Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 5. 8. 2011.

| Društvo

Leskovac: deblokirana Gradska autobuska stanica

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
leskovac, autobuska stanica 2

LESKOVAC – Posle višečasovnih razgovora i ispunjenja dela štrajkačkih zahteva, deblokirana je Gradska autobuska stanica "Gas" u Leskovcu i normalizovan saobraćaj.

Predstavnici lokalne samouprave, na čelu sa zamenikom gradonačelnika Branislavom Đorđevićem, prihvatili su najvažnije zahteve štrajkača o isplati zarada i potpisivanju Kolektivnog ugovora.

Dogovoreno je, takođe, da se o smeni direktora Ivana Milovca i poslovanju firme, koja je javno preduzeće i čiji je osnivač lokalna samouprava, što su takođe zahtev radnika, razgovara posle analize nadležnih organa, a predstavnici radnika GAS-a i lokalne samouprave potpisali i poseban protokol o saradnji.

Na Gradskoj autobuskoj stanici, gde je zaposleno 74 radnika, u četvrtak, 4. avgusta u 11 časova počeo je generalni štrajk spuštanjem rampi i blokadom ulaza na peron stanice. Prema oceni direktora Milovca, štrajk je nelegitiman, a radnicima se duguje majska i deo junske plate i to će uskoro biti isplaćeno, a nikada nije ni bilo sporno potpisivanje Kolektivnog ugovora.

Milovac dodaje da je izveštaj o šestomesečnom poslovanju GAS-a usvojio Upravni odbor i on nije tajna, dok o njegovoj smeni odlučuje Gradska skupština, koja ga je i postavila na to radno mesto.

- U prvih šest meseci ove godine prihodi Autobuske stanice su 28.307.258 dinara, što je 40,47 odsto od plana za godinu dana. Troškovi u istom periodu iznose 26.827069 dinara, što je 38,63 odsto planirano, što upućuje na zaključak da se makisimalno štedelo. Obaveze prevoznika prema autobuskoj stanici su 7.193.719, a GAS-a prema prevoznicima su 1.282808 dinara, a obaveze prema dobavljačima su 741.808 dinara. Prosečna isplaćena zarada za maj je 30.314 dinara u neto iznosu za 74 radnika, a stanica je projektovana za četrdesetak zaposlenih – precizira Milovac.

Zanimljivo je reći da niko od radnika GAS-a nije primljen po legalno raspisanom konkursu, odnosno oglasu, već po direktnoj preporuci vladajućih stranaka, a zbog prekomernog zapošljavanja, više puta je minulih godina dolazilo do protesta radnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srdjan

    19:24 // 8. 8. 2011.

    Citat: "Zanimljivo je reći da niko od radnika GAS-a nije primljen po legalno raspisanom konkursu, odnosno oglasu, već po direktnoj preporuci vladajućih stranaka, a zbog prekomernog zapošljavanja, više puta je minulih godina dolazilo do protesta radnika."

    Ne mogu da svatim ovaj komentar pisca, da li jos postoje konkursi u Srbiji i kako je pisac ovog komentara primljen, preko konkursa?

    Tamo postoje dobri kadrovi koji su radili dugo vremena u saobracaju pa je neshvatljiv komentar pisca.

    Valjda je vazno u Srbiji gde svaki 6 radi dobiti posao, a ne otpustati, najbolje je u Srbiji da niko ne radi, mozda je to neskrivena zelja ovog pisca komentara?

  • Grom

    18:56 // 5. 8. 2011.

    Neisplaćivanje zarada se ne može računati u uštedu; to je prekršaj.
    I tako i trba raditi; a ne prišim platu kad treba, o'ma na noge lagane; a ne da se čeka pet, šest meseci, godina..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: