Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 13. 10. 2022.

| Društvo

Leskovac dobitnik nagrade ”Ekoopština” - vazduh zagađen, pojedina sela i dalje bez kanalizacije

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Zagađen vazduh
Leskovčani zabrinuti zbog vazduha koji utiču; Ilustracija: foto: Arhiva JV

Leskovac je i dalje među gradovima u Srbiji u kojima se ne meri zagađenost vazduha, a građani poslednjih dana primećuju gust dim i čudan miris u vazduhu, dok u okolini u 16 naseljenih mesta još nema kanalizacije. Ipak, Leskovac je i pored tih činjenica dobitnik nagrade ”Ekoopština” u kategoriji ”Održivo upravljanje vodom” koju je tom gradu dodelila Ambasada Francuske u Srbiji.

Baš kao i prethodnih godina, odmah po završeteku letnjih meseci, Leskovčani tokom večeri muku muče sa zagađenim vazduhom, pa zbog toga izbegavaju da izlaze van, ali i da otvaraju prozore. Koliko je stvarno vazduh zagađen ne mogu da znaju, jer se sa tačnim merenjima još nije krenulo, a ona koja se, kako kažu, "ofrlje vrše" i objavljuju na sajtu Grada - kasne i po nekoliko dana.

Čim se završi leto, eto nama onih istih problema koji se ne rešavaju. Vazduh je toliko zagađen da se vidi. Uveče bolje da ne izlazimo iz svojih domova i da ne otvaramo prozore. Zašto neko ne izađe i da o tome priča? Eto 11. oktobra je bio Dan grada, zašto to neko nije ustao i pitao? Kako ćemo taj problem da rešimo, to izgleda vlast, a ni gradonačelnika nije briga - žale se Leskovčani.

screen_shot_2022-10-13_at_1.51.36________________ Nagradu dodelila Ambasada Francuske; foto: Grad LeskovacU ništa boljoj poziciji nisu ni meštani 16 naseljenih mesta koji još nisu priključeni na kanalizaciju, pa sa nestrpljenjem iščekuju da konačno, kako kažu, steknu uslove za normalan život.

Duboko smo zakoračili u 21. vek, a mi i dalje nemamo osnovne uslove za život. Kanalizacija nam ide u dvorišta u obližnje njive, a pojedine komšije koje žive na gornjoj strani sela otpadne vode ispuštaju pored puta. Eto, to je ono što nama fali - ističu meštani Gornjeg Sinkovca.

Međutim, i pored svih problema sa ekologijom, Leskovac se ipak našao među gradovima dobitnicima nagrade ”Ekoopština”. Gradonačelnik Goran Cvetanović tom nagradom pohvalio se i tokom prošle nedelje, ali, kako je tada rekao, nije želeo da priča o tome dok ne bude i zvanično.

Sada kada je nagrada dodeljena, Cvetanović ističe da je od svih gradova Leskovac bio najbolji u konkurenciji ”Održivo upravljanje vodom” i dodao da je taj grad bogat kvalitetnom, mikrobiološki ispravnom vodom i da zbog vodosistema Barje spada u tri najbolje snabdevena grada vodom koja je bakteriološki, hemijski i mikrobiološki ispravna. screen_shot_2022-10-13_at_1.52.29________________ Nagrada u kategoriji za upravljanje vodom; foto: Grad Leskovac

Istovremeno smo pioniri u projektu "Upravljanje otpadnim vodama" i to zahvaljujući donaciji EU do 10,4 miliona evra za liniju vode, zatim i Vladi i predsedniku Republike Srbije Aleksandaru Vučiću koji su dali snažnu finansijsku podršku, pa smo napravili kolektor u dužini od 5.150 metara sa 464 miliona dinara, kao i liniju mulja, vrednosti skoro 500 miliona dinara, projekat ukupno vredi skoro 26 miliona evra. Sada imamo fabriku u kojoj proizvodimo električku energiju za potrebe same fabrike, od čega jedna trećina ide za električnu energiju, dok dve trećine za toplotnu energiju - rekao je Cvetanović.

Osim Leskovca, ”Ekoopštinama” odlukom Ambasade Francuske proglašeni su iz različitih oblasti i Niš, Novi Sad, Kragujevac, Užice, kao i opštine Čajetina i Bačka Palanka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vukan

    18:19 // 15. 10. 2022.

    Vremenske prilike se ne mogu promeniti, niti se na iste može bilo kako uticati, a to da Leskovac vodi računa o ekologiji, jeste upravo nagrada Ekoopština.

  • Sandra

    23:51 // 14. 10. 2022.

    Leskovac je opravdano dobio nagradu "Ekoopštine" od stane Ambasade Francuske u Srbiji. Ne znam samo koji "gradjani" kao siguran izvor informacija su ukazali na zagadjenje vazduha, kao i da se isti meri "ofrlje" i kači ma sajt Grada. Pritom, niko nije pomenuo da je grejna sezona počela i da je to verovatno uzrok "zagadjenosti". Još jedan od neuspelih pokušaja opozicije blaćenja prestižne nagrade!!

  • Marija Dj

    10:48 // 14. 10. 2022.

    Zahvaljujući vodosistemu Barje imamo kvalitetniju i čistiju vodu, zašta je naš grad I dobio priznanje.

    • Mitra

      04:18 // 15. 10. 2022.

      Zasluženo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: