Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 29. 8. 2020.

| Društvo

Leskovac bez “Roštiljijade”, ali simbolično ispečena pljeskavica od 30 kilograma

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
rostiljijada foto TOL
Simbolična pljeskavica od 30 kg; foto: TOL

Zbog pandemije virusa korona u Leskovcu ove godine nije održana tradicionalna “Roštiljijada”, ipak organizatori iz Turističke organizacije Leskovca obeležili su period u kojem se inače održava ova manifestacija trubačima i pljeskavicom od 30 kilograma.

Ćevapi, vešalice, kobasice, nešto rolovano, a nešto punjeno, ali ništa ovde godine na skarama u centru Leskovca, jer “Roštiljijade" nema zbog korone.

Ipak, Leskovčani nisu mogli da završe leto, a da se miris roštilja ne širi gradom, pa je zato sinoć, kako kažu u TOL-u, u dvorištu Šop Đokićeve kuće, uz trubače, priređen osvrt na poznati leskovački brend.

U okviru kojeg je ispečena pljeskavica od oko 30 kg koja je kasnije podeljena prolaznicima. Dobro poznati prijatni miris dima i roštilja, vrsni majstori i zvuk bleh orkestra vratili su prisutne u prošlost i podsetili koliko je Roštiljijada značajna za čitav Leskovac. Nekolicina prolaznika je radoznalo posmatrala okretanje pljeskavice uživajući u prizoru u nadi da će sledeće godine biti održana ona prava, velika i nadaleko poznata manifestacija - piše na sajtu Grada.

rostiljijada2 foto TOL Nakon pečenja podeljena prolaznicima; foto: TOLOkupljenima se obratila i zamenica gradonačelnika Ana Janković-Stojanović koja je istakla da je Leskovac prepoznatljiv po ukusnoj hrani i najvećem festivalu roštilja na Balkanu.

Jesen u Leskovcu ne može da počne bez mirisa roštilja koji se širi gradom, bez obaranja rekorda za pripremanje najveće pljeskavice, bez prepunog šetališta, šarenila, koncerata najvećih muzičkih zvezda. Zahvaljujući dobroj organizaciji i kulinarskom umeću majstora sa roštilja Roštiljijada je za kratko vreme stekla takav renome da je prošle godine jubilarni trideseti festival roštilja posetilo više od 500.000 ljudi - rekla je zamenica.

Podsetimo, "Roštiljijada" je sinonim za grad Leskovac.

Ideja o održavanju festivala roštilja se rodila šezdesetih godina prošlog veka kada je radila čuvena leskovačka škola roštilja kojoj pripada još čuveniji Dragi Bure.

Prva Roštiljijada je održana 1965. godine ali je posle samo dve godine ugašena. Ponovo je zaživela 1990. Osnovnu ponudu na Roštiljijadi čine leskovački specijaliteti sa roštilja: ćevapi, pljeskavice, kobasice, a poslednjih godina, dolaskom učesnika iz drugih krajeva Srbije, pojavile su se i brojne pečenjare.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sve manifestacijena otvorenom nebezbedne

    07:04 // 30. 8. 2020.

    ali je zato bezbedno da uđeš u zagušljivu kafanu, skineš masku, poručkaš, popiješ, napiješ se, izgrliš sa onima sličnim sebi i onda ljubi brat ode dalje da širi virus.
    Da li je bezbednije sedeti u zadimljenoj kafani, gde se virus lepi za čestice dima i leti do susednih stolova ili sedeti u svakom drugom redu na filskim u Tvrđavi, za koje nije postojalo zeleno svetlo?

  • Срба

    20:25 // 29. 8. 2020.

    Па, добро... таман да гу Меско изеде за вечеру.

  • Dzamutka

    17:27 // 29. 8. 2020.

    Ima i za vreme Covida nesto pozitivno ! Ukinute su mnoge parade seljacizma, kao sto je ova !

    • Milan

      23:40 // 29. 8. 2020.

      Nije sve tako loše na jadama. Na kraju što da splavovi rade a jade ne?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: