Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:13, 15. 11. 2018.

| Društvo

Leskovac i Niš "najbogatiji" vukovcima

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
mala matura
Mala matura ove godine bila pod "budnim okom" ministarstva; foto: Ministarstvo prosvete (www.mpn.gov.rs)

U prošlogodišnjoj generaciji osmaka u Leskovcu je svaki peti đak bio vukovac, što je najveći procenat dobitnika Vukove diplome u Srbiji, dok je na drugom mestu Niš, pokazao je izveštaj o maloj maturi za školsku 2017/18. godinu koji je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

U analizi Zavoda navodi se da je u Leskovcu 20% đaka koji su lane završili osnovnu školu i dobili diplomu “Vuk Karadžić”, dok je ovo priznanje za izuzetno znanje i sve petice imalo 18% niških osnovaca. S druge strane, najmanje ih je u Užicu - 9 % i Valjevu - 10 %.

Jug generalno prednjači kada je broj vukovaca u pitanju, pa su okruzi u kojima su najbrojniji Pčinjski (21,2%), Nišavski (20,5%), Jablanički (19,9%) i Kosovski (18,2%).

Iako bi se očekivalo da vukovci budu i najuspešniji na prijemnom ispitu, to nije pravilo.

Najmanje prosečno postignuće vukovaca beleži se u Kosovsko-pomoravskom i Kosovskom okrugu. Imajući u vidu da se radi o izuzetnim učenicima, očekuje se da njihova postignuća budu u proseku bar za jednu standardnu devijaciju veća u odnosu na republički prosek. Međutim, kao što se može videti iz podataka, to nije slučaj sa određenim brojem okruga, a najizraženije je u pomenuta dva - navodi se u izveštaju Zavoda.

Ističu i da su najmanje uspeha na maloj maturi vukovci imali u Pčinjskom i Raškom okrugu, koji su sve do sada bili na vrhu liste u pogledu postignuća.


Vukova dipoma nije nužno merilo znanja

mala matura Vukovci često ne budu najbolji na završnom ispitu; ilustracija; foto: N. S.Jedan od nužnih uslova za dobijanje Vukove diplome jeste da učenik ima sve petice od petog do osmog razreda, kao i da se dodatno angažuje, odnosno ima bar jedno priznanje ili nagradu.

Međutim, kako ona sada ne donosi prednost na prijemnom, više je neka vrsta nagrade i motivacija za dalje obrazovanje, smatra Radmila Kostić, direktorka OŠ “Učitelj Tasa” u Nišu.

Pokazalo se da deca koja imaju Vukovu diplomu često urade i gore prijemni ispit nego deca koja nisu vukovac. Tako da ne znači da je ta diploma merilo znanja - kaže Kostićeva.

Da li su vukovci uspešniji u srednjoj školi od drugih đaka zavisi od samog učenika, ali i od osnovne škole koju je pohađao, smatra Milan Stojanović direktor Gimnazije “Stevan Sremac”.

Kod nas ocenjivanje nije standardizovano, nije isto u svakoj školi, nije isto ni u okviru iste škole kod svakog nastavnika. Prilično subjektivno te stvari radimo. Tako će kod nekog profesora nešto što je trojka biti petica. Ne možemo da pričamo o validnosti ocene ili Vukove diplome ako nismo standardizovali ocenjivanje - smatra Stojanović.

Napominje da se često neki učenici nagrade tako što im se ocene poprave na petice, te tako postaju vukovci, ali da to ne znači da oni nisu dobri đaci.

Da oni opravdavaju svoje zvanje, veruje direktor Gimnazije “9. maj” Nebojša Lekić.

Ono što možemo da vidimo jeste da su ta deca ne za nijansu, nego za koplje, pokazuju bolje znanje nego drugi učenici. Čini mi se i da se sveo na razumnu meru izlazak vukovaca iz osnovnih škola i da nije naglašeno kao ranijih godina - objašnjava Lekić.


Niški i Pčinjski okrug više nisu “iznad proseka” na maloj maturi

Nakon što su pre dve godine škole iz Nišavskog okruga bile “pod lupom” Ministarstva prosvete jer je bačena sumnja na to kako su osmaci iz ovog dela Srbije imali najbolje rezultate na maloj maturi u celoj zemlji, prošli završni ispit za upis u srednje škole doneo je drugačije rezultate.

Jedino Grad Beograd svih godina sprovođenja završnog ispita uspeva da ostane u kategoriji iznad proseka na sva tri testa. Učenici Pčinjskog i Nišavskog okruga su u periodu 2011. do 2017. godine konstantno beležili iznadprosečna postignuća na sva tri testa, koja su u slučaju Pčinjskog okruga bila posebno izražena na kombinovanom testu, a ove godine to nije slučaj - deo je izveštaja Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Oni ocenjuju da su na smanjenje postignuća osmaka ove godine uticale mere koje je Ministarstvo preduzelo, odnosno da su jače kontrole ispita umanjile i rezultate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • objektivno

    05:17 // 16. 11. 2018.

    "Kvalitet" tih Vukovih diploma je ocit na maturi.Cast izuzecima. U mojoj generaciji od 180 ucenika je bilo samo nekoliko vukovaca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: