Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:21, 3. 5. 2011.

| Društvo

Leskovačka Opšta bolnica kroz istoriju

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – U leskovačkom kraju bolnička služba počinje da se razvija odmah po oslobođenju od turske vladavine, jer je 1878. godine formirana vojna bolnica pokretnog tipa.

Za njene potrebe korišćene su prostorije tadašnje škole kod leskovačke crkve, Begov konak i turski konak.

U tadašnjoj bolnici vremenom je povećan broj bolničkih postelja na, za to vreme, impozantnih 400 i u njoj se, pored vojnika, lečilo i civilno stanovništvo.

Godine 1904. u Leskovcu je pokrenuta inicijativa za gradnju sreske bolnice, ali su tek 1906. godine državnim budžetom predviđena delimična sredstva za te namene.

Oktobra 1909. godine završena je gradnja bolnice koja je imala 30 bolničkih postelja. U njoj su postojala Infektivno i Interno odeljenje i odeljenje za izolaciju psihijatrijskih bolesnika, ali nije bilo kvalifikovanih specijalista.

Tek nakon Prvog svetskog rata sa kvalifikovanim specijalistima osnovana su, pored Internog odeljenja, Hirurško, Akušersko i Pedijatrijsko odeljenje, sa malim brojem postelja.

Organizovan i osmišljen razvoj bolnice i zdravstvene službe u najširem smislu počinje posle Drugog svetskog rata, kada dolazi do formiranja skoro svih specijalističkih službi u veoma kratkom vremenskom periodu, ističe se na zvaničnom sajtu Opšte bolnice u Leskovcu.

U prvim posleratnim godinama dominirala su infektivna oboljenja, posebno tuberkoloza i zato je Infektivno odeljenje imalo 120 bolesničkih postelja, a ubrzo je formirano i Grudno odeljenje, takođe sa 120 bolesničkih postelja.

Danas Infektivno odeljenje raspolaže sa tridesetak postelja, koji su popunjeni sa manje od 40 odsto, pa se može zaključiti koliki je napredak u proteklom periodu učinjen na polju iskorenjivanja zaraznih bolesti i podizanja zdravstvene kulture stanovništva ovog kraja.

Uporedo sa razvojem bolnice, razvija se i poliklinička i specijalistička zdravstvena zaštita, jer se formiraju specijalističke zdravstvene ambulante svih disciplina, a jedan broj specijalista iz Niša bio je angažovan za rad u odgovarajućim specijalističkim službama.

U sve većoj meri počinju da se primenjuju najnovija dostignuća iz oblasti medicine i tehničkih nauka. Obogaćuje se dijagnostika uvođenjem ultrazvuka, endoskopije, izotopske laboratorije i drugih metoda.

Formiranjem i ubrzanim razvojem svih specijalističkih službi Opšta bolnica Leskovac postaje moderna zdravstvena ustanova, savremeno organizovana i opremljena, sa visoko stručnim kadrovima.

Od 1990. do 2007. godine Opšta bolnica u Leskovcu bila je deo Zdravstvenog centra Leskovac, a od 1. jula 2007. godine samostalna ustanova koja raspolaže sa 795 postelja. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: