Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:08, 4. 8. 2020.

| Društvo

Lekari kovid bolnica u Nišu se žale da im se ne plaća prekovremeni rad, ministar kaže da je to rešeno

Autor:A. Stankov, N. MitićIzvor:Južne vesti
korona
Oni bez skafandera primaju više, tvrde lekari; foto: Vanja Keser

Platu dobijamo za 40, a radimo 80 sati - tako opisuju svoj problem sa zaradom lekari i medicinsko osoblje kovid bolnica u Nišu. Uz to dodaju da koordinatori koji i ne ulaze u kovid zonu dobijaju i stotine hiljada dinara. Ministar Zlatibor Lončar kaže da je postojao problem sa isplatama, ali da je sada to rešeno, dok iz KC Niš ne odgovaraju na pitanja o platama.

Troje lekara niškog Kliničkog centra javilo se redakciji Južnih vesti sa pritužbom na isplatu prekovremenog rada.

Platu dobijemo za 40 sati, a radimo 80. Zarađuju koordinatori na papiru, par njih koji nikada nisu ušli u bolnicu. Među kolegama se govori o stotinama hiljada dinara, a nama koji dežuramo kako nam napišu i koliko god da je to mesečno, a ne kako bi trebalo, neće ni to da plate - pišu lekari.

Dodaju da niko nikada nije odbio dežurstvo kadgod se njegovo ime našlo na spisku, jer kako kažu, pacijenti ne smeju da trpe i klinike moraju da funkcionišu.

Kad dobiješ platu, po njoj si imao na primer 5 dežurstava radnim danom ili 3 radnim i jedno vikendom. A mi imamo i po 8 mesečno. Ranije su isplate bile realne - koliko radiš i dežuraš toliko si plaćen - pišu lekari.

Iste pritužbe, kako sam kaže, dobio je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a problem je nastao jer sistem koji je postojao do pojave pandemije nije prepoznavao takve vrste dežurstva.

Imate lekare i sestre koji rade u kovid sistemu, ali vi u kovid sistemu ne možete da radite duže od 4 sata, pa da pravite pauzu. Imali smo u jednom momentu, to je tačno, da smo mogli da isplatimo ljudima koji su dežurali u non-kovid sistemu, a da smo imali problem sa isplatom ljudima kojim nismo mogli zakonski, birokratski da isplatite dežurstvo jer on faktički nije dežurao tih 12 ili 24 časa, nego je radio 4 sata, pa odmarao, pa radio… - kaže Lončar.

To je sada, tvrdi ministar, rešeno ali ne pojašnjava i šta je tačno promenjeno u sistemu.

Ali to smo rešili kako smo rešili, da se ljudima koji rade u kovid sistemu isplati maksimalan broj sati koji je moguć za dežurstvo i ne samo to, nego i stimulacija i prekovremen rad i sve. Ti medicinski radnici su heroji i junaci našeg doba i koliko god da im damo to nije dovoljno za ono što oni urade, ali to je ispravljeno i to se ralizuje i nema više nikakvih problema - zaključuje ministar.

Ministar Lončar da je onima koji dežuraju u non-kovid sistemu isplata bila redovnija, jer su mogli da dežuraju po 24 sata što je prepoznato u zakonu.

Nedeljno dežurstvo se plaća oko 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a subota nešto manje - rekao je Lončar.

Ipak, nije objasnio deo koji se odnosi na primanja koordinatora u radnim telima zdravstvenih ustanova, čiji su članovi zaduženi za koordinaciju aktivnosti u novoj organizaciji zbog korone. Ostalo je pitanje lekara da li je tačno i kako je moguće da su neki primali i više stotina hiljada dinara, a da nisu ulazili među pacijente u kovid bolnice.

Na to iz Kliničkog centra ne odgovaraju od prošle nedelje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dule

    21:49 // 10. 8. 2020.

    Kvazi pravnici KC-a gde ste da razrešite "problemčić"?

  • Doktorka Ana

    21:42 // 10. 8. 2020.

    Sramota što nikakva nadoknada za rad u Covidu ne postoji za nemedicinsko osoblje koje je nevidljivo, naravno bez njih se ne može a dobijaju objašnjenja od strane "pravnika u upravi" čitajmo "kupljene duplome" da su nevidljivi sistemu. Naravno sistem ih uočio tek u julu...kada je nemedicinsko osoblje zapretilo tužbama. Jadno i bedno...

  • Igor skala

    13:04 // 6. 8. 2020.

    Nekom placaju prekovremeni nekom ne kao i u svim drzavnim firmama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: