Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:03, 1. 12. 2022.

| Društvo

Lekari niške Kardiohirurgije hoće da bez naknade operišu i vikendima da smanje liste čekanja

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
operacija 1 operaciona sala
Čekaju zeleno svetlo nadležnih; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Kako bi smanjili liste čekanja, lekari niške Klinike za kardiohirurgiju odlučili su da od januara operacije obavljaju i vikendom, bez finansijske nadoknade. Neophodno je da Ministarstvo, UKC i RFZO daju zeleno svetlo i obezbede materijal za rad, kaže direktor Dragan Milić. Poziva i lekare na drugim klinikama da im se pridruže.

Na spisku za kardiohirurške operacije je u Nišu oko 130 pacijenata, što je lista čekanja od oko tri meseca, navodi Milić i ističe da su do ideje da operišu i vikendom došli lekari Milan Lazarević, Aleksandar Kamenov i Vladimir Stojiljković.

Na taj način žele, pre svega, da pomognu našim pacijentima koji čekaju operativno lečenje, kako bi bili operisani što pre i na vreme, jer na kardiohirurškim listama bolesnici umiru čekajući operativni zahvat. Žele da se na taj način oduže i otadžbini koja je ulagala u njihovo obrazovanje. Ponosan na mlađe kolege, koje tim činom dostojnim lekarskog poziva pokazuju da finansijska strana nije važnija od one humane u njihovim životima - navodi Milić.

Međutim, najpre je potrebno da nadležni odobre vanredne operacije vikendom, a Milić tvrdi da je ove godine bilo problema u redovnom snabdevanju reagensima, koncima i drugim potrošnim materijalom, pa je Ministarstvu zdravlja, Kliničkom u Nišu i Fondu za zdravstveno osiguranje uputio molbu da obezbede i neophodni materijal za rad.

Poziva i druge kolege u Nišu, ali i u celoj zemlji, na onim klinikama gde ima lista čekanja, da se pridruže inicijativi.

Za ostale ustanove ne znam, ali sam siguran da Klinika za kardiohirurgiju UKC-a u Nišu ima sjajnu budućnost sa ovim izvanrednim i posvećenim mladim ljudima - zaključuje Milić.

Prema njegovim rečima, na Kardiohirurgiji je u 2022. godini do sada urađeno ukupno 460 operacija - 290 kardiohirurških i 170 vaskularnih. Očekuje da do kraja ove godine broj operacija bude za oko 60% veći u odnosu na prethodnu.

Na našoj klinici u 2021. operisana su 223 kardiohirurška i 105 vaskularnih bolesnika - ukupno 328. Do kraja ove godine bice urađeno više od 500 operacija, što je povećanje broja operacija od blizu 60% u odnosu na 2021 - kaže Milić.

Dodaje da je ove godine preminuo jedan od 290 pacijenata koji su imali kardiohiruršku operaciju, što je stopa smrtnosti od 0,34%.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dana

    22:39 // 22. 12. 2022.

    Profesor Milic godinama javno kritikuje drzavni zdravstveni sistem, isti sistem koji mu je obezbedio posao, dve plate, platio mu tri specijalizacije koje je dobio ne zato sto je lep i pametan vec zato sto radi u Klinickom, novu zgradu klinike. Neka bude dosledan i izadje iz tog sistema i napravi svoj u kome ce sve biti idealno, i moze tamo besplatno da leci ljude i angazuje lekare bez plate.

  • Običan Srbin

    16:33 // 3. 12. 2022.

    Ova inicijativa ne može sprovesti zbog načina kako se zdravstvo finansira. Bolnice u Srbiji se finansiraju tako što obavljaju neki planiran broj pregleda i operacija a ono što se preko tog broja uradi se ne plaća. Ova bolnica čiji lekari volonterski rade vikendom će morati da plati iz svog džepa sve troškove vezane za operacije, i to najverovatnije iz svog fonda za plate. Radiš više, zaradiš manje

  • Zlobnik II

    10:10 // 3. 12. 2022.

    Predložio bih svima koji predlažu da lekari rade besplatno - uzmu metle, četke, krampove, ašove u ruke i da urede sve parkove u "gradu" Nišu i to svakog vikenda jer je i to jedna vrsta "humanitarnog" rada ! Ionako, ima besposlenih "koliko vam duša ište" !
    Mislim da bi taj "intelektualno-humani rad" bio pandan tj. egal sa humanitarnim radom lekara! Stvarno smo lud narod... do ludila !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: