Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:25, 11. 5. 2011.

| Društvo

Leskovac: u prvi razred kreće 1.287 dece

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – U prvi razred svih osnovnih škola leskovačke opštine ove godine kreće 1.287 učenika što je, u poređenju sa prethodnom godinom, povećanje za oko 200 đaka, saznali smo u Službi za zdravstvenu zaštitu dece.

Sve analize, inače, pokazuju da je zabeležen drastičan pad nataliteta na čitavom jugu Sribije, od Leskovca, Lebana, Medveđe, Bojnika, Vlasotinca i Crne Trave.

Prema oceni dr Mira Ivanović, načelnice Odeljenja ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Leskovcu, natalitet je u poslednjih dvadeset godina opao za 50 procenata.

- Pre dve decenije prosečno se godišnje rađalo 3.600, a sada oko 1.800 beba i zato bi trebalo preduzeti niz mera kako bi stanje bilo mnogo povoljnije – ističe dr Mira Ivanović.

Na obaveznom sistematskom pregledu budućih prvaka, koji se obavlja već mesec dana, zabeležen je slab odziv, jer je pregledano nešto više od 400 dece, a prema oceni lekara i drugih strzučnjaka Službe za zdravstvenu zaštitu dece razlog su „inertnost roditelja“, ali i minuli praznici.

Prema utvrđenom rasporedu i pozivima koji su upućeni na kućne adrese roditelja budućih đaka-prvaka, predviđeno je da svakodnevno treba da se pregleda 37 mališana, a evidencijom Službe za zdravstvenu zaštitu dece obuhvaćeni su i budući prvaci sa područja koje pokrivaju domovi zdravlja u Vučju i Grdelici, najvećim mesnim zajednicama leskovačkog kraja. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: