Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:14, 9. 4. 2010.

| Društvo

Leskovac: svaki sedmi radi na crno

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

Svaki sedmi radnik u leskovačkom kraju radi na crno – ocena je inspekcije rada Jablaničkog okruga posle kontrole obavljene prošlog meseca.

Inspektori su na poslu zetekli 280 radnika, a među njima 38 nije bilo prijavljeno, odnosno radi bez osiguranja ili, kako se to popularno kaže "na crno".

Posle intervencije inspekcije vlasnici firmi su prijavili Fondu PIO i Fondu zdravstvenog osiguranja 28 radnika, a o statusu ostalih radnika koji su radili na crno inspekcija rada nema nikakva saznanja. Inspektori su takođe uočili da veliki broj vlasnika privatnih kompanija, preduzeća i radnji ne obraća dovoljno pažnje zaštiti na radu.

Radivoje Jovanović, šef odseka inspekcije rada Jablaničkog okruga ističe da su problemi u oblasti zapošljavanja godinama prisutni, ali se nada da će rad na crno biti prepolovljen.

Na jugu Srbije, zbog krize koje je prisutna dugi niz godina, posebno posle privatizacije društvenih kolektiva, bez posla je ostalo 17.000 radnika. Mnogi obespravljeni radnici, kažu u Veću Samostalnih sindikata Jablaničkog okruga, radili bi i pod izuzetno teškim uslovima, bez zaštitnih sredstava i uz minimalnu nadoknadu, samo da obezbede bilo kakvu egzistenciju za članove svoje porodice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: