Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 18. 10. 2011.

| Društvo

Leskovac: počela gradnja solarne elektrane

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
leskovac, biljanica 2

Počeli su radovi na izgradnji prve fotonaponske elektrane snage jednog megavata u ataru sela Velika Biljanica, nedaleko od Leskovca.

Trenutno se radi na ograđivanju i tzv. sređivanju terena, a uskoro će započeti pregovarački postupak sa izabranim izvođačem, špansko-američkom kompanijom “Grandsola”.

Vrednost investicije je oko 3 miliona evra, a fotonaponska elektrana će biti uključen u elektroenergetski sistem Republike Srbije.

- Sama oprema, koje nema u ovoj zemlji, je dva miliona evra, a ostali deo investiije se odnosi na pripremne i druge radove – kaže Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca.

Prva leskovačka fotonaponska elekrana, koju je obišao Kocić, imaće kapacitet 950 kilovata i za tu nemanu obezbeđeno su dva miliona, a vrednost kompletne investicije je tri miliona evra.

Iz Ministarstva za prostorno planiranje, iz Programa podrške građevinskoj operativi, za realizaciju ovog programa izdvojeno je 1,5 miliona evra, a pola miliona evra će biti preneto iz Fonda za zaštitu životne sredine grada Leskovca.

Realizacija projekta izgradnje solarne elektrane započet je prošle godine i, kako je nedavno saopšteno iz kabineta gradonačelnika Leskovca Slobodana Kocića, privlači sve veću pažnju međunarodnih organizacija koje se bave obnovljivim izvorima energije i zaštitom životne sredine.

Prema rečima gradonačelnika Kocića solarna elektrana je samo jedan od projekata za veliki preporod Leskovca i okoline.

Na prethodno raspisani konkurs za projektnu dokumentaciju izabran je Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i pokrenuta procedura za izbor najboljeg ponuđača.

Milorad Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Leskovca, ističe da je planirana ugradnja 60 panela sa 4.166 fotonaponskih jedinica od polikristalnog silicijuma.

- Od EPS-a smo već dobili uslove koje moramo da ispunimo da bi prodavali struju - kaže Mladenović, uz ocenu da je za gradnju elektrane izabran atar sela Velike Biljanice jer tu prolazi magistralni dalekovod i nema gubljenje energije u prenosu, a tu je pronađena jedina povoljna celina od šest hektara zemljišta koliko je bilo potrebno za elektranu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ica - pantelija

    08:06 // 19. 10. 2011.

    Podrzavam tu ideju! Samo zli i losi ljudi mogu da mrze ovakvu investiciju! Kocicu! Izgradi Leskovac i okolinu!
    Eh! Sto se nesto slicno ne izgradi i u Nisu!!!
    Gradi se samo YURa i shinvos za robovlasnike i platu od 17 000d. A za svakog zaposljenog radnika drzava dala po 10 000 evrica, puta 300 radnika i eto solarne elektrane za prodaju el.energije u trajnom vlasnistvu!
    A tek hala CAIR za 1 000 000evra.
    Pozdrav za najlepse selo u okolini - Velika Biljanica!
    Dimitrijevic I.

  • Ivan Zivkovic

    20:43 // 18. 10. 2011.

    Sigurno je grade u Bojtinu njivu, a prodao im je za samo jednu torbu para!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: