Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 6. 3. 2018.

| Društvo

Leskovac finansira vantelesnu oplodnju

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
trudnica
Jedan par može dobiti najviše 250.000 dinara, foto: ilustracija/flickr - Tatiana Vdb

Parovi iz Leskovca koji imaju problema sa sterilitetom moći će da novčanu podršku za vantelesnu oplodnju zatraže od Grada, pošto je gradsko veće odlučilo da se iz budžeta izdvoji 5 miliona za finansiranje veštačke oplodnje.

Visina finansijske pomoći, prema rečima zamenice gradonačelnika Jasmine Ranđelović, može iznositi do 250.000 dinara po paru na godišnjem nivou, što znači da pomoć u ovoj godini može dobiti oko 20 parova. Jedan par, dodaje, pomoć od grada može dobiti najviše dva puta.

Starosna granica za ovu pomoć je 45 godina, a osim ovog kriterijuma, par mora imati državljanstvo Republike Srbije i prebivalište na teritorii grada Leskovca najmanje godinu dana pre podnošenje zahteva - kaže Ranđelović.

Osim ovoga, dodaje Ranđelović, par može dobiti sredstva samo ukoliko su iscrpljene sve mogućnosti lečenja, supružnici nemaju dece iz postojeće zajednice, a kod žene je očuvana funkcija jajnika.

Kao poseban kriterijum napomenula bih da, ukoliko žena ima manje od 42 godine, da je par iskoristio pravo na 3 pokušaja koja se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja - dodaje Ranđelović.

Dodaje je i da je u 2017. godini 47 parova iz Leskovca bilo uključeno u program koji finansira Ministarstvo zdravlja, i da se zbog toga pokrenula inicijativa da se parovima pomogne i na nivou grada.

Ovu odluku prihvatili su gradski većnici, a ona će na dalje razmatranje biti prosleđena Skupštini grada.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: