Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 29. 9. 2022.

| Društvo

Leskovačka fabrika za preradu otpadnih voda počela sa proizvodnjom struje za sopstvene potrebe

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
fabrika le2
Struja proizvedena od biogasa biće dovoljna za 12 radnih sati; foto: Grad Leskovac

Sa početkom rada gasnih generatora na postrojenju za pričišćavanje otpadnih voda u leskovačkom selu Bogojevce od do sada proizvednog biogasa počela je proizvodnja struje. Kako je rekao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, proizvedena električna energija biće dovoljna za oko 12 radnih sati dnevno, a najavio je i da će u završetak projekta kanalizacione mreže za 16 okolnih sela biti uloženo dodatnih 10 miliona dinara.

9 meseci bilo je neophodno da bude završen probni period linije mulja na postrojenju za pričišćavanje otpadnih voda, a da će najvažniji projekat, po rečima Cvetanovića, u istoriji Leskovca biti uspešno završen pokazatelj je i da se počelo sa proizvodnjom električne energije.

Na osnovu do sada proizvedenog biogasa, kvaliteta otpadne vode na ulazu u postrojenje, gas-generatori će proizvoditi električnu energiju koja će moći da pokrije rad postrojenja u proseku oko 12 sati dnevno. Grad Leskovac je svestan koliko je u današnje vreme, u uslovima svetske energetske krize, važno eksploatisati obnovljive i alternativne izvore energije. To što je ovo postrojenje samodovoljno i energetski samoodrživo, dokaz je da ovaj projekat višestruko koristan za životnu sredinu i kvalitet života naših sugrađana - rekao je Cvetanović.

On je najavio da će tokom naredne nedelje biti i potpisan aneks ugovora za izgradnju kanalizacione mreže za 16 naseljenih mesta, pošto je, kako bi projekat bio završen, uz već uloženih 8, neophodno i dodatnih 10 miliona evra.

Predstavnici Ministarstva za spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Holandije početkom idućeg meseca boraviće u Beogradu, kako bi sa našim Ministarstvom za zaštitu životne sredine potpisali Aneks Sporazuma za fazu implementacije ORIO projekta, koji predviđa da se za izgradnju pomenute kanalizacione mreže gradu Leskovcu usmeri još dodatnih 10 miliona evra. S tim u vezi, Grad i nadležno ministarstvo sledeće nedelje će potpisati aneks ugovora - rekao je Cvetanović.

Podsetimo, projekat su obeležili brojni problemi - pre svega propadanje cevi gradskog kolektora, smena rukovodioca projekta zbog ugrožavanja radova i loše komunikacije, a jedna od mnogobrojnih najava za početak rada bila je septembar 2020. godine.

Ukupna vrednost projekta je 24 miliona evra, a za izgradnju ovog projketa je i sam Grad Leskovac davne 2005. godine podigao kredit od 1,2 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: