Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 3. 6. 2011.

| Društvo

Leskovac: najmoderniji plastenik

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC - Poljoprivrednik Radomir Stanković iz Stajkovca podigao je u ataru leskovačkog sela Nomanica najveći i najmoderniji plastenik na jugu Srbije na površini od 70 ari, u kome će se godišnje proizvoditi 200 tona paradajza.

Stanković, koji inače živi na teritoriji opštine Vlasotince, kaže da nije imao razumevanje tamošnjih vlasti i da je zbog toga odlučio da planiranu investiciju realizuje na svojoj parceli koja teritorijalno pripada Leskovcu.

- Ovaj objekat vredi oko 200 hiljada evra. Grad Leskovac nam je omogućio da efikasno rešimo problem snabdevanja strujom, a vrlo brzo su nam obezbeđene sve dozvole i saglasnosti nadležnih lokalnih i državnih organa - kazao je Stanković, koga je obišao gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić sa saradnicima.

Pritiskom na kompjutersko dugme u plasteniku će se upravljati navodnjavanjem, đubrenjem, zalivanjem i zaprašivanjem. Na taj način regulisaće se vlaga i toplota.

- Privilegija je pomoći proizvođačima kao što je Stanković. To je u skladu sa našom vizijom, našom politikom i filozofijom od koje nećemo odustati. Podržaćemo napredne poljoprivrednike i oni će biti fundament naše berze voća i povrća - kazao je gradonačelnik Kocić.

On je istakao da je tender za komunalno opremanje radne "Zelene zone" i buduće berze poljoprivrednih proizvoda, "krunski projekat lokalne samouprave", pri kraju.

- Prvo će doći strani investitori a u drugoj fazi očekujem da suosnivači berze budu proizvođači poput Stankovića, Joce Stojkovića iz Navalina ili Boban Ilića iz Krajinca, koji je šampion u proizvodnji paprike. U porodici Stanković se četiri generacije bave povrtarstvom na imanju od oko 5 hektara i od prihoda - kazao je Radomir, solidno žive, ali najveće iskustvo imaju u gajenju paradajza.

- Ako cena paradajza bude ista kao prošle godine, ovu investiciju ću isplatiti za desetak godina - dodao je Stanković.

On je kazao da se radovi oko montaže plastenika privode kraju i da će za koji dan biti zasađen paradajz. Pored porodice, u sezoni kod Stankovića rade još desetak radnika, a u ovom plasteniku posao će dobiti još dvadesetak radnika.

U leskovačkom kraju se godišnje proizvede oko 20 hiljada tona kvalitetenog paradajza, ali je najveći problem usitnjenost poseda koji ograničava razvoj njihove proizvodnje.

- Prošle godine smo grupi naprednih povrtara iz Vinarca omogućili dvadesetogodišnji zakup državnog poljoprivrednog zemljišta gde su u međuvremenu podignuti moderni plastenici i gde se proizvodi po standardima Evropske unije. To je jedini naš uslov za podršku koju pružamo, a pomažemo i oko struje, vodosnabdevanja i uspešno otklanjamo sve prepreke koje pred naše seljake stavlja birokratija - ističe gradonačelnik Kocić. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: