekovi, insulfatora nema dovoljno - kaže medicinska sestra.

Zaposleni koji su prebačeni da rade u kovid zoni su bez rešenja i aneksa ugovora o radu, pa kako objašnjavaju, kada se inficiraju u crvenoj zoni, dobijaju 65 % plate na bolovanju jer se i ne vodi da tu rade.


Zid ćutanja

Zaposleni kažu da direktor sa njima komunicira saopštenjima, a na pitanja novinara Južnih vesti nije odgovorio ni saopštenjem, ni porukom, niti na pozive.

petrović OB Pirot 42 zaražena radnika Bolnice; foto: printskrin Jutjub

Dok ne govori o problemima na koje ukazuju zaposleni, Petrović je odgovorio na pitanja novinara RTS-a i lokalne TV Pirot koja je u vlasništvu Radoice Milosavljevića, bliskog sadašnjem direktoru BIA-a i funkcioneru SNS-a Bratislavu Gašiću. Govorio je o broju zaraženih zdravstvenih radnika u ustanovi čiji je direktor.

Pozitivna su 5 lekara, 35 sestara i 2 nemedicinska radnika, a u izolaciji je 6 lekara, 5 sestara i 3 nemedicinska radnika. Pritisak je standardan. Imamo organizovano 7 kovid jedinica, u svakoj po 8 lekara i 16 sestara. U odnosu na broj i situaciju to je primereni broj, nije veliki broj uzimajući da su ljudi na prvoj liniji fronta - rekao je Petrović.

Kaže da je najveći broj zaraženih u zelenoj zoni, a za to optužuje same zaposlene.

Očigledno se ne primenjuje zaštitna oprema kako treba. Imamo dovoljno lekova, materijala, kiseonika. Trenutno sve funkcioniše u zadovoljavajućem stanju. Trenutno imamo 81 kiseonično mesto i obezbeđene suflatore - rekao je direktor.

Prema poslednjim podacima u Opštoj bolnici Pirot trenutno se leči 86 bolesnika - 57 iz Pirota, 8 iz Dimitrovgrada, 8 iz Babušnice i 13 iz Bele Palanke.

Za poslednja 24 sata preminula su 4 obolela - 2 iz Pirota i po 1 iz Dimitrovgrada i Babušnice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Пуњене лигње

    10:40 // 18. 12. 2020.

    Чекајте други дневник Пинка да им вођа брутално одговори

  • direktno iz Vojnegovac

    07:22 // 18. 12. 2020.

    potpuno ih razumem

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: