Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:44, 17. 3. 2020.

| Društvo

Leskovac uveo kontakt centar, nove mere i u ostalim opštinama na jugu Srbije

Autor:B. Stamenković, Lj. FilipovIzvor:Južne vesti
telefon ilustracija
Uveden kontak telefon, foto: B. S.

Stariji i oni kojima je potrebna pomoć u toku vanrednog stanja, a koji žive u Leskovcu, mogu se za to obratiti volonterima na broj 016/3150333. Mere za zaštitu od virusa korone donete su i u Crnoj Travi, Medveđi i Vlasotincu, nove imaju i u Babušnici i Dimitrovgradu, a kol-centar formiran je i u Svrljigu.

Pored kontak centra koji je formiran u prostorijama Gradskog veća i koji će raditi od 8 do 20 sati, Leskovčani se za informacije o virusu korona i za savet lekara mogu obratiti i Domu zdravlja na broj 016/212297 i Zavodu za javno zdravlje na 016/245219.

Formiran je i Stručno operativni tim, a prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, preduzete su sve mere kako bi se sprečilo širenje virusa korona.

Epidemiološka situacija u našem gradu je nepromenjena - namamo obolelih od virusa korona i iskreno se nadam da će takva situacija u Leskovcu biti što duže. U skladu sa preporukama Gradskog štaba za vanredne situacije formirali smo kol-centar, doneli pravila njegovog rada i mere povodm pomoći najstarijim i najugroženijim sugrađanima - kaže Cvetanović.

Tim volontera brinuće se o zahtevima ugroženih sugrađana, a Cvetanović apeluje na građane da ih ne zovu ukoliko im pomoć zaista nije potrebna. U seoskim sredinama angažovaće ljude preko mesnih zajednica.

Od početka pandemije, na teritoriji Jablaničkog okruga na testiranje je poslato 4 uzorka i svi su bili negativni na virus korona.

Kako bi sprečili širenje virusa korona, u Meveđu su ograničili rad kafića i kafana i njihovo radno vreme u toku vanrednog stanja biće od 9 do 19 sati, neće raditi zelena, ni robna pijaca, kao ni šalteri opštinske službe.

Autobusi i javne površine biće dezinfikovane, a u prodavnicama veličine do 100 kvadratnih metara u istom trenutnku ne sme boraviti više od 10 kupaca, u onima od 50 kvadrata 5 kupaca, dok u manjim prodavnicima u isto vreme smeju ući 2 kupca i oni se u prodavnicma ne mogu zadržavati više od 10 minuta.

Za sve informacije i pomoć građani se mogu obratiti na broj telefona Opštine 016/891 138, Domu zdravlja na 016/891 236, 016/891 237, 016/891 722 i 063/116 21 99, Centru za socijalni rad na broj telefona 016/891 340, kao i Crvenom krstu na 016/891206.

Mere za zaštitu donela je i Crna Trava - igraonice, teretane, karate klub i Dom kulture zatvoreni su do daljenjeg, dok je ugostiteljskim objektima ograničeno radno vreme od 7 do 20 sati i u objektima u isto vreme ne sme biti više od 25 gostiju.

Prodavnice će raditi od 7 do 20 sati svakog dana, a kupcu se ne smeju zadržavati u objektima, dok će pijaca raditi ponedeljkom od 7 do 12 sati.

Skraćeno radno vreme imaju i kafane u Vlasotincu - od 8 do 18 sati, prodavnice mgu raditi do 20 sati, a pekare najviše do 22 sata. Za vreme trajanja vanrednog stanja neće raditi zelene, robne i stočne pijace, a sve aktivnosti sportskih organizacija i društava kao i aktivnosti SRC “Vlasina” obustavljene su do daljnjeg.

Nćeće raditi ni šalteri Uslužnog centra, sve javne površine i zgrade biće dezinfikovane, a građani s eza pomoć mogu javiti na telefone 016/875213 i 063/1707207.


Zabranjen rad ugostiteljskih objekata u Dimitrovgradu i Babušnici

Potpuna zabrana rada ugostiteljskih objekata, kafića, kozmetičkih i frizerskih salona, kladionica i rad sportski klubovi proglašena je na teritoriji Dimitrovgrada i Babušnice. Opštinski štabovi za vanredne situacije doneli su još niz mera u formi naredbe.

Kako stoji u naredbi koja je doneta na sednici štaba za vanredne situacije u Dimitrovgradu, pored zabrane rada za kafiće, doneta je odluka da ugostitelji mogu da organizuju dostavu svojih proizvoda na kućnu adresu, a hoteli će moći da rade bez organizovanih obroka.

Trgovine i marketi treba da obezbede prodaju na takav način da u prodajnom objektu ne bude istovremeno više od 5 kupaca u malim trgovinama, odnosno 50 u većim trgovinama i marketima, s tim da njihova međusobna razdaljina ne bude manja od jednog metra, kao i razdaljina između kupaca i prodavaca - kaže se u naredbi.

Za sprovođenje ove mere biće zaduženi zaposleni, a trgovinskim objektima nalaže se da obezbede higijenu prodajnog prostora, a naročito na površinama kod kasa, kao i higijenu korpi i kolica koje koriste potrošači.

Opštinski štab je zadužio predsednike mesnih zajednica i poverenike civilne zaštite u selima da evidentiraju sva novopridošla lica iz drugih opština, gradova i država i da podatke koji sadrže ime, prezime, kontakt telefon i adrese sa koje su došli, dostavljaju svakog jutra u 8 sati lično na pisarnicu Opštine Dimitrovgrad ili na telefon 010/ 361 100.

Pomoć starijim osobama organizovaće se preko služba za pomoć u kući, koja će obavljati i uslugu psiho-socijalne podrške, a svi zainteresovani građani mogu da se jave na telefone 010/361 108 i 063/880 62 88.

Pozivaju se svi volonteri za pomoć starijim osobama i za rad u kol centru da se jave Službi za podršku i pomoć u u Sportsko turističkom centru Park, u pomoćnom sportskom objektu ispod tribine gradskog stadiona - kaže se u saopštenju.

Lokalna vlast odredila je i telefone 010/36 11 08 i 063/880 62 88 na koje građani Dimitrovgrada mogu dobiti za sve informacije.

U vanrednoj situaciji, naloženo je ekspozituri Nacionalne službe za zapošljavanje da svakodnevno obaveštava Štab ukoliko ima slućajeva građana koji se prijavljuju, a koji su zbog novonastale situacije otpušteni sa posla.

Kao i u većini gradova i opština na jugu Srbije i u Babušnici će važiti određene mere dok traje vanredno stanje, a u cilju sprečavanja širenja virusa korona, a poput Vranja i Dimitrovgrada, na snazi je potpuna zabrana rada ugostitelja.

Sa radom će prestati prodavci na uličnim tezgama, kao i pijaca, ugostiteljski objekti, kafići, kozmetički i frizerski saloni, kladionice i sportski klubovi, dok će zaposleni u javnim preduzećima raditi skraćeno od 8 do 12 sati, bez pauze u toku radnog vremena.

Osim kulturnih i sportskih manifestacija, biće zabranjena i okupljanja u parkovima i na drugim javnim mestima, a od taksista se očekuje da redovno dezinfikuju vozila, a JKP “Komunalac” koje obavlja usluge javnog prevoza je naloženo da u vozila prima onoliko putnika koliko ima sedišta.

Biće obustavljen rad svih šaltera i prijem stranaka u Opštinu, a načelnici Opštinske uprave je naloženo da omogući rad kod kuće svim zaposlenima koji boluju od neke hronične bolesti, kao i onima koji svoj posao mogu obavljati od kuće.

Formiran je kontakt centar, a građani se sa pitanjima mogu javiti na broj 010/385 888.

Predsednica Opštine Slađana Nikolić kaže da je lokalna samouprava nabavila maske, te da su one podeljene radnjama i prodavnicama.

Evidenciju o starima i socijalno ugroženim ljudima vodiće Centar za socijalni rad u saradnji sa Crvenim krstom, kao i evidenciju o volonterima, kako bi tim ljudima mogli da se dostave namirnice i lekovi.

Takođe, brigu o tome vodiće i predsednici mesnih zajednica i o stanju obaveštavati Štab za vanredne situacije.


Kol-centar i u Svrljigu

Poseban telefonski broj na koji će moći da se jave Svrljižani koji žive sami, bolesni ili nemoćni uveden je i u ovoj opštini - 018/824 035.

Broj je pre svega namenjen starima, osobama sa posebnim potrebama i hroničnim bolesnicima, kažu u Opštini, a prioritet će biti oni koji žive u selima i gde je redukovan autobuski prevoz.

Broj kol-centra biće dostupan svakog dana od 8 do 15 sati.

Podsetimo, većinu mera gradovi na jugu doneli su juče, a osim kontak centara, formirani su i posebni prostori za građane koji sumnjaju da imaju virus korona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • paprika

    22:01 // 17. 3. 2020.

    Ko se javlja na te brojeve? Faraonovi verni botovi, koji ne silaze sa JV-i u hvaljenju istog, stranku i voljenog vodje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: