Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 11. 4. 2019.

| Društvo

Leskovački "Vodovod" godišnje izgubi 40% proizvedene vode

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
vodovodne cevi
Cevi stare više od 40 godina, foto: B. A.

U 2018. godini leskovački Vodovod je, prema izveštaju, proizveo nešto više od 8 miliona metara kubnih vode, a isporučio je skoro duplo manje. Ovi gubici u sistemu, objašanjava pomoćnik direktora Staniša Ristić, nastaju zbog stare mreže, pucanja cevi i dotrajalih vodomera.

Iako je u prošloj godini vodovodna mreža rekonstruisana u 6 leskovačkih ulica, mreža je u globalu stara i to preko 40 godina, kaže Ristić, zbog čega dolazi do ovih gubitaka. Ukupna dužina vodovodne mreže je 420 km, a nove cevi postavljene su na oko 10% mreže.

Mi smo uspeli da, rekonstukcijom dela mreže u gradu, ove gubitke smanjimo, ali u prigradskim naseljima stanje nije sjajno i tamo imamo poteškoća - kaže Ristić.

Pored zamene cevi, zamenjeni su i ventili i stari vodomeri, a u planu je ugradnja najnovijih tipova koji detektuju i namjanja curenja na unutrašnjim instalacijama.

Ovi gubici vode pak nisu uticali na finansijski aspekt preduzeća, te je leskovački Vodovod 2018. godinu završio u "plusu" od oko 590.000 dinara.


Manje kvarova u 2018. godini

Iako građani nekada i po 3 dana nemaju vodu zbog konstantnog pucanja cevi, prema izveštaju ovog preduzeća, tokom 2018. godine ukupno je sanirano 641 kvar na mreži, što je za stotinak manje nego u 2017.

Najviše kvarova je na zapadnom kraku vodovodne mreže - 282, dok u prigradskim naseljima i selima cevi najmanje pucaju - svega 141 kvar za čitavu 2018. godinu.

Podsetimo, cena vode nije menjana ni u ovoj godini, pa tako za kubni metar fizička lica plaćaju 54 dinara, dok za istu količinu vode pravna lica plaćaju 140 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    17:35 // 11. 4. 2019.

    kad se doda neplacena a isporucena,pa prevelika administracija,pa kraduckanje ispada da kad platim vodu placam najmanje vodu

  • Poco Rch

    16:10 // 11. 4. 2019.

    Ma za vodu kalaj rabota, Niš i Leskovac izgubiše godine. I još će da gube uz Meska i Lombroza.

  • Андреј Шатај

    14:20 // 11. 4. 2019.

    Samo da se zna Niski vodovod ima 49% gubitka vode na mrezi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: