Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 2. 11. 2020.

| Društvo

Lekari niške ORL klinike dokazali da korona oštećuje sluh

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
pregled uha
Stariji od 65 godine bili isključeni iz studije; ilustracija; KC Niš

Da korona narušava kvalitet sluha - ne remeti drastično razgovor i mogućnost da pacijent čuje, ali da zbog virusa definitivno ne čuje visoke tonove - dokazali su lekari i medicinske sestre sa Klinike za bolesti uha, grla i nosa iz Niša, kaže direktor Dušan Milisavljević. Poziva građane koji su ozdravili, a sumnjaju da im je oštećen sluh, da se jave ORL klinici, jer kaže da uz adekvatnu terapiju mogu da izleče većinu pacijenata.

Aparate za proveru sluha desetak lekara i medicinskih sestara kabineta za audiologiju niške ORL klinike uneli su u crvenu zonu Kliničkog centra Niš kako bi utvrdili da li i kako korona utiče na sluh.

Ispitivali su više od 100 srednje teških i teških pacijenata, kaže direktor Klinike Dušan Milisavljević, ali su isključili starije od 65 godina, jer sa starošću može da dođe do slabljenja sluha. dusan.jpg Milisavljević objašnjava kako su došli do zaključaka i šta su ciljevi; foto: JV

Takođe smo proveravali šta su uzimali od lekova, jer ima puno lekova koji mogu da daju pad sluha, gledali smo da li su konzumenti alkohola duži vremenski period, da li su pušači, jer sve te stvari mogu da dovedu do oštećenja sluha, da li su hronični bolesnici, sa dijabetesom i hipertenzijom, sve su to stanja koja mogu da imaju uticaj na pad sluha - navodi Milisavljević.

Njihov zaključak jeste da kovid može da napadne slušni živac, dođe do unutrašnjeg uva i napravi određeni vid štete.

Sreća u nesreći je da je ovaj pad sluha blagi do srednje teški pad sluha na visokim frekvencama, na 4.000 i 8.000 herca. On ne remeti drastično razgovor i mogućnost da pacijent čuje, ali definitivno ne čuje visoke tonove, kvalitet sluha je tu narušen - pojašnjava Milisavljević.

Takođe naglašava da nema značajne razlike u stepenu oštećenja sluha kod pacijenata od 30. do 60. godine starosti.

Još nije utvrđeno šta je razlog oštećenja sluha, a Milisavljević kaže da o tome struka debatuje i da postoje dve teorije.

Jedna je da se javljaju mikro-trombovi, da dolazi do poremećaja koagulacije usled infekcije kovidom 19, da neki mikro-tromb može da dođe i do unutrašnjeg uva i da opturira vaskularizaciju i da ugrozi ishranu slušnog živca i da to bude jedan od mogih razloga oštećenja sluha na visokim frekvencama. Druga teorija je manjak kiseonika, virus se vezuje za hemoglobin, smanjeni potencijal eritrocita prenosi. Praktično nedostatak kiseonika na nivou unutrašnjeg uva takođe može da ošteti slušne ćelije i da da takav vid senzorinernog oštećenja sluha - objašnjava.


Apeluju da se pacijenti jave lekaru

Doktor Milisavljević apeluje da se pacijenti koji su preležali koronu, ukoliko imaju slabiji i nekvalitetan sluh, jave ORL klinici kako bi ih ponovo ispitali i započeli terapiju. Bazira se na primeni kortiko preparata, a kaže da je terapija usvojena po svim protokolima lečenja kovida. ORL klinika Lekari i medicinske sestre ORL klinike proveravali kako korona utiče na sluh; foto: Vanja Keser

Mi u našim bolnicama dajemo kortiko terapiju pacjentima zbog zapaljenja pluća i mogu da kažem da je možda upravo i ta sistemska primena kortiko preparata razlog tome da nemaju bukvalno svi pacijenti pad sluha sa kovidom 19 - ističe Milisavljević.

Ističe da sa tom polivitaminskom terapijom i kortiko preparatima idu u dalju drugu fazu lečenja oštećenja sluha i da su na sreću nakon izlaska iz kovid bolnica pacijenti koje su pratili nekoliko nedelja nakon otpuštanja vratili sluh na visokim frekvencama.

Nekih 25 % je zadržao taj pad sluha, koji se u nekim situacijama čak i blago pogoršao i zbog toga smo ih mi uvrstili u drugu fazu gde pokušavamo da izlečimo i sluh, s obzirom da su pobedili koronu, uspeli da sačuvaju glavu, ali gledamo da im sad vratimo i kvalitet života koji su imali pre infekcije. To je i naš mali doprinos boljem upoznavanju sa virusom, s obzirom na to da je ovo virus koji nas je sve zatekao, o kome smo malo znali, gotovo ništa - navodi Milisavljević.

Jedan od ciljeva je i da podatke do kojih su došli tokom izrade studije upute američkom časopisu najreferentnijem iz oblasti otorinolaringologije, posebno sluha, dodaje Milisavljević, na recenziju i moguće objavljivanje, jer im je želja da i kolege iz sveta imaju informacije o njihovim zaključcima koji mogu biti korisni za dalje lečenje svih obolelih pacijenata.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Branka Bukvić

    11:31 // 14. 6. 2021.

    Kako se leči sluh onih 25% kojima se pad sluha zadržao nakon preležane korone? Interesuje me jer sam ja u toj grupi, a bila sam na kortiko terapiji, a na skeneru nije registrovana nikakva patološka promena - nalaz uredan.

  • Menižao

    20:17 // 3. 11. 2020.

    Struka se podsmehuje doduše krišom, ovom ipak tužnom pokušaju ulaska u nekakvu COVID priču, u kojoj izgleda ima i meda ?
    A i običan narod se izgleda ne može prevariti.

  • Reklamer

    16:53 // 3. 11. 2020.

    Da li je rad publikovan u časopisu. Sada će i urolozi da tvrde da utiče na potenciju. NAUKO EVEME.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: