Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:06, 24. 4. 2012.

| Društvo

Leskovac: obeležen Dan Vojske Srbije

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
leskovac, parada

U Leskovcu je obeležen Dan Vojske Srbije nizom svečanosti, počasnom atiljerijskom paljbom sa brda Hisar i defileom oficira, podoficira i vojnika Vojske Srbije.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali v.d. predsednika Republike i predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, predstavnici državnog i vojnog rukovodstva i nekoliko hiljada građana Leskovca i juga Srbije.

General Diković je, uz iskrene čestitke, istakao da su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije između dva praznika težišno angažovani na jačanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije realizacijom zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti, realizaciji obuke sa profesionalnim vojnicima i vojnicima na odsluženju vojnog roka.

- Cenim da smo sve zadatke realizovali odlično i vrlo dobro i tom prilikom odali priznanje svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije – naglasio je general Diković.

Ministar Šutanovac je istakao da je Vojska Srbije uvek bila, kao i danas, deo našeg društva, njegova elita i predvodnik u napretku.  

- Osnovni zadatak naše vojske je obezbeđivanje mira i bezbednosti države i života svakog našeg građanina. To nije samo ustavna obaveza, to je pre svega čast – naglasio je ministar Šutanovac.

 

Šutanovic je ocenio da u uslovima globalnih izazova i opasnosti za bezbednost, nijedna država ma koliko velika i snažna velika bila, ne može na njih samostalno da odgovori, što je zahtevalo i standardizaciju po uzoru na evropske zemlje.

- Naš najveći uspeh u tom procesu promena je profesionalizacija Vojske Srbije, a uspeli smo da stvorimo potpuno profesionalni sastav pripadnika Vojske, podignemo nivo operativnih sposobnosti i u potpunosti postali spremni da odgovorimo na sve izazove rizike i pretnje – naglasio je Šutanovac.

Prema oceni ministra Šutanovca, cilj je bio da se Vojsci Srbije vrati mesto koje joj pripada i da ponovo budemo partneri i saveznici evropskih država i vojski.

- Pokazali smo da ravnopravno sa najmodernijim zemljama sveta možemo da učestvujemo u obezbeđivanju mira u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija, a od pre desetak dana i u misijama Evropske unije” – ocenio je Šutanovac.

Jedna od najstarijih vojnih formacija na našim prostorima, Garda, izvela je egzercir, jedinstvenu veštinu rukovanja oružjem.

padobranac

Padobranci su izveli demo skok, sa visine od 1.500 metara noseći zastave Republike Srbije, Vojske i Specijalne brigade, što je izazvalo posebno oduševljenje najmlađih posetilaca današnje svečanosti.

Glavu gradsku ulicu ispunio je, zatim, ujednačen bat vojničkih koraka pešadijskih, motorizovanih i vazduhoplovnih podešelona čineći svečani defile kojim je komandovao zamenik komandanta Kopnene vojske, brigadni general Vojin Č. Jondić.

Na svečanosti je prikazana i umešnost motorizovanog ešelona i ViPVO, odnosno defile formiran sredstavima ratne tehnike i vazduhoplova iz sastava jedinica Vojske Srbije, koji je predvodilo odeljenje aviona jurišnika ORAO.

Usledio je vojnopolicijski podešelon putničkih, terenskih, specijalnih i borbenih policijskih vozila, a pratio ih je podešelon Specijalne brigade sačinjen od timova za protivteroristička dejstva, službe traganja i spasavanja i druga specijalna dejstva, koji su opremljeni najsavremenijim sredstvima.

Za građane leskovačkog kraja priređen je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Vojske Srbije u gradskom parku, a duhu svečanosti poslužen i vojnički pasulj.

Po naređenju načeliika Generalštaba Vojske Srbije, povodom praznika, sa brda Hisar začula se paljba šest plotuna iz isto toliko artiljerijskih oruđa koje su ispalili pripadnici Garde. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: