Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 15. 7. 2011.

| Društvo

Leskovac: 3,5 miliona za obrazovanje Roma

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
leskovac, romi sporazum
foto: TV Leskovac

LESKOVAC – Sa nevladninom organizacijom "Rosa" i gradonačelnikom Leskovca Slobodanom Kocićem, direktori četiri osnovne škole i predškolske ustanove potpisali su sporazum za realizaciju projekta integracije romske dece u obrazovni sistem.

Sporazum su u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju potpisali direktori OŠ "Svetozar Marković"  OŠ "Vožd Karađorđe", OŠ "Petar Tasić" i OŠ "Milutin Smiljković", kao i predstavnik Predškolske ustanove "Vukica Mitrović".

Program treba da bude realizovan u narednih petnaest meseci, a njegova vrednost je oko 3,5 miliona dinara. Program finansiraju DILS - "Pružanje unapređenja usluga na lokalnom nivou" i Svetska banka, odnosno Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

- Mnogo veći značaj, mnogo veća važnost ovoga projekta je činjenica da će u velikoj meri doprineti punom uključivanju romske dece u naš obrazovni sistem i ublažavanju segregacije o kojoj se mnogo priča u našem gradu – kaže Slobodan Kocić.

Ovim projektom biće finansirana nabavka udžbenika, odeće i obuće za decu iz romske nacionalne zajednice, produženi boravak u školama, obuka nastavnika i učitelja, rad sa roditeljima kao i upis dece u srednje škole.

Sve aktivnosti imaju za cilj potpun obuhvat dece romske nacionalnosti u obrazovni sistem, jednak kvalitet obrazovanja, minimiziranje osipanja romske dece iz škola, zaustavljanje segregacije i etnički čistih odeljenja, ukidanje dikriminacije i negovanje kulturnog identiteta.

Projektom je predviđena i izrada posebnog Lokalnog akcionog plana iz oblasti obrazovanja za Rome u Leskovcu, ali i drugim većim mestima ove opštine u kojima u većem broju žive pripadnici ove etničke zajednice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: