Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:45, 3. 2. 2021.

| Društvo

Leskovac planira izgradnju spalionice životinjskog otpada

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
leskovac znak
6,6 miliona dinara predviđeno, foto: B. S.

Planom javnih nabavki Leskovca za 2021. godinu predviđeno je 6,6 miliona dinara za izgradnju spalionice za uklanjanje životinjskih leševa u ovom gradu, a kako kažu u Odeljenju za javne nabavke, spalionica bi trebalo da bude izgrađena pored deponije Željkovac, gde se nalazi i azil za pse.

Odeljenje za javne nabavke u Leskovcu dobilo je zahtev da se u prvom kvartalu ove godine pokrene plan za izgradnju spalionice za uklanjanje životinskih leševa, a da li će i kako ta spalionica izgledati, zavisi od detaljnog plana i same specifikacije koja je neophodna kako bi se ovaj plan i ostvario, kažu u ovom odeljenju.

Ukoliko ovaj plan bude prošao, ta spalionica biće od koristi svima u Jablaničkom okrugu koji imaju takav otpad. Što se tiče planiranog kapaciteta, to bi trebalo da bude 150 kg na sat, odnosno između 200 i 300 tona godišnje. Ipak, o tome je još rano da se priča, s obzirom da prvo mora da se uradi detaljan plan samog projekata - kažu iz Odeljenja za javne nabavke.

Koliko bi spalionica značila ovom kraju govore i podaci da samo mesare ovog kraja izbace oko 85 tona godišnje životinjskog otpada, a još jedna povoljnost u izradi ovog projekta je, uveravaju nadležni, ta što bi kafilerija bila na ložno ulje, pa će topla voda biti korišćena za pranje pogona i grejanje tog postrojenja.

Kako dodaju iz ovog Odeljenja, problem samoj izgradnji može da napravi dobijanje dozvole od Ministarstva.

Ako je životinsjki otpad stvarno opasan, onda moramo čekati odobrenje i resornog ministarstva, pa će to verovatno da se oduži, ali ako nije, onda će tu dozvolu za izgradnju krematorijuma moći da izda i Grad - ističu nadležni.

Trenutno najbliža spalionica životinjskih leševa nalazi se u Ćupriji i ona je izgrađena u okviru međunarodnog projekta pre više od deset godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena

    10:39 // 6. 2. 2021.

    Oni neka srede azile kako treba, grad ima para za svakojake glupost, a ne moze da sredi veci azil gde ce zivotinje biti zbrinute I donirati hranu sve sto treba.. Onda ce te zivotinje biti srecne jer imaju krov, vodu I hranu I ujedno I ljudi na ulicama nece imati problema.. Glavni trg nije odradjen sramota a vec planiraju drugo da rade.. O cemu mi pricamo.. To je samo pranje novca..

  • Ruka ruku mije

    09:44 // 4. 2. 2021.

    Propisno se sakupi i preradi oko 70.000 tona životinjskog otpada, a 180.000 tona “nestane pred očima veterinarske inspekcije” na nepropisno uređen način, što predstavlja veliki rizik po zdravlje stanovništva i veliki negativni uticaj na životnu sredinu kod zagađenja zemljišta i voda.

  • shomo

    07:22 // 4. 2. 2021.

    Backa Topola ima isto takvo postrojenje za unistavanje zivotinjskog otpada (Zibel) i stanovnici tog grada imaju ogrovnu muku sa njima, zale se na nepodnosljiv neprijatan miris i zaganjenje koje dolazi iz tog postojenja. Nadam se da nece tako da bude i u Leskovcu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: